Akár nagyok, akár kicsik, ezeknek a kutyafajtáknak hatalmas szívük van.
  • Nemcsak a mondás tarja, hogy a kutya az ember legjobb barátja, négylábú kedvenceink valóban rengeteg szeretet tudnak adni. 
  • A legérzelmesebb kutyák igazi családtagként viselkednek, kiszámíthatóak, türelmesek a kisgyerekekkel is.
  • A legérzelmesebb kutyák nemcsak adnak, de velük is nagyon sokat kell foglalkozni, szeretgetni, játszani velük naponta akár többször is.

A kutyák rengeteg szeretetet tudnak adni. Amikor a farkukat csóválják az örömtől, ha meglátják a hazatérő gazdit, vagy amikor hozzánk bújnak a kanapén, a combunkhoz fúrják az orrukat, az embert elönti a hála amiatt, hogy egy ennyire szeretetteljes és lojális lény barátságát érdemelte ki.

Sokféle kutya és sokféle temperamentum létezik, de az a tulajdonság, hogy a kutyák rajongásig szeretik gazdájukat és tűzön-vízen át meg is védelmezik, közös bennük.

Viszont még a szeretetgombócok között is vannak különlegesen érzelmesek, ragaszkodók, olyanok, akik kifogyhatatlan mennyiségű érzelmet, leginkább örömet tudnak adni a velük élő embernek. Ezek a kutyák nemcsak élnek az ember mellett, hanem mindent elkövetnek annak érdekében, hogy egészen baráti viszont alakítsanak is ki vele, a lehető legtöbb időt töltsék mellette és kifejezetten jó érzékkel hangolódnak rá a gazdi aktuális hangulatára is.

Ha arra van szükség, ezek a kutyák igyekeznek feldobni a gazdájukat, máskor egyszerűen a jelenlétükkel támogatják kétlábú barátaikat.

Ebben a cikkben néhány ilyen kutyafajtát sorolunk fel, hozzátéve, hogy a lista nemcsak nyúlfarknyi és már csak emiatt sem teljes, de általános is. Egy-egy adott kutya személyiségét nemcsak fajtája, de neveltetése is alapjaiban határozza meg.

Nemcsak az történhet meg, hogy kutyusunk nem szerepel a top 5-ben, pedig igazán kedves teremtés, de az is, hogy egy alapvetően szeretetteljes kutyából, bántással, megfélemlítéssel vagy elhanyagolással nem a legjobbat hozza ki a gazdája.

Emellett pedig olvasóinkat arra buzdítjuk, fogadjanak örökbe állatmenhelytől kutyát: fajtatiszta és keverék kutyusunktól is sok-sok szeretetet fogunk kapni. Lássuk akkor az 5 legérzelmesebb kutyafajta listáját!

Hűséges és könnyen tanítható: labrador

A labrador világszerte az egyik legkedveltebb kutyafajta, és meg is van az oka annak, hogy népszerűsége hosszú ideje töretlen. Ezek a kutyák nemcsak nagyon okosak, könnyen tarthatók, de nagyon ragaszkodóak is, és szívesen tesznek a kedvükre.

Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhető, hogy a labradorokat nemcsak az otthonokban, családokban, akár kisgyerekek mellett szeretjük tartani, de a szolgálati kutyák egyik legelterjedtebb típusa is épp a labrador: terápiás, kereső- és mentőkutyaként, vakvezető kutyaként, cukorbetegségre figyelmeztető kutyaként és mozgássegítő kutyaként is rengeteget tesznek az emberért.

Mivel a labradorok általában szeretik a hasukat, könnyű őket pozitív, megerősítő módszerekkel kiképezni, és élnek-halnak a mozgásért is, amivel szintén a kedvükre lehet tenni úgy, hogy mi is jól járjunk.

Ha labradorunk van, otthon is fogjuk be bátran mindenféle munkára, amire csak tudjuk!

Tanítsuk meg például, hogy segítsen elpakolni azzal, hogy behozza az ajtó elé letett túracipőt, vagy segítsen kinyitni az ajtót. Ezeket a feladatokat a labradorok játéknak fogják fel és élvezik.

5-kedves-kutya

A labrador mindenhova szívesen elkíséri gazdáját és még viselkedni is tud (Fotó: Getty Images)

Vicces és ragaszkodó kutyafajta: mopsz

A mopszokat már az ókori Keleten is társállatnak tenyésztették és vannak, akik szerint a mopszok jobban szeretik a gazdájukat, mint bármely más kutyafajta. Túlzás vagy sem ez az állítás, annyi  biztos, hogy ezek a jellegzetes megjelenésű, rövid szőrű kutyák világszerte szorgos segítőtársak, igazi jó barátok, akik egyenesen imádják a családjukat és úgy általában az embereket, mókás külsejükkel pedig mindenkit jókedvre derítenek.

Mivel a mopszok kifejezetten jól motiválhatók étellel, emellett pedig nagyon szórakoztatók is, és kitartassál egy sor vicces mutatványra megtaníthatók, már kiképzésük is remek közös program.

A tréninggel járó sok mozgás pedig abban is segíthet, hogy sikerüljön egészségesen tartani a súlyukat, ez ugyanis hosszú távú egészségük záloga. Ha szeretnénk egy végtelenül kedves, ragaszkodó, ugyanakkor rajzfilmbe illő megjelenésű kutyát, a mopsz jó választás.

Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy a mopsz a kevésbé könnyen tartható kutyák közé tartozik. Tenyésztési jellegzetességeik miatt gyakori egészségügyi problémáik vannak, rendszeresen előfordul náluk szemprobléma és a légzési nehézség is, emellett ügyelni kell, hogy rendszeresen tisztítani kell testük ráncait is, mert az ott megtelepedő baktériumok bőrproblémákat is okozhatnak.

Ha az extra törődési igénnyel jó előre számolunk, és vállaljuk a feladatot, egészen biztosan örömünket fogjuk lelni ebben az édes kutyában.

5-kedves-kutya

Hát nem édes? (Fotó: Getty Images)

Bújós kutyát szeretnél? Yorkshire terrier!

A Yorkshire terrier elsőre inkább felhúzhatós játékkutyának néz ki, de ne hagyd, hogy ez benyomás megtévesszen. Ez az apró kutya ugyanis tele van „nagykutya-energiával”, fejben állítólag legalább háromszor nagyobbnak érzi magát valós termeténél.

Ebből ered egyébként bújóssága, kedvessége és lojalitása is: amikor a Yorkshire terrierek ölben ülnek, és amikor lépten-nyomon gazdájuk után járnak, tulajdonképpen meg vannak győződve arról, hogy épp védelmezik azokat.

A Yorki hosszú életű kutyafajta, szőrének ápolásán túl nem igazán macerás, viszont figyelni kell, arra, hogy (ahogy más apró testű kutyákat se), ne kapkodjuk fel állandóan. Az, hogy kis méretéből adódóan ennyire kiszolgáltatott, nagyon frusztrálttá teheti, ami komoly állatjóléti probléma lehet és viselkedészavarokat okozhat.

Hiába nagy a kísértés, hogy hónunk alá csapva vigyük, hagyjuk, hadd sétáljon, szaladjon ő is. 

5-kedves-kutya

A yorkshire terrier háromszor akkorának hiszi magát, mint amekkora (Fotó: Getty Images)

Mindenhez alkalmazkodó kutya: francia bulldog

A francia bulldog világszerte az egyik legkedveltebb kutyafajta: olyannyira, hogy 2022-ben Amerikában letaszította a képzeletbeli trón első fokáról a labradort is. Komikus arcberendezésük, és testfelépítésük nagyon elragadóvá teszi őket, emellett a francia bulldogok kifejezetten jó képességű, vidám kutyák, akik imádják az embereket, és akiket emiatt akár terápiás kutyaként is nagy sikerrel lehet alkalmazni.

A francia bulldogok boldogan alkalmazkodnak egyedülállók, párok vagy családok életviteléhez, de időseknek is megfelelők, mert nem igényelnek túl sok szabadtéri mozgást.

Jól kijönnek más állatokkal, és szívesen kötnek új barátságokat, kifejezetten társaságkedvelő kutyák! Jó tudni viszont, hogy mint minden bulldogfajta, a francia bulldogok is hajlamosak lehetnek a legkülönfélébb légzési más komoly egészségügyi problémákra, illetve gyakran igen hangosan horkolnak.

Úgy tűnik azonban, hogy mindez nem árt a népszerűségüknek: korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy egyre többször lopnak ilyen kutyát

5-kedves-kutya

Jellegzetes pofa és fülek ( Fotó: Getty Images)

Gyengéd, kedves kutya gyerek mellé: dán dog

A dán dogok igazi óriások: a Guinness Rekordok Könyve szerint minden idők legmagasabb kutyája egy Zeus nevű michigani dán dog volt. Méretük és megjelenésük miatt sokan távolságtartó, akár rideg, sőt félelmetes kutyának tartják őket, pedig az igazság éppen ennek az ellenkezője.

Hiába az elegáns megjelenés, az óriási testméret és a nyugodtság, ezek a kutyák kifejezetten érzelemteli, kedves és ragaszkodó állatok, akik gyerekekkel és felnőttekkel is a végtelenségig gyengédek.

Néha túlságosan is. Ha dogot tartunk, nemcsak a rendszeres testmozgásról és szellemi kihívásról kell gondoskodnunk, de fel kell készülnünk a lábunkról ledöntő szeretetrohamokra is. Kedvencünk sokszor úgy fejezi ki a szeretetét, hogy nagy svunggal nekünk dől, amire ha nem vagyunk felkészülve, könnyen fel is borulhatunk.

Tartsunk dán dogot, ha megfelelő méretű helyet és kellő mozgást tudunk neki biztosítani, na meg ha anyagilag is bírjuk egy ilyen óriás minőségi etetését. Hűséggel, kedvességgel és rengeteg szeretettel fogja meghálálni.

5-kedves-kutya

Barátságos óriás (Getty Images)

Azon töröd a fejed, hogy kutyával bővítsd a családot? Ha alapos megfontolások alapján választasz, rengeteg örömöd lesz társállatodban. Mielőtt azonban belevágsz, érdemes alaposan átgondolni, meg tudod-e adni neki azt a figyelmet, amit megérdemel.

Akár kertben, akár lakásban tartod majd kutyádat, a napi mozgást, levegőzést nem lehet megúszni, emellett érdemes felkészülni a kutyával járó bizonyos kötöttségekre (például, hogy nem minden szállás- vagy vendéglátóhelyet látogatsz kedvenceddel együtt), és a kutyatartással járó költségekre is. Ha mindezt jó szívvel tudod vállani, jó gazdi válhat belőled. 

Érdekel minden, ami kutya? Ebben a korábbi cikkünkben arról írtunk, melyek azok a kutyafajták, amik a legtovább élnek! 

Kiemelt kép: Canva