Kutyáink élete igazságtalanul rövid, pedig gazdiként azt szeretnénk, hogy örökké velünk legyenek. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a lehető legtovább éljenek? Néhány trükk, hogy tovább velünk legyen a négylábú családtag.
  • Egy kutya átlagos élettartama mindössze 10-12 év.
  • Egyes kutyák ennél néhány évvel tovább élhetnek.
  • Gazdiként sokat tehetünk azért, hogy kutyánk bőven lehagyja az átlagot!

Igazságtalanul rövid az az idő, amit kutyáinkra szabtak ki. Bár mind azt szeretnénk, hogy kedvenceink örökre velünk maradjanak, családunk négylábú tagjai nemcsak, hogy jóval kevesebbet élnek, mint mi, de pillanatok alatt el is röppen a velük töltött idő. A természet rendjébe beleszólni nem tudunk, de gazdiként igenis nagyon sokat tehetünk azért, hogy kutyánk hosszú és egészséges életet élhessen!

Lássuk, mire kell figyelni, ha azt szeretnénk, hogy kutyánk akár 15 évnél is tovább velünk lehessen!

1. Hosszabb kutyaélet: számít a fajta

A szerelem első látásra persze mindent felülír, de ha van lehetőségünk arra, hogy kicsit tudatosabban is tervezzünk, keressünk olyan fajta, vagy olyan fajtajellegű kutyát, amelyiknek az egyedei általában hosszabb ideig élnek. Korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk azzal, melyek a leghosszabb életű kutyafajták: ha szeretnénk, hogy kutyánk a lehető legtovább maradhasson velünk, érdemes lehet erre is figyelni, és olyan kutyát vásárolni, vagy még inkább örökbe fogadni, akinek eleve kedvezőbbek az életkilátásai. 

Tudtad, hogy melyik kutyafajták élnek a legtovább? 

2. Hosszabb kutyaélet: előzmények

Amikor új családtagot keresel (akár, ahogy mi javasoljuk, menhelyen, esetleg tenyésztőnél), érdeklődj alaposan utána kutyád hátterének. Győződj meg róla, hogy biztosan megkapta-e oltásait, elvégezték-e rajta a szükséges szűréseket, és igyekezz a lehető legtöbbet megtudni temperamentumáról, viselkedéséről, hogy a legjobban tudj hozzá alkalmazkodni, ezzel is szavatolva egy hosszabb és egészségesebb életet.

Ha temperamentumának, egészségi állapotának megfelelően gondozod kedvencedet, biztosan hosszabb ideig lesz a társad!

Szaporítótól viszont sose vásárolj kutyát:

nemcsak sokszor embertelen körülmények között tartják a kutyákat, de a gondatlan szaporítás az életet megrövidítő betegségekhez is vezethet. 

kiskutya, hó

Fontos, hogy kutyánk hallgasson ránk – ezzel is meghosszabbíthatjuk életét (Fotó: Getty Images)

3. Hosszabb kutyaélet: kutyabiztos otthon

Ha kiskutyát, vagy akár idősebb kutyát viszel haza, fontos, hogy érkezése előtt kellően biztonságossá tedd az otthonod. Bármi, ami lóg, könnyen felborul vagy megrágható, veszélyt jelenthet. Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt hazaviszed új kedvencedet, alaposan gondold át, milyen veszélyek leselkedhetnek rá, és hogyan tudnád azokat kivédeni.
A veszélyek elkerülésének persze nemcsak az a módja, ha minden fenyegetéstől elzárod a kutyád: az is fontos, hogy meg megtanítsd neki, mi az, amihez egyszerűen nem szabad közelebb mennie. Ha új helyre költözöl kutyáddal, ugyanez a feladat.

4. Hosszabb kutyaélet: vezényszavak

Ha nem is tervezel kutyáddal agilityzni vagy ismerősök előtt felvágni a trükkjeivel, nagyon fontos hogy néhány alapvető parancsot a lehető leghamarabb megtaníts neki. Ezek segítségével nemcsak a séták, társas események lesznek nyugisabbak, de nagyobb biztonságban is lesz kedvenced, mert azonnal el tudod terelni a neki veszélyt jelentő helyzetektől egy nem!, vagy egy állj! parancs segítségével, és hatékonyan be is tudod hívni, ha szükséges.

