5+3 vadregényes hazai piknikhely, ahol érdemes „kosarat bontani”

A jó idővel beköszöntött a piknikezés időszaka is. Hazánkban pedig szebbnél szebb tájak várják azokat, akik a szabadban költenének el egy hangulatos étkezést - íme, 5+3 közülük!

Jeli Arborétum, Kám

jeliarborétum_jelivarazskert.hu

Akár egy mágikus tündérkert, olyan Európa egyik legszebb arborétuma, mely csaknem 107 hektáron terül el Vas megyében. A Jeli Arborétum lenyűgöző szépségével bárkit elvarázsol, tökéletes helyszín arra, hogy magunk mögött hagyjuk a nyüzsgő hétköznapokat, és a rododendronok szédítő szépségében elmerülve piknikezzünk.

Füvészkert

Füvészkert

Ha A Pál utcai fiúkból is jól ismert Füvészkertbe látogatunk, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy varázslattal átitatott kertbe csöppentünk volna. Mintegy nyolcezer fajta növény, tavacskák, patakok tarkítják az ELTE botanikus kertjét, ahol mással összehasonlíthatatlan élmény lesz majd a piknikezés.

Öreg-tó, Tata

Oreg-to

Régi korok letűnt romantikája itatja át a Tatán található Öreg-tó környékét: partján található a város nevezetessége, a 14. században épült Zsigmond-vár, mely királyi nyaralókastélyként funkcionált Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás idején. Egyébként ősszel is csodálatos piknikhelyszín az Öreg-tó, melyen ebben az időszakban vadludak és más költöző madarak tízezrei találnak átmeneti menedéket.

Városliget, Budapest

Hűs árnyékot adó fák, tükörsima tó és a Vajdahunyadvár megejtő épületegyüttese teszi egészen különleges helyszínné a Városligetet, mely Budapest legnagyobb, és a világ első mindenki számára nyitott parkja. Nem is csoda, hogy ez a fővárosiak egyik legkedveltebb pihenőhelye: aki ki szeretne szabadulni a betonrengetegből, az a Városliget felé veszi az irányt.

Azáleás-völgy, Zalaegerszeg

Azaleas-volgy (1)

Különleges mikroklímája van a Zalaegerszeg közelében található völgynek, melyet három oldalról meredek dombok határolnak, és amelybe kísérleti jelleggel a hatvanas és hetvenes években egzotikus növényeket telepítettek be. Elképesztő színek, csodás illatok kísérik az embert akár egy kellemes sétára indul a völgyben, akár piknikezni megy oda.

Zselici Csillagpark, Zselic

csillagpark-pic-01

Ez a vadregényes táj tökéletes helyszíne lehet egy estébe nyúló pikniknek. A domborzati viszonyoknak hála, illetve annak köszönhetően ugyanis, hogy itt a fényszennyezés nagyon alacsony, a Tejút innen látható a legtisztábban. A csillagok itt ragyognak a leggyönyörűbben.

Normafa

normafa

A budapestiek egyik kedvelt kirándulóhelye, élővilága minden évszakban elvarázsolja az arra járókat. Rengeteg túraútvonal szeli át, hatalmas, hangulatos tisztásain pedig igazi élmény megpihenni. Annak, aki távol szeretne maradni a város zajától egy időre, nincs más dolga, mint felpakolni a piknikkosarat és elindulni a Budai-hegységbe.

 Királyrét

királyrét

A Börzsöny egyik legnépszerűbb kirándulóhelye a Szokolyától északra található és akár kisvasúttal is megközelíthető festői szépségű Királyrét. Piknikezésre a legtökéletesebb a Szén-patak völgye – itt rengeteg tisztás található, ahová le lehet heveredni a piknikkosárral és egy takaróval.

Szerző: F.R.

Fotó: orszagalbum.hu/juhaszj, fuveszkert.org, orszagalbum.hu/fotoman, itthon.hu, okotudat.hu, jelivarazskert.hu,budapest.varosom.hu, zseliciutazas.hu,