Jó időben általában sokszor vagyunk a szabadban, és ez a tevékenység növeli az esélyét a rovarokkal való kellemetlen találkozásnak. Ezekre kell figyelni, ha megtörtént a baj.

Pókcsípés

A legtöbb pókcsípés szerencsére kezelhető otthon, hazánkban nem fenyegetnek komolyabb tüneteket kiváltó harapások. Ha megtörténik a baj, az első és legfontosabb, hogy mossuk le a megsérült felületet szappannal és vízzel, majd használjunk viszketést enyhítő és felülfertőződést megakadályozó készítményeket. Hideg vizes borogatással csökkenthetjük a fájdalmat és duzzanatot, de ha szükséges, használjunk fájdalomcsillapítót és – komolyabb tünetek megjelenése esetén a háziorvossal konzultálva – antibiotikumos tartalmú kenőcsöt is.

Méhcsípés

Méhcsípéssel általában úgy találkozhatunk, ha rálépünk vagy -tenyerelünk a rovarra. A csípés során a méh fullánkját és mérgét is bejuttathatja a szervezetünkbe, ami aztán a többi közelben lévő méhet is riaszthatja, és támadó magatartást válthat ki belőlük. Pont ezért a lehető leggyorsabban menjünk el a helyszínről, majd azonnal távolítsuk el a fullánkot! Ezután szappanos vízzel mossuk le a területet, majd hideg vizes ruhával borogassuk, amivel csökkenthetjük a duzzanatot és a fájdalmat is. Mivel a méreg savas kémhatású, a sebet ajánlott lúgos hatású anyaggal kezelni. A mentolos és antihisztamin tartalmú készítmények enyhíthetik a viszketést. A duzzanat akár egy hétig is megmaradhat, és sokaknál allergiás tüneteket is kiválthat, ebben az esetben azonnal kérjük szakértő segítségét!

Bögölycsípés

Forró nyári napokon különösen vízpart közelében keseríthetik meg pihenésünket a nagyobb testű rovarok. A méretesebb és veszélyesebb állat sebet szúr a bőrünkbe, amiből vért szív, de kórokozókkal teli nyálát is belénk ereszti. Bőrpír, kemény duzzanat és fájdalom jelentkezik a csípés után, amit egyértelműen a méreganyag okoz. Érdemes rovarriasztó szereket használnunk, ha a szabadban tartózkodunk, ha viszont megtörtént a kellemetlen találkozás, akkor az amúgy nagyon fájdalmas csípést hideg vizes borogatással, gyulladás és viszketéscsökkentő krémekkel hűsíthetjük. Allergia esetén speciális kezelés is szükséges lehet!

Szúnyogcsípés

A szúnyogcsípést mindannyian ismerjük, jól tudjuk, hogy a nyáresti szabadtéri programok során jó pár kellemetlen élményt bezsebelhetünk általuk. Ha a riasztó krémek és spray-k nem segítenek, és piros pöttyök jelennek meg a bőrünkön, akkor az irritáló, viszkető és csípő duzzanatokat kezelnünk kell. Számos megoldás létezik a csípések okozta kellemetlenségek enyhítésére, de arra is oda kell figyelnünk, hogy ne vakarjuk sebesedésig a bőrfelületet. Ha egyéb – allergiás, megbetegedéses – tünetet okozna a csípés, akkor minden esetben forduljunk orvoshoz. Tipp: vessünk be levendulát vagy levendula illóolaj tartalmú készítményt, ha szeretnénk, hogy messze kerüljenek minket a szúnyogok.

Fejtetű csípése

A bőr felső rétegébe mélyedő fejtetű egy élősködő, vérszívó rovar. Támadása után viszketést, sőt, sok esetben allergiás reakciót is kivált. Kipirosodott kiütésszerű foltok, duzzanatok és gyulladás is jelentkezhetnek. Nem szabad túlvakarni a viszkető felületet, mert a felsebzés miatt bakteriális fertőzés és gennyesedés is kialakulhat. Első lépésben fertőtlenítsük a fésűnket, fejkendőnket, kalapunkat, használjunk hajszeszt, amivel gondosan itassuk át a fejbőrt és hajat is, majd dörzsöljük bele a bőrünkbe. 15 perc elteltével a megszáradt szesz kifejti hatását – egy ecetbe mártott fésűvel alaposan fésüljük ki a hajunkat.

Kullancscsípés

Kevésbé forró nyári napokon sokan szeretnek kirándulni, de vigyázni kell a kullancsokkal – házi kedvencek esetén is –  ha ezt a fajta kikapcsolódást választjuk. A kullancsok csípése sok emberben pánikot vált ki, de nem kell minden esetben megrémülnünk, hiszen nem mindegyik kullancs fertőzött. A legfontosabb, hogy minél előbb távolítsuk el a kullancsot, mert minél tovább marad a bőrben, annál nagyobb a veszélye a fertőzésnek. Közönséges csipesszel is megtehetjük ezt, de ügyeljünk arra, hogy lassan és óvatosan húzzuk ki az állatot, hogy ne szakadjon bele a szájszerv a bőrbe. Ha ez mégis megtörtént, ne aggódjunk, pár nap után magától képes kilökődni a beleszakadt rész. Javasolt jód oldattal bekenni a felületet, általában 7-10 nap alatt el is tűnik a sérülés pirosas helye. Ha mégsem, és egyéb tünetek is jelentkeznek, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz!

Atkák csípése

Ezek a sokszor szemmel nem látható kis „szörnyek” könnyen a ruháinkra, onnét pedig a bőrünkre kerülhetnek, amiből aztán táplálkozhatnak is. Általában lábon vagy deréktájon – akár csoportokban – jelennek meg, harapásuk nem fáj, de pár óra alatt egészen kellemetlen viszketést okoznak. A tünetek néhány nap alatt csökkennek, de a vörös duzzanatok akár egy-két hétig is tiszteletüket tehetik rajtunk. Szappannal és vízzel alaposan tisztítsuk meg a felületet, és használjunk viszketés elleni készítményeket! Figyeljünk a sebekre, hogy ne horzsolódjanak tovább, mert ettől további fertőzést is kaphatunk!

Hangyacsípés

A hangyák bizonyos fajtái (például vöröshangyák) viszkető és pirosra duzzadó csípést okozhatnak, sőt még gennyezést is kiválthat a támadásuk. A legjobb, ha a sebet azonnal megmossuk bő vízzel és szappannal, ezután nagyjából tíz percig borogatjuk konyharuhába tekert jéggel. Jó esetben pár óra múlva enyhülnek a tünetek, allergia esetén viszont antihisztamin tartalmú tablettát is vegyünk be, és ha kell, keressük fel kezelőorvosunkat!

Nyitókép: Thinkstock

(health.com)