Az ember legjobb barátja nemcsak játékossággal és szeretettel kedveskedik gazdájának, de néhány példány kivételes intelligenciájával is ámulatba ejti az embert.
  • Régóta tudjuk, hogy a kutya az egyik legokosabb állat, és nem véletlenül lett az ember legjobb barátja.
  • Szakértők jó ideje azt is vizsgálják, hogy van-e különbség az egyes kutyafajták intelligenciája között.
  • Bizony van, és a legokosabb kutyafajtákból kiváló munka- és segítőkutyák is lehetnek.

Végtelen sok okunk van rá, hogy rajongásig szeressük a kutyánkat. Az ember legjobb barátja nemcsak hűségességével, de játékossággal és rengeteg szeretettel is kedveskedik gazdájának, néhány példány pedig kivételes intelligenciájával is ámulatba ejti az embert.

Amikor azon törjük a fejünket, hogy családunkat négylábú taggal bővítjük, sok szempontot figyelembe vehetünk. Családunk igényeit, lakáskörülményeinket és szabadidőnket számba véve érdemes átgondolni, hogy inkább fiatal, esetleg kölyök, vagy éppen idősebb kutyát szeretnénk. Kistestű kutyát keresünk, aki jól illik apró lakásunkba? Esetleg egy közepes méretű kutyát, akivel együtt sportolhatunk majd, vagy egy óriástermetű házőrzőre gondoltunk, akik hatalmas kertünket a saját territóriumának tekinti?

A legokosabb kutyák

Sokat számíthat a döntésben, hogy mennyire költséges kutyánk tartása: nem mindegy, hogy a jó minőségű és drága tápból napi vagy heti egy kiló fogy, mint ahogy azt sem, hogy tenyésztési jellegzetességei miatt esetleg beteges kutyusunk ápolásának költségeit tudjuk-e vállalni. Ha pedig az a fontos a számunkra, hogy olyan társunk legyen, aki gyorsan megérti a parancsokat, akit játszi könnyedséggel taníthatunk meg a legkülönfélébb mutatványokra vagy munkákra, akkor érdemes lesz a legokosabb kutyafajták közül választani.

Bár az egyes kutyák intelligenciája példányonként eltérő (azaz lehet kiemelkedően okos egy olyan kutya is, akinek fajtája ezt elvileg nem indokolja és fordítva), és főleg egy idősebb kutya esetében sok olyan dolog van, ami a genetikán túl is befolyásolja értelmi képességeit, bizony vannak olyan kutyafajták, amelyek születésüktől fogva kifejezetten intelligensek, és akikkel a képességeit kibontakoztatva egészen nagyszerű dolgokat lehet elérni. 

Érdekel az is, melyik kutyafajták élnek a legtovább? 

De vajon mi számít intelligensnek egy kutya esetében? Az a kutya intelligens, aki könnyedén felméri gazdája aktuális lelkiállapotát és támogatást nyújt neki? Vagy aki hamar megtanulja, amit szeretnénk? Stanley Coren etológus The Intelligence of Dogs (A kutyák intelligenciája) című könyvében sorra veszi az egyes kutyafajták intelligenciáját: munkájának megállapításai az elmúlt 20 évben alapjaiban határozták meg azt, ahogy a kutyák értelmi képességeiről gondolkodtunk.

Coren szerint egy kutya intelligenciája egyrészt a speciális feladatok elvégzésére való képességéből, másrészt engedelmességéből, illetve általános munkaintelligenciája alapján azonosítható be. Ezen szempontok szerint az elmúlt két évtizedben számtalan szakember kísérelt meg egyfajta sorrendet felállítani az egyes kutyafajták értelmi képességeivel kapcsolatban, és bár voltak, akik húszas listát állítottak fel, mások kevésbé ismert fajokat is vizsgáltak, a most felsorolt fajták mindegyiküknél a lista első felében szerepeltek. 

