Tényleg jönnek, kopogtatnak? – Újfajta kullancsok

Ahhoz, hogy kullancs akaszkodjon ránk, még kirándulni sem kell, elég kimenni a kertbe vagy a parkba. Mit terjeszthetnek ezek a vérszívók, és kell-e attól tartani, hogy hozzánk érkező új fajok súlyos betegségeket szabadítanak ránk?

Nem lehet elégszer mondani, hogy a kullancsok ellen fontos védekezni, ugyanis a kirándulások, kerti munkák során ránk telepedő vérszívók sok betegséget terjeszthetnek. A hazánkban őshonos fajok a Lyme-kór baktériuma mellett átadhatják például a súlyos agyvelő- és agyhártyagyulladással járó kullancsenkefalitisz vírusát, illetve egy olyan rickettsiát is (így nevezik az aprócska, sejten belül élő baktériumokat), ami miatt a kullancscsípés helyén váladékozó seb, pörkkel borított fekély alakulhat ki. Ezzel párhuzamosan a nyaki nyirokcsomók nagyra duzzadnak.

– Ez a TIBOLA nevű betegség, aminek klinikai leírása a nevemhez fűződik. A nyolcvanas években fedeztük föl olyan gyerekeken, akiknek a fejbőrén volt kullancscsípés. Nem gyakori ez a kórkép – egy nagyobb kullancsfaj terjeszti, ami főleg lovakon fordul elő –, és nem is súlyos, ellentétben a kullancsenkefalitisszel, ami életveszélyes állapotot is eredményezhet. Szerencsére ez sem érint sokakat, gyakorisága ráadásul csökken – mondja dr. Lakos András infektológus, az MTA doktora.

Örömteli csökkenés

Kullancs okozta agyvelő- és agyhártyagyulladásból az elmúlt öt-hét évben csak évi harminc esetet regisztráltak, tavaly pedig mindössze hatot. Ennek ellenére, aki gyakran kirándul, annak érdemes oltást kérnie. A Lyme-kór ellen nincs oltás, megelőzését csak a kullancsok elleni védekezés segítheti. Bár a közhiedelem más, szerencsére ez a betegség nem súlyos, cserébe viszont sok kullancs hordozza.

– Fontos, hogy az esetleges kullancscsípések után – tünetek nélkül – ne szedjünk megelőző jelleggel antibiotikumot. Ha ezt tesszük, a Lyme-ra jellemző jellegzetes bőrpír akkor sem jelenik meg, ha tényleg megfertőződtünk, az ilyenkor alkalmazott antibiotikum pedig azt sem garantálja, hogy a kórokozó biztosan elpusztul. Viszont, ha a jellegzetes tünetek kialakulnak a kullancscsípés után, a klinikai kép pedig egyértelmű, a kezelést további vizsgálatok nélkül is meg lehet kezdeni – emeli ki dr. Lakos András.

Ritkán, de terjeszthet a kullancs egyéb betegségeket is, például tularémiát, ami magas lázzal, fájdalmas nyirokcsomó-duzzanattal jár. Kiváltója egy gennykeltő baktérium, ami a csípés helyén is tüneteket okoz.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .