rendorkutya

Kirúgták a rendőrkutyát, mert túl barátságos volt – Lett új munkája

A kutyák évezredek óta az ember társai, s nemcsak a kanapén, de a háborúkban és a bűnüldözésben is. Ezek a rendőrkutyák nemcsak fegyelmezettek, de szívmelengetően ragaszkodók is, ami néha már alkalmatlanná is teszi őket bizonyos feladatokra…

Legalábbis Gavel, az imádnivaló Ausztráliában élő német juhászkutya esetében így történt. A rendőrkutyának tenyésztett és nevelt kölyökről kiderült, hogy hiányzik belőle az agresszivitás. Ennek hiányában pedig nem lehetett alkalmas arra, hogy négylábú rendőrként bűnözők után nyomozzon vagy épp ráugorjon egy veszélyes támadóra.

Mindez csak azután derült ki, hogy majdnem elvégezte a rendőrkutyák  akadémiáját. Hiába képezték, a hivatalos indoklás szerint „nem mutatta a frontvonalbeli élethez szükséges alkalmasságot”.

Nem megtámadta az idegeneket, hanem a hátára fordult, hogy vakargassák a hasát, vagy ölelgettette magát.

Gavel kiképzői mindent megpróbáltak, hogy megtarthassák őt a rendőrségnél, és elég sokáig engedték a programban maradni. Végül a 16 hónapos kutya számára eljött a vég: kitették a képzési programból.

Gavel szerencsére közben szerzett egy jó barátot, nem is akárkit: Queensland kormányzóját. Paul de Jersey kormányzó persze nem tudott ellenállni, örökbe fogadta Gavelt, és állást kínált neki kormányzóhelyettesi kutya pozícióban. Ehhez a tevékenységhez minden képessége megvolt, fogadta a látogatókat, nyugodt maradt a hivatalos ceremóniákon, és jelenlétével emelte a hely fényét.

Életét adta volna rendőr gazdájáért

Rendőrkutyának lenni nem csupán móka és kacagás. A bűnözőket nem érdekli, embert vagy állatot támadnak meg. Így történt, hogy a 8 éves német juhászkutya, Finn veszélyes helyzetben találta magát Hertfordshire-ben. Rendőr gazdáját, Dave Wardellt egy 16 éves fiatal próbálta megkéselni. Az első szúrás még a férfit érte, de

Finn odaugrott, hogy védje társát, így fejét és mellkasát is mélyen megvágták.

Annak ellenére, hogy a tüdeje sérült, Finn nem engedte el a támadót egészen addig, amíg az erősítés meg nem érkezett. A kutya azonnali ellátást kapott, megműtötték, és éppen csak, de túlélte a támadást.

Finn törvénye

Gazdája azonban le volt sújtva, ugyanis az akkori, 2016-os törvények értelmében a rendőrkutya megtámadása csupán rongálásnak minősült, nagyjából ahhoz hasonlóan, mint amikor betörnek egy ablakot. Wardell ezért

lobbizni kezdett azért, hogy a szolgálati kutyákat érintő támadások valódi bűncselekménynek minősüljenek,

jóval komolyabb büntetési tétellel. Az új törvényjavaslatot végül elfogadták, Finn pedig megkapta szinte az összes rangos díjat és kitüntetést, amit egy négylábú csak kaphat. 2019-ben az egész ország megismerte, amikor nyugdíjazása után gazdájával szerepelt a Britain’s Got Talentben.

Rubyt öt család utasította el, mielőtt rendőrkutya lett

Ruby ausztrál juhászkutya és border collie keverékként született, azaz eszes volt, viselkedni viszont nem tanították meg. Négy hónapos korában adták le először a menhelyen, majd öt különböző család fogadta őt örökbe. Mindegyik helyről visszavitték őt, mert nem tudtak megoldást találni az állattal járó problémákra. Ruby folyamatosan izgett-mozgott, ugrált, rágta a pórázát, hiába kérték, nem ült vagy feküdt parancsszóra.

Nem tudni, mi történt volna vele, ha nem találkozik Daniel O’Neil rendőrrel, aki a problémás viselkedés mögött az energiát látta, s aki, maga is hiperaktivitási problémákkal a háta mögött élte a felnőttek szabályozott életét.

Ruby nyolc hónapos korában kezdte meg a kiképzést új gazdája oldalán, de évek teltek el, mire csatlakozni tudtak a K-9-es egységhez. Ruby addig megtanulta, mi az a nyomkövetés, a bizonyítékok felderítése, a szárazföldi, vízi kutatás és mentés. 2017-ben pedig eljött az ügy, amiben kulcsfontosságú szerepet játszott.

Vajon véletlen?

Egy tizenéves fiút kerestek nagy erőkkel, aki kirándulás közben tűnt el. 36 órán át nem akadtak a nyomára. Ruby azonban azonosítani tudta a nyomát és elvezette a rendőröket a szakadékhoz, amibe a fiatal beleesett. Az eszméletlenül fekvő fiút kimentették és felépült. Amikor O’Neil rendőr kiment a családhoz,

kiderült, hogy a fiú anyja az a menhelyi önkéntes, aki annak idején rábeszélte a férfit Ruby örökbefogadására.

Ruby azóta elnyerte az American Humane Hero Dog Award for Search and Rescue díjat, gazdája pedig arról beszélt, hogy minden mentett kutyának adnunk kellene egy második esélyt, ki tudja, micsoda kincs rejlik bennük.

Kiemelt kép: Getty Images