hos kutya

Hős kutyák, akik életük árán is a hazát szolgálták

A kutyák ma már főként társállatok, egy részük azonban rendőrök, katonák, tűzoltók mellett dolgozik és kockáztatja az életét minden nap. Az alábbiakban igazi hősöket mutatunk. 

Nagyon jó példa erre Sultan, akit rendőrök és tűzoltók kísértek utolsó útjára. A 13 éves német juhászkutya volt az amerikai Yarmouth első rendőrkutyája.

Tízéves pályafutása alatt Mike Vogel rendőrrel együtt több tucat gyanúsítottat fogott el.

Amikor Vogel 2012-ben Floridába költözött, Sultan nyugdíjba vonult, és egy másik rendőrhöz, Shane Stevensonhoz költözött. Hat hónappal később Sultan rohamot kapott, egy idő után nem tudott enni vagy felállni sem. Gazdája az altatás mellett döntött.

A hős kutya díszkíséretet kapott

Ám az út az orvoshoz nem akárhogy zajlott: Maine állam minden tájáról érkeztek rendőrök és tűzoltók, hogy leróják tiszteletüket a hős kutya előtt. A járőrkocsik villogó lámpákkal kísérték Stevenson furgonját az utolsó mérföldön át a Yarmouth-i Állatorvosi Központig. A rendőrök közül sokan még egyszer utoljára megsimogatták Sultant, aki

a kezükhöz emelte fekete orrát, hogy jól megszaglássza őket.

A rendelő előtt a rendőrök két sorban felsorakoztak, és tisztelegtek Sultan előtt, akit akkor vitt be gazdája az orvoshoz. A szeretetteli gesztusok azoknak az éveknek szóltak, amikor a kutya családtagként, bajtársként szolgált velük a hazáért, az emberek biztonságáért.

hos-kutya

A Központi Tartalékos Rendőrség indiai katonái tisztelegnek hős kutyáikkal (Fotó: Caisii Mao/NurPhoto/Getty Images)

A megérdemelt díszsorfal

Hasonlóan megható módon búcsúztak Judge kutyától is, akit közel 100 rendőrből és K9-esekből álló sorfal fogadott utolsó útján. A juhászkutya szolgálati ideje alatt 152 gyanúsítottat fogott el, három lopott járművet, három lőfegyvert és mintegy 47 000 dollárnyi, drogügyletből származó pénzt segített visszaszerezni.

Miután nyugdíjazását követően megbetegedett (Cushing-kórban szenvedett), a helyi közösség dobta össze adományként az állatorvosi kezelés költségeit.

Ám Judge állapota egy ponton annyit romlott, hogy kíméletesebb volt elaltatni. Az orvoshoz vezető utat biztos hogy sem ő, sem az emberek nem fogják soha elfelejteni.

3 belga malinois, 3 történet

A malinois az egyik legkeményebb, legokosabb, legszorgalmasabb munkakutya a világon. Nem véletlen, hogy olyan sok szolgál közülük különböző hadseregekben. Mali az Egyesült Királyságból származó kutya 2012-ben Afganisztánban harcolt a tálibok ellen.

Kiszimatolta az elrejtett robbanóanyagokat, így brit katonák tucatjainak életét mentette meg. A szolgálat során nagyon sokszor megsebesült, de mindig felépült és harcolt tovább. Az utolsó alkalommal egy többszintes épületben található ellenséges erődítmény biztosítására vezényelték ki.

Miközben lőttek rájuk, Mali kétszer is beszaladt robbanóanyagok után kutatva, és minden ellenséges katonát jelzett bajtársainak.

Csakhogy súlyosan megsérült a mellkasán, a lábain, a fején a mellette felrobbant gránátoktól és elvesztette egyik fülét és több fogát is. A kutya életét szerencsére sikerült megmenteni, így Mali kvázi rokkantnyugdíjasként hazatért. Hősies tetteiért megkapta a rangos PDSA Dickin Medal kitüntetést, a Viktória-kereszt állati megfelelőjét. 

Kevin és Dazz a halál torkából tért vissza

Kevin és Dazz két másik brit háborús hős a belga malinois fajta tagjai közül. Ők is az afganisztáni háború idején mentettek életeket, nem is akármennyit: száz feletti számról beszélünk. Életük késői szakaszában el akarták altatni őket, mivel túlságosan agresszívvá váltak ahhoz, hogy emberközelben éljenek.

Szerencsére a helyi közösség, Sir Alan Duncan egykori brit miniszter és egy online petíció segítségével elérték, hogy a két kutya életben maradhasson.

Miután alaposan megvizsgálták őket, és kiderült, hogy nem jelentenek veszélyt az emberekre, a Leicestershire-i Melton Mowbray-ben található Védelmi Állatközpontban kaptak helyet.

Rambó, az ukrán kutya itt szolgál

Hazánkban is rengeteg hős kutya él, akik megérdemelnének egy külön cikket. Ám addig is bemutatjuk az egyik fiatal magyar kutyahőst. A katonakutya az ukrajnai Harkiv megyéből érkezett sebesülten Magyarországra még a háború elején.

A gombai állatotthon fogadta be, ahol felépült a bombatámadás okozta sérüléseiből. Ezután várta, hogy valaki örökbe fogadja, s biztosan alaposan meglepődött, amikor rendőrök érdeklődtek utána. A Budapesti Rendőrkapitányság emberei, tudva, hogy Rambó korábban is szolgált már, teszteknek vetették alá a kutyát, amelyek után kiderült, hogy alkalmas a szolgálatra.

Okos, fegyelmezett, és súlyos fejsérülése, illetve egyik füle elvesztése sem tántorította el a szolgálattól. Keresőkutyának már késő lett volna betanítani, de így is nagy hasznát veszik: óvodákba, iskolákba jár, ahol a szolgálati életről szóló bemutatókat színesíti. 

Kiemelt kép: Getty Images