A parfümök világából érkezik a vérszívók elleni hatékony védelem?

A nootkaton akkor érkezik, amikor a globális felmelegedés miatt világszerte egyre aggasztóbb a szúnyog- és kullancshelyzet.

Mi történt?

Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) jóváhagyta, hogy a nootkaton nevű, grépfrútillatú parfümösszetevőt rovarirtókban és rovarriasztókban használják. Tíz éve ez az első új rovarriasztó, ami átment a teszteken.

Miért fontos ez?

A globális felmelegedés miatt a betegségterjesztő rovarok átvészelik az enyhe teleket és olyan területeken is terjeszteni kezdenek betegségeket, ahol azok korábban gyakorlatilag ismeretlenek voltak. Ráadásul egyre több vérszívó válik ellenállóvá a boltban jelenleg kapható rovarriasztókkal szemben.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Miben hatásosabb a nootkaton, mint sok szintetikus és természetes rovarriasztó?
  • Miért volt olyan fontos megtalálni a most boltokban található rovarriasztók alternatíváját?

Világszerte egymilliárd ember válhat a betegségterjesztő szúnyogok áldozatává az évszázad végéig a globális felmelegedés miatt – számolt be a kutatók figyelmeztetéséről az MTI 2019-ben. A szúnyogokat az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig is a Föld leghalálosabb állatai közé sorolta, mivel azok évente emberek millióinak haláláért felelős betegségeket hordoznak. A globális felmelegedés miatt viszont a következő évtizedekben Európa, Észak-Amerika és a trópusok magasan fekvő területei is azzal fognak szembesülni, hogy olyan új betegségek jelennek meg, mint például a dengue-láz.

És nem a szúnyog jelenti az egyetlen fenyegetést. A legutóbbi telünk 1855 óta a legmelegebb volt Európában, ami azt is jelentette, hogy hamarabb elindult a kullancsszezon. Mivel a hideg hónapokban egyre ritkább az az elhúzódó kemény fagy, ami elpusztítaná őket, növekszik az állományuk is. Ez pedig azért is aggasztó, mert a kullancsnak kevés a természetes ellensége, miközben többek között olyan súlyos betegségeket terjeszt, mint az agyvelő- és agyhártyagyulladás, illetve a Lyme-kór.

Új csodafegyver a vérszívók ellen?

Mindennek tükrében különösen örvendetes, hogy az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) jóváhagyta, hogy a nootkaton nevű, grépfrútillatú parfümösszetevőt rovarirtókban és rovarriasztókban használják. Bár a Hivatal a Trump-érában inkább a metánkibocsátásra vagy a víztisztaságra vonatkozó környezetvédelmi szabályok lazítása miatt került a hírekbe, összességében mértékadó szervezet, és nemzetközileg is odafigyelnek a döntéseikre. 

Ezt kérik a magyar tudósok

Az elmúlt évek egyik új vendége nálunk az ázsiai tigrisszúnyog, amely legalább 22-féle kórokozót hordozhat, többek között a Nyugat-nílusi láz, a sárgaláz, a Zika-láz vagy a dengue-láz vírusait. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpontjának Ökológiai és Botanikai Intézete felhívásban kérte, hogy ha tigriszúnyogot látunk és sikerül lefotózni vagy agyoncsapni, küldjük el nekik, ezen a linken azt is leírták, hogyan és hova. Felismerni viszonylag könnyű: alig öt milliméteres, a szipókája sokkal hosszabb, mint a feje. A testén fekete alapon fehér foltok, csíkok, a tor közepén egyetlen fehér csík látható. Külseje miatt zebraszúnyognak is nevezik.

A nootkaton esetében az is érdekes, hogy tíz éve ez az első új anyag, amit jóváhagytak a vérszívók elleni védekezésre, írja az Insider.
A nootkaton nevű kémiai anyag természetesen megtalálható a grépfrút héjában és az alaszkai sárga cédrusban. Mivel nem mérgező az emberre és más emlősökre, grépfrútillata miatt a parfümökben és az élelmiszeriparban is használják aromaként. Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának (CDC) eredményei szerint a nootkaton megóv a rovarcsípéstől is. Sőt, igazi nagyágyú lehet, összevetve sok szintetikus és természetes eredetű hatóanyaggal, amiket eddig a rovarriasztókban használtak.

Miben körözi le a nootkaton az eddigi rovarriasztókat?

Joal Coats, rovartoxikológiai szakértő az Insidernek azt mondta, hogy míg a nootkaton ugyanolyan hatásos a szúnyogok ellen, mint például a szintetikus DEET – amit a Magyarországon forgalmazott rovarriasztókban is megtalálunk –, a kullancsok ellen még hatékonyabbnak bizonyult. A természetes eredetű rovarriasztókat pedig messze lekörözte a tartósság és hatásosság terén.
Az olyan népszerű természetes növényi olajokról, mint a menta vagy a citromfű illóolajai, a szakemberek és a népi gyógyászat eddig is tudta, hogy valamennyire elriasztják a vérszívókat, de ezek nem voltak elég tartósak, mindössze egy-két órát bírtak. A nootkaton azonban Coats szerint akár ennek háromszorosára is képes lehet.

Ráadásul a nootkaton nemcsak elriasztja, de meg is öli a kullancsokat.

Amikor Thomas Mather közegészségügyi entomológus összehasonlított szintetikus és természetes rovarölőket, azt találta, hogy a szintetikus sztenderd szerint a nootkaton 83 százalékos hatékonysággal működött, míg a legtöbb természetes anyag megbukott a teszteken.
A nootkatont most azért is üdvözlik a szakértők, mert a vérszívók elkezdtek ellenállók lenni a boltokban található termékek, azaz az azokban használt hatóanyagok ellen. A nootkaton pedig ebben is alternatívát nyújthat az emberiségnek – és elég csak a 2015-ös Zika-járványra gondolni, hogy tudjuk, erre mekkora szükségünk lesz már a közeljövőben.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!