pilates hatasa fiatalit erosit

Hollywoodot meggyőzte, de vajon neked is jó a pilates?

A pilates nem csupán a testtartásról és a kőkemény core izmokról szól. Amellett, hogy teljesen átmozgatja a testet, jótékonyan befolyásolhatja a mentális és érzelmi jólétet is.
  •  A modern élet, a fokozott stressz és a technikai vívmányok jelentős mértékben károsítják a testtartásunkat.
  •  Joseph Pilates célja az volt, hogy visszafordítsa a természetes fizikai hanyatlást, és megalkotta a pilatest.
  •  Kinek érdemes elkezdeni, pilatesezni, és valóban olyan jó, ahogy a sztárok állítják?

10 alkalom után jobban érzed magad, 20 alkalom után jobban nézel ki, 30 alkalom után pedig egy teljesen új testet kapsz – számos pilates stúdió falán szerepel Joseph Pilates mondása, akinek a mozgásforma megalkotását köszönhetjük.

A pilates módszer középpontjában a nyújtás, az erősítés, a légzés, valamint a test megfelelő összehangolása áll, lassú és kontrollált mozdulatokkal.

Azt hitték, hollywoodi sztárok kiváltsága

Sokáig a gazdag nők időtöltésének tekintették, különösen azután, hogy sztárok kezdték el népszerűsíteni. Madonna, Jennifer Aniston, Kate Hudson fotóit láttuk a magazinokban, amint pilates edzésre mennek. De nem csupán a nők kedvenc mozgásformája lett, David Beckham vagy Cristiano Ronaldo is lelkes rajongói. 

A módszer kitalálója pedig maga is férfi volt, Joseph Pilates, aki a XX. század elején a táncosok sérüléseit követő rehabilitáció, illetve a megelőzés eszközeként alkotta meg a pilates módszertanát. Napjainkra pedig mindenkit meghódított: nőket, férfiakat, időseket, fiatalokat és természetesen a TikTokot.

Amikor sztárok pilates óráiról van szó, tudni kell, hogy ők az eredeti, gépi pilatest, más néven reformer pilatest végzik. Ez a kínzópadhoz hasonlító szerkezet az, ami Joseph Pilates nagy újítása volt. Ez egy ágyszerű, hevederekkel, az ellenállás növelésére vagy csökkentésére alkalmas rugókkal, csigákkal ellátott csúszkáló kocsi. A gyakorlatok nagy része hasonló a szőnyeges pilates mozdulatokhoz, de a pántok tartása és húzása növeli az ellenállást és fokozza az intenzitást.

pilates-fiatalit Joseph Pilates

Joseph Pilates (1883–1967) az általa fejlesztett gépen 1960-ban New Yorkban. (Fotó: Susan Schiff Faludi/Three Lions/Hulton Archive/Getty Images)

Legújabbkori virágzását főként holisztikus szemléletének köszönheti, ugyanis egyre több ember ismeri fel annak fontosságát, hogy test és lélek összhangban legyenek egymással, illetve hogy a rugalmas izmok a sérülések megelőzésével párhuzamosan az életminőséget is javítják.

Honnan tudjam, hogy jól csinálom?

A kérdés persze adódik: vajon jól csináljuk a gyakorlatokat? A válasz a módszertan megértésén, illetve a reális célok kitűzésén alapul.

Mielőtt magunkra húznánk egy pilates reformer gépet, érdemes lépésről lépésre haladni.

Kezdjük a legalapvetőbb talajgyakorlatokkal, amelyek egyébként szintén nem könnyűek, ha jól végezzük.

A pilates módszere a fejlődésre épül, központi eleme, hogy a test kisebb izmait dolgoztatja meg a sérülések megelőzése érdekében, illetve hogy egyes izomcsoportokat ne fejlesszük aránytalanul mások kárára. Utóbbi az ismétlődő mozdulatok miatt vagy épp azok hiányaként következhet be, jó példa erre az ülés okozta elváltozások.

Aki még soha nem próbálta a pilatest, annak érdemes lehet elsőként egy magánóra (a legtöbb helyen ez kötelező is csoportos órák előtt) megismerkedni a módszerrel, hogy letisztuljon, mit hogyan kell csinálni. 

De mitől is olyan jó a pilates?

A pilates számos jótékony hatással rendelkezik, az aprólékosan kidolgozott mozdulatok rendszeres gyakorlásával fejlesztik a test rugalmasságát, az egyensúlyt, illetve a core, azaz törzs izmokat. A rugalmasság fokozottan javítja az ízületek mobilitását és csökkenti az izomfájdalmat. Az általános állóképesség javítása mellett fokozódik a teljesítmény, a koncentráció, és talán ami a legfontosabb, a testtartás.

A légzés kiemelt szerephez jut, a gyakorlatok végzése során harmóniába kerül test és lélek kapcsolata. A törzsből kiinduló gyakorlatokat annyi sorozatban kell ismételni, ami még nem terheli túl az adott izomcsoportot. A haladók speciális gépeket használnak.

pilates

A szőnyegen végzett pilates is hatásos (Fotó: Getty Images)

Tudományos kutatások is alátámasztják a pilates egészségügyre gyakorolt hatásait.

Tanulmányok szerint javíthatja az izmok állóképességét és rugalmasságát, csökkentheti a krónikus fájdalmat, valamint csillapíthatja a szorongást és a depressziót.

Sérülés utáni rehabilitációnál gyakorta támaszkodnak a pilates módszerére, ami segít helyreállítani a sérülés előtti állapotot.

És ha nem vagyok hajlékony?

Nem kell se húszévesnek, se artistának lenni ahhoz, hogy elkezdjük a pilates órákat. Erre maga a módszer atyja a legjobb példa, aki 83 éves korában bekövetkezett haláláig gyakorolta saját metódusát. Terhes nők is nyugodtan elkezdhetik, sőt szülés után kifejezetten ajánlott a core izmok és a medence erősítésére.

A pilates nagy előnye a sokoldalú alkalmazhatósága, azaz különböző egészségi állapotú és edzettségi szinten lévő egyének is gyakorolhatják.

Rutinosok vagy kevés szabadidővel rendelkezők pedig otthon is nyugodtan kiterhetik a szőnyeget a padlóra.

Mi az, amit nem tud a pilates?

A hagyományos pilates nem kifejezetten tartozik a kardiovaszkuláris edzések közé, de vannak dinamikusabb vállfajai, melyeket haladóknak ajánlanak elsősorban. Nyilván a testépítő versenyre sem a pilates szőnyegen fogunk készülni, hiszen a mozdulatokat soha nem végzik nagy súlyokkal végkimerülésig.

De ha megtaláltuk a megfelelő oktatót – aki nem egy gyorstalpalón szerezte a végzettségét –, bátran vessük bele magunkat a pilates világába, hogy rugalmasabbak, végső soron pedig boldogabbak legyünk testben-lélekben egyaránt.

A pilates átformáló erejéről Geszler Dorottya is mesélt nekünk. 

Kiemelt kép: Getty Images