5. Hosszabb kutyaélet: jó étrend

Kedvencünk számára alapvető fontosságú a jó minőségű táplálék, származzon az éppen konzervből, zacskóból, vagy állítsd elő te magad. Ne csak címkéket nézd meg, amikor eledelt vagy alapanyagot választasz, hanem figyelj a kutyádra is. A fénytelen szőr, a kellemetlen szagú bunda vagy pofa, illetve a gyomorproblémák azt jelezhetik, hogy az adott táplálék nem felel meg neki. Ha ez a helyzet, változtass a menün, és beszélj állatorvosoddal egy megfelelőbb eledelről, mely hozzásegítheti kedvencedet a hosszú és egészséges élethez.

6. Hosszabb kutyaélet: fogak

A kutyák fogain megülő lepedékben található baktériumok nemcsak a fogakat rontják, de bejuthatnak a véráramba is, ami számos komoly egészségügyi gondot okozhat, ezért kutyád fogainak ápolása elengedhetetlen a hosszú élethez. Tápláld úgy, hogy minél többet rághasson, mert ezzel is koptatja a lepedéket, illetve kínálj neki kifejezetten fogtisztító rágcsálnivalót is, és időről időre mutasd meg fogait az állatorvosnak is. 

7. Hosszabb kutyaélet: mozgás

Egy felnőtt kutyáknak naponta mintegy 1-1,5 óra mozgásra lenne szüksége. A testmozgás és az aktivitás segít a kutyának, hogy energikusnak érezze magát, illetve enyhítse a stresszt és a szorongást is, amit a nap közbeni egyedüllét és/vagy bezártság okoz neki.

A jobb szív- és érrendszeri kondíció, az alacsonyabb vérnyomás, az erősebb izmok és csontozat szintén együtt jár a testmozgással, ráadásul a mozgás során terelődő endorfin nemcsak a gazdi, de a kutya kedélyét is javítja. Ha azt szeretnéd, hogy kutyád sokig éljen, sportolj, de legalábbis sétálj vele rendszeresen, futtasd meg rendesen.

8. Hosszabb kutyaélet: kötődés

Az erős gazdi-kutya kapcsolat nemcsak mindkét fél számára segít egészségesnek maradni, de azért is fontos, mert ha szoros a kapcsolatod a kutyáddal, akkor hamarabb észreveszed, ha valami nem úgy működik nála, mint szokott. Egy jó gazdi-kutya kapcsolat esetén rögtön feltűnik, ha viselkedésében változás áll be, vagy furcsán kezd mozogni, megváltoznak az étkezési szokásai. A rendszeres közös játék és séta erősíti a kapcsolatotokat.

kutya

A kötődéshez idő kell (Fotó: Getty Images)

9. Hosszabb kutyaélet: ellenőrzések

A kutyáddal évente legalább egyszer fel kell keresned az orvost oltása és általános szűrése kapcsán. Az állatorvosi ellenőrzések lehetővé teszik, hogy a lehetséges problémákat még azok kialakulása előtt felismerje a szakember. Az idősebb kutyáknál emellett rutinszerű szűrővizsgálatokra is szükség lehet a fajtaspecifikus betegségek felismerése érdekében.

A kutyakozmetikusok is a jelzőrendszer részei lehetnek: gyakran ők veszik észre először, ha valami nincs rendben a kutya testén. Rendszeresen vidd orvoshoz és kutyakozmetikushoz kutyádat, ezzel máris hozzájárulsz ahhoz, hogy tovább éljen.

