Bernáthegyiben vagy mopszban, esetleg boxerben leled meg a négylábú barátodat, és mi van, ha egy keverék, mondjuk egy menhelyes kutyus lesz a nagy fellángolás?

Nem is tudom, mi lenne velem kutyák nélkül. Amióta az eszemet tudom, egy vagy több négylábú vesz körül, még egy fotó is tanúsítja, ahogyan már három hónapos koromban a pulink őriz a járóka mellett. A kutyusok nem csak végtelen szeretetettükkel és hűségükkel nyűgöznek le, de mindig újabb csodaként élem meg érzelmi intelligenciájukat.

Persze minden kutyafajta más és más törődést igényel, a göndör szőrű kutyákat többet kell gondozni, a nyugodt természetű ebekkel könnyebbek a hétköznapok, vannak ugatósak, falánkak, (na, jó, ez mindegyikre igaz), játékosak, mogorvábbak és van, amelyik jól kijön a macskákkal is – de tudtad, hogy vannak olyan kutyafajták, amelyek a leginkább kompatibilisek bizonyos csillagjegyekkel? Mindegyik jegynek más-más jellemzője van, ezért érdemes megvizsgálni, hogy melyik jegyhez milyen kutyák passzolnak leginkább. Jean Shafiroff állatvédő aktivista és az American Humane Society (Amerikai Humán Társaság) nagykövete azt mondja: „A lényeg, hogy jól kijöjjön egymással a kutya és a gazdi, de ahhoz valamennyire személyiségükben is passzolniuk kell, ahogyan a párkapcsolatban élő embereknek.” 

Sok állat vár gazdira

A következő felsorolásban megnézheted, melyik kutyafajta illik leginkább a csillagjegyedhez, és indoklást is találsz hozzá, azonban nagyon fontos, hogy mielőtt úgy döntenél, elérkezett az idő a négylábú társhoz (a döntést jól fontold meg!), nézz körül az állatmenhelyeken, még az is lehet, hogy egy édes, keverék kutyussal térsz haza.

Rengeteg kutyus és cica várja, hogy szerető otthonra leljen, érdemes felkeresni egy számodra szimpatikus menhely munkatársait.

Ha viszont mindenképp ragaszkodsz a vásárláshoz, mindig ellenőrizd, kihez fordulsz, hiszen egyre több az állatkínzó szaporító, illegális kisállat-kereskedő. Fontos, hogy a megfelelő helyről, megfelelő korú – minimum 8 hetes ­– kutyát, egyedileg jelölt állatot vásárolj.

Fotó: Getty Images

Kos: Németjuhász

A Kos kimondottan önfejű, viszont kitűnő vezetői tulajdonságokkal is rendelkezik, ezért olyan kutyus illik hozzá leginkább, amely tükrözi ezeket a jellemzőket, megérti és örömmel teljesíti a szeretett gazdi kívánságait. Shafiroff szerint pont ilyen a németjuhász, a dobermann és a weimari vizsla is, akit a világ leggyorsabb kutyafajtájaként tartanak számon.  

Fotó: Getty Images

Bika: Boxer

Hűséges és megbízható jegy, szereti szép dolgokkal körülvenni magát, és kimondottan igényes a környezetére. A Bikának nagyon fontos a stabilitás és a kényelem, ezért extra hűséges kutyafajt kell találnia, de a királyi pompa sem áll távol tőle. A Bikához Jean leginkább a boxert, a cavalier king charles spánielt és német dogot ajánlja.   

Fotó: Getty Images

Ikrek: Bichon frisé

Vannak, akikhez inkább nyugodt kutyusok illenek, míg mások jobban érzik magukat olyan ebek közelében, amelyek tele vannak energiával és kíváncsisággal. Az Ikrek inkább az utóbbit részesítik előnyben, mivel az e jegy alá tartozó emberek maguk is kíváncsiak, érdeklődők és szeretnek új dolgokat kipróbálni. Pont ilyen játékos és aktív a border collie, mozgékony és kalandvágyó a bichon frisé, bátor és imádnivaló a portugál vízikutya. Rajtuk kívül bármely fajta energikus és aktív kutya készen áll az Ikrekkel egy örökké tartó barátságra.

 

 

Fotó: Getty Images

Rák: Rottweiler

A Rák családközpontú, és nagyon komolyan veszi a családi kapcsolatokat, a hűség is fontos számára. Ezért mondja Shafiroff, hogy a bulldogok és a rottweilerek nagyszerű családi kutyák, különösen, ha van egy Rák jegyű is a családban. A legtöbb embernek a golden retriever jut eszébe, amikor családi kutyát említünk, de a szakember úgy gondolja, rossz hírnevük ellenére a rottweilerek is tele vannak szeretettel. Mi több, kiváló őrző kutyák, a Rák jegyűekhez hasonlóan mindig meg akarják védeni szeretteiket. Shafiroff elmesélte, hogy korábban neki is volt egy Bella nevű rottweilere, aki nagyon erős kötelékben élt a családdal. „Bella mindig a férjem mellett, az anyósülésen utazott a kocsiban, és pont úgy viselkedett, mint egy feleség” – emlékszik vissza nevetve az állatvédő. Az is igaz, hogy a szakértő szerint egy rendkívül érzékeny fajta, ezért több figyelemre szorul. A rotin kívül a csau-csau és a csivava is remekül passzol a Rákhoz. Ezek a kutyafajták nagyon tudnak szeretni, és csak kevés emberrel szeretnek-tudnak erős kötelékbe lépni – akárcsak a Rák.

