kullancs ember bőrében közelről

Így kell helyesen eltávolítani a kullancsot – és ezt tegyük, ha beszakad a feje

A legfontosabb: ne essünk pánikba!

Sokakat teljesen kiborít, ha kullanccsal találkoznak – mondhatni, joggal. Ezek az apró rovarok nemcsak vérszívó természetük révén keltenek rossz érzést az átlagemberben, hanem akár potenciálisan súlyos betegséget is terjeszthetnek (például Lyme-kórt, vagy az Európát is egyre nagyobb veszéllyel fenyegető krími-kongói vérzéses lázat – utóbbiról épp tegnap írtunk részletesen).

Pánikba esni azonban sosem érdemes, bármilyen (fertőzött vagy nem fertőzött) kullanccsal találkozunk is, az viszont nagyon fontos, hogy a megfelelő módon tudjuk eltávolítani a rovart bőrünkből (vagy háziállatunk bundájából). Az alábbiakban lépésről lépésre mondjuk el, mi a kullancskiszedés megfelelő módja.

Így szedjük ki a kullancsot!

A kullancs eltávolításának elsődleges és legfontosabb szabálya, hogy rögvest intézkedjünk – minél több időt tölt ugyanis a rovar a vérünkből való táplálkozással, annál nagyobb eséllyel lesz bajunk a későbbiekben. Arra is nagyon fontos törekednünk, hogy a kullancsot teljes egészében szedjük ki, azaz hogy ne „szakadjon be” a feje (ezzel is az elfertőződés esélyét csökkentjük).

Ne használjunk továbbá semmilyen krémet, olajat, ecetet, gyufát stb.

a kullancs kiszedéséhez, ez ugyanis a rovart öklendezésre késztetheti, amivel szintén kockáztatjuk a fertőzések kialakulását!

A kullancs kiszedését az alábbi módon végezzük:

  • Használjunk tiszta, keskeny hegyű csipeszt (a patikában kapható kifejezetten a kullancsok eltávolítására alkalmas ilyen eszköz, de a célnak általában megfelel egy egyszerű szemöldökcsipesz is), és a kullancsot próbáljuk a bőrfelszínhez minél közelebb megragadni! Ne nyomjuk erősen, éppen csak annyira, hogy stabilan tudjuk tartani a csipesszel, ugyanis minden olyan mozdulat, ami a parazita összenyomásával járhat, növeli a fertőzés kockázatát.
  • Lassan, egyenletesen húzzuk a bőrre merőleges irányban kifelé! Ne csavarjuk meg és ne is rángassuk a kullancsot, hiszen ha ezt tesszük, a kullancs feje beszakadhat!
  • Amint a kullancsot sikeresen kiszedtük, szabaduljunk meg tőle – véglegesen! Ne az ujjunkkal nyomjuk össze (így közvetlenül érintkeznénk a váladékával), hanem inkább csomagoljuk be egy papírdarabba, és úgy tegyük el láb alól, esetleg dobjuk tűzre a papírral együtt, vagy tegyük alkoholba!
  • A csípés helyét fertőtlenítsük, mossuk meg szappanos vízzel!

Arról, hogy más rovarok csípéseivel pontosan mi is a teendőnk, korábban részletesen írtunk.

Mit tegyünk, ha a kullancs feje mégis beszakadt?

Valójában a kullancs nem préseli át az egész fejét a bőrünkön, csupán a szájszervét mélyeszti belénk – ez a kis testrész azonban könnyedén letörhet a rovarról annak eltávolítása során. Ha a letört szájrész könnyen eltávolítható a bőrből (mint egy apró szálka), érdemes egy próbát tenni a csipesszel, amennyiben azonban nehéz kihalászni, inkább tegyünk le az ügyről, a piszkálgatással ugyanis könnyedén fertőzést okozhatunk!

A szervezet általában kis idő elteltével magától kilöki ezt a kis idegen testet magából,

a kullancs pedig a szájszervének letörése után hamar életét veszti.

Miután a kullancsot eltávolítottuk, érdemes egy-két napig fokozott figyelemmel követni egészségi állapotunkat, hogy lássuk, jelentkezik-e bármilyen furcsa tünetünk. Ha fáradtság, rossz közérzet, láz, hidegrázás, izomfájdalom, ízületi duzzanat, nyakmerevség, mentális állapotváltozás vagy kiütés jelentkezik a kullancscsípés után, fontos, hogy mielőbb orvosi segítséget kérjünk!

Jelentsük, ha furcsa kullancsot látunk valahol!

2022-ben mi is megírtuk, hogy az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat a lakosság közreműködését kéri a Hyalomma kullancs hazai terjedésének felmérésében. „Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) szakemberei a Magyarországon nem őshonos kullancsok hazai terjedését mérik fel egy citizen science projektben, melynek során eddig két alkalommal sikerült megfigyelniük az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok felnőtt példányainak felbukkanását és megtelepedését.

Ezek a vérszívó paraziták többféle veszélyes kórokozót, közöttük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust is képesek hordozni és terjeszteni,

a kutatók ezért arra kérik a kirándulókat, kutyatulajdonosokat, a ló- és szarvasmarhatartókat, hogy jelezzék, ha nagy méretű, gyorsan mozgó, csíkos lábú kullancsokat látnak” – olvasható az ELKH oldalán. 

Az idei szezonban talált példányok azonosításáról és a biztonságos beküldés módjáról a kullancsfigyelo.hu weboldalon érdeklődhetünk.

Kiemelt kép: Getty Images