Így szabadíthatod meg otthonodat az élősködőktől káros vegyszerek használata nélkül.

A legtöbbünk a szabadban bóklászva valószínűleg találkozott már kullancsokkal. Sajnos nem kell az erdő legsűrűjébe merészkedni ahhoz, problémát okozzanak ezek a kicsi, de bosszantó és veszélyes pókfélék. Lyme-kór, Rocky Mountain foltos láz, vírusos agyhártyagyulladás, babézia, vérzéses kullancsláz, anaplazmózis csak néhány emberre és állatra is veszélyes betegség, amelyeket a kullancsok vérszívás útján terjesztenek. A fertőzés kockázata több tényezőtől is függ, beleértve a kullancs fajtáját és a bőrünk alatt eltöltött időtartamát is.

Hazánkban körülbelül két tucat fajuk honos, közülük a közönséges kullancs a legelterjedtebb. A legtöbben azt gondolnánk, hogy ezek az élősködők kültéri élőlények, néhány fajról azonban tudni érdemes, hogy a lakásba is képesek bejutni – és szaporodni. A hívatlan vendégek leggyakrabban a háziállatokon keresztül, valamint a ruháinkra tapadva kerülnek a lakásba, veszélyeztetve ezzel mindannyiunk egészségét. 

Megelőzésről, irtás

Azonnali zuhanyzás           

Tanulmányok kimutatták, hogy a fertőzött kullancsok nem terjesztik a Lyme-kórt a vérszívást követő első 24 órában, valamint a hazaérkezéstől számított két órán belüli zuhanyzás csökkenti a Lyme-kór és más kullancsok által terjesztett betegségek kockázatát. A zuhanyzás jó alkalom a test kullancsmentesítésére, hiszen így lemoshatjuk azokat az élősködőket, amelyek még nem jutottak a bőrünk alá.

Ruházat

Tekintettel az élősködők sötét színére, viseljünk inkább világos színű ruhákat, ami megkönnyíti a kullancsok észlelését a ruha külső oldalán. Ésszerűnek tűnne, hogy a kirándulásból hazaérve azonnal mosógépbe dobjunk minden ruhát, viszont nagy eséllyel a gép nem melegszik fel annyira, hogy elpusztítsa a makacs élősködőket. Jó hír viszont, hogy a kullancsok könnyen kiszáradnak, így mosás előtt érdemesebb inkább magas hőfokon, 10 percen keresztül, szárítógépben szárítani a ruháinkat. Így elkerülhetjük, hogy az ízeltlábúak tovább terjedjenek a lakásban.

Fotó: Getty Images

Karbantartott kert és növényzet

A kullancsok meleg és száraz környezetben érzik jól magukat, ezért a kevésbé karbantartott udvarokban is fellelhetőek. Íme, néhány egyszerű tereprendezési technika, amelyekkel meggátolhatjuk a kullancsok elterjedését:

  • sűrű fűnyírás, gereblyézés és locsolás,
  • kb. 90 cm széles faforgácsból vagy kavicsból álló akadály a pázsit, az erdős területek, valamint a teraszok köré,
  • tartsuk távol a játszóeszközöket, homokozót az udvar szélétől,
  • távolítsunk el minden olyan régi bútort és egyéb szemetet az udvarból, ahol elrejtőzhetnek a kullancsok.

A kullancsok által terjesztett betegségek megelőzésének legjobb módja a ház fertőtlenítése, az erős rovarirtó vegyszerek viszont nem minden esetben bizonyulnak a legcélravezetőbb megoldásnak, tekintve, hogy nemcsak a környezetre, de emberre és háziállatra egyaránt veszélyesek. A hagyományos konyhasó dehidratálja, majd el is elpusztítja ezeket az élőlényeket, kifejlett, látható példányok ellen pedig az alkohol és a fehérítő a leghatásosabb módszer. Konyhasóval érdemes egy éjszakára behinteni a padlót és a bútorokat. Szőnyegpadló esetén legalább egy hétig szükségszerű alkalmazni a sószórást. A bórsav pedig szupermarketekben is kapható, mint a legtöbb bolhaporos termék fő összetevője. Szőnyegekre hintve csak a lárvákat képes elpusztítani, a kifejlett kullancsokat nem.

Fotó: Getty Images

Természetes kullancsriasztó illóolajok

A kullancsok nem kedvelik a citrom, a narancs, a cédrus, az eukaliptusz, a fahéj, a levendula, a borsmenta és a rózsamuskátli szagát. Az eukaliptuszolaj például kullancsirtóként és riasztóként is tökéletesen működik. A néhány csepp desztillált vízből és illóolajokból álló keveréket csak és kizárólag magunkon alkalmazzuk, kutyáknak és macskáknak akár égési sérüléseket is okozhatunk vele. Négylábú kedvenceinket a laboratóriumok által is jóváhagyott, jó minőségű kullancsriasztó szerekkel óvhatjuk a megbetegedésektől.

Idén legyünk a szokásosnál is körültekintőbbek!

Az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat a lakosság közreműködését kéri a Hyalomma kullancs hazai terjedésének felmérésében: „Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) szakemberei a Magyarországon nem őshonos kullancsok hazai terjedését mérik fel egy tavaly indított citizen science projektben, melynek során eddig két alkalommal sikerült megfigyelniük az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok felnőtt példányainak felbukkanását és megtelepedését. Ezek a vérszívó paraziták többféle veszélyes kórokozót, közöttük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírust is képesek hordozni és terjeszteni, a kutatók ezért arra kérik a kirándulókat, kutyatulajdonosokat, a ló- és szarvasmarhatartókat, hogy jelezzék, ha nagy méretű, gyorsan mozgó, csíkos lábú kullancsokat látnak” – szerepel az ELKH oldalán.

Az idei szezonban talált példányok azonosításáról és a biztonságos beküldés módjáról a kullancsfigyelo.hu weboldalon érdeklődhetünk.

Kiemelt kép: Getty Images