Melyik lehet a legokosabb kutya? A border collie-k köztük vannak! ( Fotó: Getty Images)

1. Border Collie

A Border Collie napjainkban egyre népszerűbb fajta, ami nem is csoda, mert rendkívül igyekvő, lelkes, és energikus (nagyon energikusak, csak az vállaljon border collie-t, aki képes naponta több órát arra szánni, hogy lemozgassa) kutyákról van szó, akik nagyon élvezik a különféle feladatokat, és remek társai az embernek, miközben közepes testalkatukkal sokféle lakáskörülményhez jól illenek.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a collie-k az intelligencia-rangsorban is rendre előkelő helyet foglalnak el, mert legtöbbjüknek elég öt alkalommal elismételni egy-egy parancs jelentését, hogy megtanulják, mit kell csinálniuk, és kísérletekkel azt is igazolták, hogy a vezényszavakat az esetek legalább 95%-ában követik is.

2. Uszkár

A különféle (toy, törpe, közép- és óriás) uszkárok népszerűsége napjainkban egyre nő, aminek csak az egyik oka az, hogy ezek a kutyák nagyon csinos megjelenésűek és játékosak. Allergiások számára egy másik nagyon fontos előnyük, hogy a pudlik egy része hipoallergén, azaz szőre nem okoz, vagy jóval enyhébb allergiát okoz, mint sok más kutyafajtáé.

kutyaszőr-festés, kutya

A színválasztás kérdéses, az azonban nem, hogy az uszkár egy okos kutya (Fotó: Getty Images)

Erről a göndör bundájú cukiságról viszont sokan nem is tudják, hogy kiemelkedően intelligens fajta, ami az okoskutya-rangsorokban méretétől függetlenül rendre a dobogón végez. Olyan okos, hogy még kifejezetten komplex trükkökre is megtanítható, olyasmikre, amikkel a cirkuszban léphet fel.

3. Német juhászkutya

német_juhász

Minden idegszálával figyel (Fotó: Getty Images)

A német juhászkutyák remekül beválnak rendőrkutyaként, vakvezető kutyaként, orvosi segítő kutyaként és terápiás kutyaként is, ami nem meglepő, mert a következetes engedelmesség alapfelszereltségnek számít ennél a fajtánál. De nemcsak erről van szó. Ezeknek a kutyáknak az esze is vág, mint a borotva. Nemcsak a parancsokat teljesítik rendkívül fegyelmezetten, de kiváló a helyzetfelismerő képességük, ezért olyan helyzetben is a gazdájuk érdekében tudnak reagálni, amilyenre nem is lettek kiképezve.

4. Golden Retriever

Szereti, ha szeretik! (Fotó. Getty Images)

Az egyik legnépszerűbb családi kedvenc, a szeretetteljes golden retriever csillagos ötösre vizsgázik, ha az intelligenciáját mérik fel. Ez az eredetileg vadászathoz kitenyésztett, rendkívül okos kutya kiválóan alkalmazkodik, mindig lelkes és leleményes, ezért kiváló társa lehet bárkinek, akár játékról, akár felfedezésről, akár gazdája mindennapos segítéséről van szó.

És azt tudtad, miért aranyszínű a golden retrieverek bundája? 

5. Doberman

dobermann

A dobermann is okos – csupa figyelem (Fotó: Getty Images)

A dobermannok fajtatörténete a 19. század végén indult, amikor is egy Louis Dobermann nevű német adószedő közepes méretű házőrzőt akart kitenyészteni, akit (amellett, hogy az idegenekkel kellően erélyes) a családtagok szinte kenyérre tudnak kenni.

A dobermann esetében szellemének különös élessége, és remek helyzetfelismerése az, ami kiemelkedően intelligenssé teszi. A dobermannak ugyanakkor sok szociális interakcióra van szűkségé ahhoz, hogy remek képességeit ki tudja bontakoztatni.

6. Shetlandi juhászkutya

Ezek a karakterükben a collie-khoz hasonló, méretükben azonban kisebb sheltie-k, azaz törpe skót juhászok nagyon jól megállják a helyüket a különböző terelési, ügyességi és engedelmességi versenyeken és élnek-halnak is a feladatokért.

