Mindenkinek jár a pihenés és kikapcsolódás, a család négylábú tagjának is.

Teljesen logikus, hogy a nyár legjobban várt eseményéből, a nyaralásból a négylábú családtagunkat sem szeretnénk kihagyni. A kikapcsolódás, a feltöltődés és az élménygyűjtés kutyás vakáció esetén is lehetséges, csupán valamivel több előkészületet és odafigyelést igényel.

Négylábúval inkább négy keréken

Az első és legfontosabb szempont, hogy kutyabarát nyaralást szervezzünk: olyan szállást foglaljunk, ahol szívesen látják a házi kedvenceket, olyan közlekedési eszközzel utazzunk, amely komfortos a kutyusunk számára, és olyan programokat válasszunk, ahová ő is velünk tarthat.

Szerencsére egyre több hotel és panzió fogadja tárt karokkal a kutyákat, ahol a színvonalas szolgálatátásokat a négylábúak is élvezhetik.

Ám a múzeumok, kalandparkok és arborétumok többsége még mindig nem látogatható háziállattal, így jobban járunk, ha túrázással vagy mondjuk várak felfedezésével színesítjük a nyaralást. A légitársaságoknak a kutyák légi szállítására vonatkozó szigorú szabályai miatt – és mert a repülés hatalmas stresszt jelenthet a kedvencünknek – érdemes inkább autóval útra kelni. A menetrendünket pedig mindenképp úgy ütemezzük, hogy kényelmes egészségügyi sétákat is lehessen tenni út közben az ebbel.

Készen áll a nyaralásra?

Igazán kedves gesztus egy családtól, ha nem szeretné otthon hagyni a kutyát, ám vannak esetek, amikor jobb ötlet egy állatbarát rokonra vagy barátra bízni az ebet, netán kutyapanzióba vinni. Ilyen például az, ha a kedvencünk nem ismeri az alapvető vezényszavakat, nincs szocializálva, nem szobatiszta, nem érzi jól magát ismeretlen emberek között vagy nem bírja a kocsikázást. Mielőtt fél Európát átszelő, kéthetes vakációra indulnánk a kutyánkkal, szoktassuk hozzá őt az élményhez egynapos kiruccanásokkal, hosszú hétvégés belföldi nyaralással. Az úti célunktól és az utazás hosszától függetlenül igaz azonban az, hogy csak és kizárólag akkor keljünk útra négylábúval, ha egészséges és minden oltását megkapta.

Fotó: Unsplash

Késő bánat ebgondolat

A régi közmondás szerint az utólagos megbánás semmit sem ér, de jó eséllyel semmit sem kell megbánnunk – főleg azt nem, hogy magunkkal vittük a kutyánkat is a vakációra –, ha előre eltervezünk és átgondolunk mindent.

A szállás lefoglalása előtt mindenképp vegyük fel velük a kapcsolatot, érdeklődjünk arról, van-e háziállatra vonatkozó súlykorlát

vagy kutyafajtára vonatkozó megkötés, biztosítanak-e a kutyusunk számára fekhelyet, etető- és itatótálat, szükséges-e bemutatni a kisállat egészségügyi kiskönyvét… És járjunk el hasonlóan a meglátogatni kívánt helyek, éttermek esetében is.

A kiskedvenc kedvencei

Háziállatunk számára éppen elég újdonságot jelent az, hogy néhány napot vagy egy teljes hetet az otthonától távol tölt, ezért jó, ha komfortossá tesszük neki az új közeget – vagyis a szállodai szobát – a jól megszokott tárgyaival. Az ágyikója vagy a plédje, amelyben érezheti az otthon illatát, garantáltan megnyugtatja, épp úgy, ahogy néhány kedvenc játéka is. És bár mi, emberek sokszor épp a nyaralás alatt szegjük meg a diétánkat, a kutyusok étrendjéhez szigorúan ragaszkodnunk kell a vakáció alatt is: akkor és azt kapja enni, amit a hétköznapokon. Így szinte biztos, hogy kutya baja se lesz!

(Kiemelt kép: Unsplash)