7 nélkülözhetetlen tanács a nyárra kisállattartóknak

Nem csalás, nem ámítás: a mai nappal hivatalosan is átléptünk a nyárba. Bár örülünk a jó időnek, nem feledkezhetünk meg azokról a kockázati tényezőkről, amik bundás kedvenceinket fenyegetik a nagy melegben. Ezeket vettük górcső alá, hasznos tanácsokkal kiegészítve, hogy biztonságban tudhassátok őket a kánikula idején is.

Kóros csípések

A vérszívó családok a nyár folyamán előszeretettel bérelnek maguknak lakhelyet négylábú kedvenceink bundájában, ami azért veszélyes, mert betegségeket terjesztenek. Elég egyetlen fertőzött kullancs, hogy a kisállatunk Lyme-kórossá váljon, de a szúnyogok sem jobbak, a szívférgességet hordozó egyedek károsíthatják az állatok szívét, tüdejét és artériáit is. A megoldás nem csak a megelőzésben – nyakörvekben és oltásokban – rejlik, hanem a mindennapos ellenőrzésben és odafigyelésben is. Ha kedvencetek letargikussá válik, belázasodik, ha megduzzadnak az ízületei, köhögni vagy hányni kezd, esetleg a súlya drasztikus csökkenésnek indul, az figyelmeztető tünete lehet a fenti betegségeknek.

Légy erős!

A kérlelő „adj egy falatot” pillantásnak nem lehet ellenállni – ezt nap mint nap tapasztaljuk mi is. Viszont a tévhittel ellentétben az állatok nem ehetnek meg mindent, ezért a nyári piknikeken legyetek különösen résen. A mazsola, illetve a szőlő a kutyáknál súlyos veseproblémákat okozhat, de a kukoricával és csokoládéval is érdemes óvatosan bánni, ha bundás társainkról van szó, mert számukra ezek mérgezőek. Egyetlen kunyeráló pillantás sem ér meg egy gyomormosást.

Sétálunk, sétálunk…

Ha az időjárás túl meleg és párás a hosszabb sétákat időzítsétek kora reggelre vagy késő estére. A kutyák és macskák ugyanúgy „túlmelegednek”, mint a számítógép, ezért szükségük van az árnyékos és jó esetben hűvös környezetre, ahol meg tudnak húzódni. Ha valamilyen oknál fogva mégis muszáj útnak indulni, akkor folyamatosan itassátok a kedvenceiteket, és próbáljátok megóvni őket a tűző nap erejétől, nehogy hőgutát kapjanak. Még egy gondolat ehhez kapcsolódóan: soha ne hagyjatok állatot az autóban, még leengedett ablak mellett sem! Néhány perc is a négylábúak halálát okozhatja, különösen kánikulában – ezt tartsátok mindig szem előtt. Ha pedig ilyet láttok, próbáljátok meg a gazdát mielőbb előkeríteni és felelősségre vonni.

Jaj, úgy élvezem én a strandot

A kutya szeret pancsolni, a macska nem. A közhiedelemmel ellentétben nem minden kutya úszik be szívesen a sekély tóba, sőt, nem minden macska idegenkedik a víztől. Ha a kedvencetek szívesen pancsol, adjatok neki rá lehetőséget, viszont ha nem, ne erőltessétek a dolgot.

Vágni vagy nem vágni?

Nyáron levágatni a kutya bundáját olyan, mint kopaszra nyírtan, sapka és naptej nélkül flangálni a nap alatt. Az állatok bőre nagyon érzékeny, könnyen leég, és bár tény, hogy a bunda melegíti őket, egyúttal védelmi szerepe is van: a szőr alsóbb, hosszabb rétegei szigetelő funkciót látnak el az UV-sugárzással szemben.

Kijelölt nyomvonal

Ha van kertetek vagy nagyobb erkélyetek, ahová a négylábúaknak kijárása van, biztosítsatok számukra egy olyan útvonalat, amit végig árnyék fed. Nekik nincs cipőjük, amit felhúzhatnának a forró homok vagy aszfalt ellen, a bársonyos tappancsok pedig érzékenyek.

Éltető víz

Az állatok lehűtésére csak egyetlen jó módszer létezik: a folyamatos hidratálás. Gondoskodjatok róla, hogy mindig legyen előttük – akár a lakás több pontján is – friss, hideg, de nem jeges víz, sőt, kánikulában naponta többször is cseréljétek ki a folyadékot.

Szöveg: D.A.

Forrás: time.com, petmd.com

Fotó: Thinkstock