10. Hosszabb kutyaélet: a kutyus érdeke az első

Ha kutyát tartunk, meg kell tanulnunk nemet mondani azokra a kéretlen közeledésekre vagy kényeztetési kísérletekre, felelőtlen javaslatokra, amikről tudjuk hogy nem tesznek jót a kutyának. „Hadd adjak neki egy falatot!”, „Neki is jól esne ebben a melegben, ha lelocsolnám!”, „Ugyan, hagyd magára nyugodtan 1-2 napig, semmi baja nem lesz…”

Kutyatulajdonosként e kérések, vélemények és utasítások állandó áradatával kell szembenézned. Védd meg a kutyádat ettől a sok kéretlen szeretettől és tanácstól azzal, hogy megtanulsz nemet mondani, ha szükséges. 

11. Hosszabb kutyaélet: tájékozottság

Tájékozódj folyamatosan kutyatémában, hogy naprakészek legyenek az ismereteid. Lépj be a helyi kutyás csoportokba, ahol nemcsak arról értesülhetsz, hogy kedvenc sétaútvonaladon sok a kullancs, vagy hogy valaki megint mérget tett ki a környéken, de meg tudod vitatni a legfontosabb, a kutyád egészségét, mindennapjait érintő kérdéseket is. Mindig van új a nap alatt kutyád táplálkozását, tanítását illetően is, és a tájékozott gazdi = hosszú életű kutya. 

12. Hosszabb kutyaélet: készenlét

Akármilyen körültekintő is vagy, nem tudod elkerülni, hogy kutyád életében valamilyen akut segítségnyújtást igénylő helyzet, baleset vagy betegség következzen be. Ha mindig napra kész vagy, a telefonodban ott az állatorvos és az állat-sürgősségi száma, illetve ha van állat elsősegély csomagod, máris nagy lépést tettél kutyád hosszabb élete felé, mert meggyorsítod, hogy baj esetén segítséget kapjon. 

13. Hosszabb kutyaélet: előtakarékosság

Az állatorvosi ellátás rengeteg pénzbe kerül, és minél idősebb a kutyád, annál többször lehet rá szükség. Fontold meg ezért, hogy vagy biztosítást kötsz kutyádnak, vagy havonta egy kis összeget félre teszel, hogy ha akut lenne szükség ellátásra, legyen mihez nyúlni. A fejlődő orvostudománynak hála, korábban még nem gyógyítható kutyabetegségek is kezelhetővé válnak, viszont a világ ezzel párhuzamosan nem lett igazságosabb. Az, hogy hozzáférsz-e a legkorszerűbb kezelésekhez, anyagi helyzetedtől is függ.

kutya az ágyban

Egy kutya is lehet beteg (Fotó: Getty Images)

14. Hosszabb kutyaélet: kényelmes aggkor

Az idősödő kutyák talán még a fiatalabbaknál is több szeretetet adnak, és az ember ekkorra már még jobban kötődik hozzájuk. Az életkor előrehaladtával ezeknek a szeretetre méltó aggastyánoknak egyre több fizikai kényelmetlenségük lehet. Elveszíthetik az uralmat testi funkcióik felett, megvakulhatnak vagy megsüketülhetnek, krónikus betegséggel küzdhetnek, ami folyamatos stresszt jelent a számukra.

Szerencsére ma már számtalan kényelmi eszköz, speciális fekhely, kutyapelenka és különféle kezelések segíthetnek enyhíteni a kellemetlenségeken. Ha van rá (anyagi) lehetőséged, élj ezekkel, mert meghosszabbíthatják kutyád életét.

Bármilyen nehéz is elfogadni, és bármennyire is megtettél mindent annak érdekében, hogy a lehető legtovább együtt legyetek, egyszer eljön az idő, amikor el kell búcsúznod kedvencedtől. Ha agg, beteges a kutyusod, és a legkülönfélébb erőfeszítéseid ellenére sem látszik, hogy könnyebbek lennének a hétköznapjai, beszélj állatorvosoddal életminőségéről, hogy megbizonyosodj arról, hogy kedvenced nem szenved. A kisállat eutanázia nehéz döntés, de néha szükséges.

Tudtad, hogy melyik az a 8 kutyafajta, aki tűzön-vízen át védi a családot? 

Kiemelt kép: Getty Images