5-korai-figyelmezteto-jel-rak-kutya

5 korai figyelmeztető jel, ami elárulhatja, ha rákbeteg egy kutya

Ezek a jelek elárulhatják, ha egy kutya szervezete épp a rák ellen küzd.

Mivel egy kutya nem tudja szavakban kifejezni, éppen mit érez, vagy hol fáj a teste, az alábbi jelekre nagyon érdemes odafigyelnünk. Ha ugyanis még időben kiszúrjuk, elcsíphetjük az éppen kialakuló rákbetegséget, és talán kiskedvencünk életét is meghosszabbíthatjuk. Hiszen mint az embernél, úgy a kutyánál is igaz, hogy minél hamarabb kezelni tudunk egy kórt, annál nagyobb eséllyel gyógyulhat fel belőle a beteg.

5 jel, ami időben elárulhatja, ha rákbeteg egy kutya

Becslések szerint minden negyedik kutyánál diagnosztizálnak rákot élete során, és a 10 évnél idősebb kutyák fele sajnos bele is hal a betegségbe. Amennyiben tehát az alábbi tüneteket mutatja egy kutya, azonnal vigyük állatorvoshoz!

5-korai-figyelmezteto-jel-rak-kutya

Fotó: Getty Images

1. Szokatlan viselkedés

Sok kutya kezd el szokatlanul viselkedni, ha valamiért nem érzi jól magát, például ha betegség tünetei gyötrik. Ez a viselkedésváltozás azonban akár olyan csekély is lehet, hogy talán csak egy valakinek tűnik fel az egész családból. Ilyesmi lehet például, ha egyik napról a másikra már nem könyörög jutalomfalatért, miközben a reggelit készítjük, esetleg hogy a korábbi kedvenc játékával sem játszik már, vagy félúton abbahagyja a sétát. Ezek a viselkedésbeli változások mind azt jelezhetik, hogy a kutyának fáj valamije. 

Így tudod beadni a gyógyszert, ha a kutya válogatós

A legtöbb rákos megbetegedés gyulladást okoz a szervezetben, és emiatt a gyulladás miatt a kutya lehangoltnak érezheti magát. Mint mi, mikor megbetegszünk, a kutya is a szokásosnál fáradékonyabb ilyenkor, kevesebbet eszik, lankad az érdeklődése a világ iránt.

2. Csomók a kutya testében

Nagyon fontos, hogy figyeljünk az új dudorokra és csomókra. Idősebb kutyáknál gyakran alakulnak ki jóindulatú bőrelváltozások, és sok gazdi azt is feltételezi, hogy az új csomók ezekhez hasonlóan ártalmatlanok. Szakértők szerint azonban az olyan új dudorok, amelyek szilárdak, szabálytalan alakúak, vagy gyorsan változik a méretük, tapintásuk vagy színük, rákosak lehetnek. Ezért is kulcsfontosságú, hogy időről időre kivizsgáltassunk minden új és régi csomót.

3. Hirtelen szomjúság és gyakori vizelés

Egyes rákos kutyák szokatlanul nagy szomjúságot érezhetnek. Ez ráadásul általában egészen addig észrevétlen marad, amíg a kutya el nem kezd óránként kikéredzkedni, vagy amíg balesetet nem okoz odabent. Bizonyos rákos megbetegedések növelhetik a szervezet kalciumszintjét, ami miatt a kutya különösen szomjas lehet. Más ráktípusok azonban a vesékre hatnak, ami szintén okozhat gyakoribb vizelési ingert. Ha pedig a rák belső vérzéssel jár, akkor a kutya a vérveszteség miatt érezheti magát szomjasnak. Semmiképp se hagyjuk figyelmen kívül ezt a jelet!

4. Furcsa, imbolygó mozgás

Nagy termetű kutyák lábában könnyebben alakulnak ki csont- és ízületi daganatok, amelyek megnehezíthetik a mozgást. Ez duzzanatot vagy akár sántikálást is eredményezhet, és többnyire csak az egyik lábban jelentkezik. Röntgenfelvétellel hamar kideríthető, hogy a kutya valóban csont- vagy ízületi rákkal küzd-e, esetleg jóindulatú a probléma. Persze sérülés is okozhatja a mozgás megváltozását.

5. Megmagyarázhatatlan fogyás, csökkent étvágy

Ha egy kutya fogyni kezd minden különösebb ok nélkül, az sokféle egészségi gondra utalhat. A fogyás hátterében általában az áll, hogy a szervezet több energiát használ fel egy adott betegség legyőzésére. Anyagcsere-gondokra is utalhat azonban, illetve az emésztőrendszeri daganatok a tápanyagok felszívódását is megzavarhatják, emiatt szintén lesoványodhat a kutyusunk. De

bizonyos anyagcsere-zavarok a kutya éhségérzetét is csökkenthetik, vagy a szájában, a torkában vagy a gyomrában lévő daganatok tehetik fájdalmassá vagy kellemetlenné az evést,

ami miatt végeredményben valóban kevesebb táplálékot vehet magához az állat. Ezek a tünetek többféle egészségi problémára is utalhatnak azonban, például cukorbetegségre, sérülésre, fertőzésre vagy vesebetegségre – ezért is nagyon fontos, hogy mielőbb vigyük állatorvoshoz a kutyánkat, ha étvágytalanságot tapasztalunk nála.

Nem biztos, hogy rák! Ez a 9 kedvelt szobanövény például mérgezést okozhat a kutya szervezetében…

Kiemelt kép: Getty Images