Meseszép hazai arborétumok tavaszi kiránduláshoz

Ha szeretnétek kimozdulni a négy fal közül a hétvégén, akkor érdemes felderíteni az ország botanikus kertjeit. Bemutatjuk a legszebbeket.

vácrátóti-arborétum2

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót

Budapesttől körülbelül fél órára található a vácrátóti botanikus kert, mely hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. A terület 27 hektáron terül el, ám nem csak pompázatos növénykolóniájával, hanem élővilágával – 62 darab madár- és halfaj, illetve 73 puhatestű állatfaj él itt – is lebilincseli a látogatókat. Szerencsére az év nagy részében mindenféle érdekes programmal is várják a kicsiket és a nagyokat – április 17-én például a műemlékvédelmi világnap alkalmából kerttörténeti sétát szerveznek –, április 20-án pedig a Fővárosi Állat- és Növénykertben tájékoztató standdal és interaktív játékokkal is készülnek az érdeklődőknek.

Szarvasi Arborétum

Habár a 65 hektáron bebarangolható botanikus kert már önmagában is lenyűgöző látvány, néhány éve megépült a Mini Magyarország, melyben az ország leghíresebb épületeinek kicsinyített makettjei között lehet rövidebb sétát tenni. Ha a családdal együtt szórakoztató kirándulásra vágytok, ide is érdemes bekukkantani, mert az erdei sétákon és a meghitt piknikezésen túl még sétahajókázásra is van lehetőség.

jeli-arborétum2

Jeli Arborétum

A rhododendronok virágzása – erről nevezetes a kert – az enyhe tél miatt csak május elejére várható, de ez mit sem von le a hely szépségéből. Az illatos virágba borult fák és növények miatt már korábban is érdemes ellátogatni egy kirándulás erejéig, de azok, akik csak egy kis erdei kiruccanásra vágynak, szintén megtalálhatják itt a számításaikat, hiszen rengeteg fenyő övezi a sétautakat.

Budai Arborétum

Ha nem mennétek messzire, akkor a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Arborétumát ajánljuk a figyelmetekbe, ahol hétvégenként állandó kiállításokkal és gyerekprogramokkal is készülnek a látogatóknak, sőt, az április 24-i hétvégén egész napos műsorral készülnek.  A botanikuskert érdekessége egyébként, hogy Európában, észak felé haladva, ez az utolsó mediterrán klímájú kert, amit a Budai-hegység ölelő vonulatainak köszönhetünk.

Ha még több kerttel kapcsolatos témáról olvasnál, keresd Kert és Virág különszámunkat, vagy fizess rá elő az az mc.hu oldalán!

Szöveg: Debreceni Andrea

Fotók: facebook.com/Vácrátóti Botanikus Kert, facebook.com/Jeli Arborétum