Fejlett intellektusukat folyamatosan munkában kell tartani, különben unatkozni kezdenek, ez pedig nem kívánt magatartásformákhoz vezethet. Ennek a kutyafajtának az érzelmi intelligenciája is kiemelkedő: egyedei nagyon hamar felmérik a környezetükben élők hangulatát, amihez kiválóan alkalmazkodnak is. 

7. Labrador retriever

Kalandokra várva (Fotó: Getty Images)

A labradorok élnek-halnak azért, hogy gazdájuknak örömet okozzanak, és hogy büszkék lehessünk rájuk. Emiatt a tulajdonságuk miatt ezek a kutyusok akár vakvezető kutyaként, akár kábítószer-kereső kutyaként, akár mindennapi családi háziállatként is csodálatos társai lehetnek az embernek. Nem véletlen, hogy az Egyesült Államokban 27 éve folyamatosan ez a legnépszerűbb kutyafajta, akit gyerek és felnőtt kedvességéért és eszességéért egyaránt imád.

8. Papillon

papillon

Figyelek! (Fotó: Getty Images)

Az apró termetű, elsőre játékkutyának kinéző papillon minden, csak nem egyszerű öleb. Ez a hihetetlenül energikus kutyafajta kiemelkedően magas intelligenciával is bír, és rendre jól szerepel a különféle agility-versenyeken, ahol nemcsak fürgeségét és apró termetét, de okosságát is jól tudja kamatoztatni. Neve (amely franciául pillangót jelent) magas, hegyes fülére utal. Bár néha kissé makacs, kiválóan tanítható, és méretét meghazudtolóan jó házőrző, jelzőkutya lehet. 

9. Rottweiler

A rottweiler is okos kutya (Fotó: Getty Images)

A rottweilereket valószínűleg az ókori Rómában tenyésztették ki, de ezek a robusztus, ugyanakkor nagyon megbízható kutyák ma is nagy népszerűségnek örvendenek. Fontos tudni, hogy nemcsak testileg, de szellemileg is alaposan le kell őket fárasztani, mivel magas intellektusuk miatt folyamatosan szükségük van a szellemi kihívásra. Ha ezt a gazdi nem biztosítja neki, a rottweiler keres majd magának elfoglaltságot, ennek viszont a gazdi nem biztos, hogy maradéktalanul örülni fog majd.  

10. Welsh Corgi

Nemcsak imádnivaló, de nagyon okos is a corgi! (Fotó. Getty Images)

A Welsh Corgi egy apró termetű, kedves megjelenésű kutya, akibe viszont (egykori juhászkutyaként ez nem meglepő) méretét meghazudtolóan nagy intellektus szorult. Kiválóan képezhető, a legtöbbnek csak egy néhányszor elismételt parancsra és némi jutalomfalatra van szüksége ahhoz, hogy megtanulja, amit szeretnénk. Fajtajellegüknél fogva azonban nehezebb lehet  rávenni őket arra, hogy ne ugassanak annyit: magas intelligenciájuk miatt kissé makacsok is.

Nos, A te kutyád rajta van a listán? Ne keseredj el, ha nincs! Bár a fenti kutyafajták többsége tényleg kiemelkedően intelligens, egy-egy adott kutya fajtáját meghazudtolóan éles eszű, vagy inkább kicsit kajla lehet, és akkor még nem is beszéltünk azokról a kutyusokról, akik úgy pipálnak le mindenkit a futtatóban vagy épp az agilitypályán, hogy még csak nem is fajtatiszták.

Ha most állsz a döntés előtt, hogy vajon milyen kutya is lenne az igazi a számodra,

ha ránk hallgatsz, nem tenyésztőtől és pláne nem szaporítótól vásárolsz, hanem valamilyen menhelyről viszel haza egy, az igényeidnek megfelelő kutyát.

Legyen keverék, vagy jöjjön veled valamilyen fajtamentő egyesület jóvoltából, ha kellően szeretetteljes kapcsolatot tudsz kialakítani vele, a tenyeredből fog enni és mindent megtesz majd azért, hogy boldoggá és büszkévé tegyen. 

Hiszel az asztrológiában? Ebből a korábbi cikkünkből megtudhatod, melyik kutyafajta illik hozzád a csillagjegyed alapján! 

Kiemelt kép: Getty Images