Fotó: Getty Images

Oroszlán: Mopsz

Nincs mese, az Oroszlán olyan állatövi jegy, akinek olyan kutyára van szüksége, aki hasonló bájjal és pozitivitással rendelkezik. Ami a zodiákus kompatibilitást illeti, az olyan jókedvű és aktív fajták, mint a cairn terrier (ilyen kutya Toto az Óz, a csodák csodájában), a tacskó, a törpespicc és a mopsz, jól járnak egy Oroszlán gazdival. Ezek a fajták szórakoztatóak, és olyan gazdára van szükségük, aki ugyanolyan boldog és kalandvágyó, mint ők! 

Fotó: Getty Images

Szűz: Vizsla

Nem meglepő, hogy Shafiroff inkább munkakutya fajtákat passzintott a Szűzhöz. Ilyen a border collie, az angol agár, a magyar- és német vizsla, a shetlandi juhászkutya vagy a spanyol vízikutya. Mind alapos, szorgalmas és határozott, akárcsak a Szűz. „Tapasztalatom szerint a Szűz emberek különösen érzékenyek, ahogyan ezek a kutyafajták is, ezért azt javaslom, örökbefogadás vagy vásárlás előtt, több időt töltsenek el együtt”- javasolja Shafiroff.

Fotó: Getty Images

Mérleg: Újfundlandi

A Mérleg az egyik leggyengédebb jegy, szereti az egyensúlyt és a harmóniát, ezért jót tenne neki egy olyan kutya, aki könnyed és tele van szeretettel. Míg egyesek félnek a nagyobb kutyáktól, a nagytestű kedvencek valójában bújósabbak, mint a kisebbek: az újfunlandi tökéletes párja lehet a Mérlegnek. Egy felnőtt hím akár 71 kilót is nyomhat, de minden kutyaszakértő egyetért abban, hogy ezek az ebek csupa szeretetből és odaadásból állnak. Shafiroff szerint a Mérlegek más kutyafajtával is remekül passzolnak, ilyen például a berni pásztorkutya és a szibériai husky.

Fotó: Getty Images

Skorpió: Pitbull

A Skorpiók találékonyak, bátrak és szenvedélyesek, ezért csak olyan kutya lehet igazán boldog mellettük, aki azonos mértékben rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. „Egy erős ember, erős kutyát akar” – mondja Shafiroff, ezért elsősorban az angol vérebet, a bullmasztiffot, a golden retrievert (az egyik legokosabb kutyafajta)  és a pitbullt ajánlja a  Skorpiónak. Ezen fajták némelyike ​​sokakat megijeszt, különösen, ha nem tudnak  sokat róluk, de valójában édesek és szerethetőek. Shafiroff gyorsan hozzáteszi: „Nincsenek rossz kutyák, csak rossz gazdák.”  

Fotó: Getty Images

Nyilas: Terrier

A Nyilas maga az életigenlés! Nevetése ragadós, és mindenki a közelében akar lenni. Szeret utazni, kalandozni, pozitív életképe magával ragadó, jó a barátjának lenni. Néhány kutyafajta pont ezt hozza, közéjük tartozik a boston terrier, a francia bulldog, a jack russell terrier és a si-cu is. Ezek a kutyák szórakoztatóak, tudják, hogyan kell nevettetni, és remekül alkalmazkodnak az új helyzetekhez. Tehát, ha egy Nyilas úgy dönt, hogy ideje megkeresni a következő kalandot, ezekkel a kutyákkal nem foghat mellé, de azokkal a keverék cukiságokkal sem, akik hasonló tulajdonságokkal vannak felvértezve.  

Fotó: Getty Images

Bak: Siba inu

A Bakok határozott, megbízható emberek, néha kissé tartózkodóak, de nagyra értékelik a feléjük áradó figyelmet. Az a kutya, amelyik a legjobban passzol egy Bakhoz, nyugodt és kiszámítható, egy túlmozgásos ebbel nem biztos, hogy jól kijönne, de persze a kivétel erősíti a szabályt. Shafiroff a belga juhászkutyát, a shar peit, a pekingi palotakutyát, az afrikai oroszlánkutyát és a shiba inut javasolja a Föld elem legtitokzatosabb jegyének.

Fotó: Getty Images

Vízöntő: Labrador retriever

Eredetiek, okosak, függetlenek és barátságosak – ez mind igaz a Vízöntőkre. Tehát, az a kutya, amelyre az imént felsorolt tulajdonságok illenek, a Vízöntő legjobb barátja lehet. Az ehhez a jelhez illő kutyafajták közé tartozik a labrador retriever, a lhasa apso, a skót juhász és az uszkár, de érdemes körülnézni a kutyamenhelyeken is, hiszen sok-sok ilyen jellemvonású, fajtatiszta és keverék kutyus vár szerető gazdijára, és mivel a Vízöntőnek óriási szíve van, az örökbefogadás is fontos lehet számára.

Fotó: Getty Images

Halak: Bernáthegyi

A legötletesebb és legérzékenyebb jegyhez a legkíváncsibb és legkedvesebb kutya illik. Legyen szó egy szelíd máltai selyemkutyáról vagy egy mélyen ragaszkodó bernáthegyiről, vagy akár egy szuper intelligens cocker spánielről , a Halaknak olyan ebre van szüksége, aki igényli és szereti az ölelgetést. A Halak jegyű ember és a kutyája közötti kapcsolat egészen biztosan különleges és mély lesz, hiszen a Halak mindig a teljes szívét adja annak, akit megszeret. Mit szólnál te is egy örökbefogadott kutyushoz? A Halak első látásra el tudja dönteni, ki az, aki hozzávaló, és ő az, aki egészen biztosan boldogabb lesz egy négylábú társsal.  

Forrás: Reader’s Digest, Kiemelt kép: Getty Images