nyár állatok veszély

Így védd a nyári veszélyektől az állataidat!

Hivatalosan is nyár van, ami nekünk, embereknek az egyik legszebb időszakunk, de ha a kutyákat vagy macskákat kérdeznénk, nem biztos, hogy egyetértenének. Az állatok másképp viselik a hőséget, mint mi, és gazdiként a mi felelősségünk, hogy megkönnyítsük számukra a forró napokat.

A nyári melegben, amikor még nincs kánikula, a legtöbb kutya és macska jól érzi magát. A növényzet gazdagon virágzik, zöldell, nagyokat lehet sétálni, úszni, a fák árnyékot adnak, rengeteg a vadászni való. Alapvetően az állatok ebben az időszakban nevelik a kicsinyeiket, hiszen nincs hideg és bőven tudnak hazavinni zsákmányt is. Épp ezért ha az állataink felelős tartásáról gondolkodunk, az első, ami eszünkbe kell hogy jusson, az az ivartalanítás.

A macskák egy szezonban minimum kettő, de akár három alomnyi cicát is felnevelnek, és nem reális, hogy tíz-tizenöt kölyöknek felelős gazdát is találunk.

Mivel így is tele vannak a menhelyek állatokkal, nagyon fontos, hogy akármilyen nemű is a macskánk vagy kutyánk, ha már elmúlt fél éves, vigyük el az állatorvoshoz műtétre. A kandúrok így nem jelölgetnek a lakáson belül és nem szöknek el otthonról, a nőstény macskák nem miákolnak hetekig a tüzelés időszakában.

A kutyáknál hasonló a helyzet, bár ők kevésbé szaporák. A hormonok azonban náluk is jelölgetésekben, szökésekben, ingerlékenységben nyilvánulnak meg. Azt is fontos tudni, hogy a megfelelően végzett ivartalanítás megnyújtja kedvenceink életét és néhány betegségtől is megvédi őket. Alapvetően a jó álláspont az lenne, ha csakis a tenyésztők foglalkoznának az utódokkal, átlagemberként pedig minden állatunkat ivartalaníttatnánk.

A nyár és az állatok

A második legfontosabb teendőnk a nem kívánt szaporulat megelőzése mellett a kullancs- és bolhairtás. A macskák, akik egész télen bent kucorogtak a radiátoron, hirtelen mindenáron ki akarnak menni vadászni, a kutyák pedig alig várják, hogy hosszú és izgalmas sétákra, túrákra induljanak erdőn-mezőn. A macskák kiengedésével kapcsolatban ugyan komoly fenntartások merültek fel a madarak védelmében, a kutyákat nem szabad kizárólag lakásban tartani, szükségük van a rendszeres sétára a dolguk elvégzésén túl is.

Így nagyon fontos, hogy gondoskodjuk a kedvenceinket bolha és kullancs elleni védelméről.

A macskák ritkábban betegszenek meg tőlük, de így is elkaphatják például a Lyme-kórt. A kutyákat a leggyakrabban a babézia támadja meg, ez magas lázzal, besárgulással, kezeletlenül hagyva halállal végződő fertőzés. A Lyme-kórt és a vérzésés kullancslázat is ugyanúgy elkaphatják. Nem elég, hogy minden nap átnézzük a kedvenceinket és azonnal, szakszerűen kiszedjük belőlük a kullancsokat, a fertőzéseket meg kell előznünk.

Számtalanféle bolha- és kullancsriasztó csepp és nyakörv kapható, hosszú szőrű kutyáknál pedig a szájon át adott tabletta nyújthat teljes védelmet. A szúnyogokkal is vigyáznunk kell, hiszen szívférget és bőrférget is terjeszthetnek. Különösen a kutya esetében érdemes olyan készítményt választanunk, ami a szúnyogok ellen is védelmet nyújt.

