A jó idő beköszöntével megérkeznek a balkon és a kert hívatlan vendégei, azaz a bogarak és rovarok. A rossz hír, hogy az időjárás felmelegedésével a számuk tovább nő majd, a jó hír viszont, hogy remek természetes alternatívák léteznek a távoltartásukra.

Citronella

A citronella sok rovarűző szer egyik fő összetevője, ugyanis a növény intenzív illata molyok, legyek, hangyák és nem utolsósorban szúnyogok ellen is hatásos.

Borsmenta

borsmenta

Bármilyen kártevő bujkál az otthonotok közelében, esélye sincs a borsmentával szemben. A mentolos illat a rovarok számára rettentően kellemetlen, ezért nagy ívben elkerülik a mi legnagyobb örömünkre.

Levendula

Amíg a levendula számunkra maga a megnyugvás, a legyek, a molyok és a szúnyogok számára egyenlő a pokollal, ugyanis a növény egyik fő összetevője a kámfor, aminek az illatát nem képesek elviselni. Ablakba, erkélyre, teraszra vele!

Macskamenta

macskamenta

A szúnyogok és csótányok számára a macskamenta olyan, mint Supermannek a kriptonit. Mindez a benne található a nepetalakton nevű anyagnak köszönhető, ami bár a macskákat odavonzza, a rovarokat egyenesen taszítja.

Bazsalikom

bazsalikom

Egy korábbi tanulmány bebizonyította, hogy a szúnyoglárvákra nézve a bazsalikom erősen mérgező hatású, de a felnőtt egyedek sem szívlelik a fűszernövény illatát. Tehát, ha gyakran reggeliztek, vacsoráztok az erkélyen vagy a kertben, akkor érdemes bazsalikomot tartani a balkonnövények között, elejét véve az inváziónak.

Menta

menta

A sima menta két szempontból is hasznos: egyrészt távol tartja a szúnyogokat és legyeket, másrészt a rovarcsípések ellen is hatásos. És akkor arról még nem is beszéltünk, mennyire jól esik kánikulában a jeges teánkat ízesíteni vele.

Citromillatú muskátli

citrom muskátli

A citromillatú muskátli nem tesz különbséget rovar és rovar között, erőteljes illatával minden egyedet távol tart a lakástól. Talán nem annyira látványos, mint névrokona, de kétségtelenül nagyon hasznos növény.

Zsálya és rozmaring

zsálya-rozmaring

Ha esténként szívesen ültök ki egy kis csevejre, érdemes gyertyát gyújtani és elégetni egy-két zsálya- vagy rozmaringlevelet. A füstöt a szúnyogok eleve nem szeretik, de a két gyógynövény illatától egyenesen irtóznak.

Bársonyvirág

bársonyvirág

Nagy, narancssárga tányérjaival a bársonyvirág az egyik leglátványosabb balkonnövény, de pietrin tartalmának köszönhetően – amit egyébként rovarirtó szerek összetételénél előszeretettel alkalmaznak – szintén távol tartja a rovarokat és a bogarakat.

Fotó: Thinkstock, Archív