Mutatjuk, hogyan kell helyesen eltávolítani a kullancsokat.

nyár állatok veszély

A nyár megviselheti az állataink szervezetét (Kép: Getty Images)

Víz, víz, víz

A nyári melegben sokkal többet iszunk, mi emberek és a kedvenceink is. Nem elég, hogy naponta egyszer ránézünk a vizes tálkájukra: azt érdemes a szúnyogok és a meleg miatt bent a lakásban tárolni és rendszeresen frissíteni. A macskák nem rajonganak a fürdésért, de a legtöbb kutya igen, így

ha van kutyás strand a közelünkben, kedvencünket így is lehűthetjük és hidratálhatjuk.

Hosszú szőrű vagy csak vízmániás kutyák az udvarban is nagyon örülnek egy kisebb medencének vagy vízzel teli lavórnak, így bármikor lehűthetik a testüket (ami víz nélkül nehéz feladat, hiszen csak a mancsukon és az orrukon át izzadnak és lihegéssel tudják szabályozni a testhőmérsékletüket). A macskák napimádók, de nekik is kell egy zug, ahol lehűthetik magukat és mindig friss vizet ihatnak.

A beton az egyik legnagyobb ellenség

A nyári kánikula leginkább a kutyákra veszélyes. Ők azok, akiket szinte mindenhova magunkkal visszük és naponta többször is sétáltatjuk. Arra azonban nem gondolunk, hogy bár a mi talpunkat védi a szandál, a felforrósodott, égető betontól a kutya érzékeny tappancsait nem óvja semmi. Minden séta előtt tegyük óvatosan a tenyerünket a járda fölé,

ha túl forrónak érezzük, semmiképp se menjünk arra kedvencünkkel megfelelő cipő nélkül!

Bár úri huncutságnak tűnhet, a mancsok védelme érdekében nyáron szükségünk lesz kutyacipőkre, hacsak nem vagyunk olyan szerencsések, hogy rögtön zöldövezetben tudjuk sétálni vinni a kutyát.

Figyeljünk arra, hogy nem csak nekünk, de a kutyáknak sem biztonságos 11 és 15 óra között a napon lenni, ideértve a hosszú sétákat is. A beton persze nem csak a járdát borítja, az elővigyázatosság mindenhol szükséges, úttest, strand esetén is.

A macskák ezt ügyesebben szabályozzák, hiszen nem visszük őket pórázon sehová, így akkor és oda telepszenek, ahol épp jól érzik magukat. Ha mégis hámmal vinnénk magunkkal a macskát, a mancsvédelem és a hőguta elkerülése ugyanúgy kötelességünk.

Ne hagyjuk az autóban!

Az egyik leggyakoribb gazdihiba az, hogy bent felejtjük kedvencünket az autóban. Még ha csak pár percre is ugrunk ki valamiért, inkább vigyük magunkkal az állatot, mint hogy hagyjuk szó szerint megfőni és elpusztulni a kocsiban. A napsütés hatására az autók villámgyorsan felmelegszenek, még akkor is, ha résnyire lehúztuk az ablakokat vagy árnyékban parkoltunk.

Akárhová is ugrunk ki pár percre, nem lehetünk benne teljesen biztosak, hogy ott nem tartanak fel minket.

Ha nem engedik be velünk a kutyát, akkor is engedjük ki az autóból és egy árnyékos, lehetőleg gyepes területen kössük meg, és tegyük mellé az itatótálját friss vízzel töltve. A macskáknál jóval ritkábban fordulnak elő ilyen esetek, de ha magunkkal visszük őket, rájuk is ugyanezek a szabályok érvényesek. Hiába 39 fokosak, az autóban kialakuló poklot ők sem bírják. Persze a lakás melegét sem könnyű elviselni, a különböző hűsítő párnák, matracok segíthetnek megoldani a problémát. De ezek messze nem arra valók, hogy az autóban használjuk őket.

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj

Kiemelt kép: Getty Images