Attól függ, hogy honnan nézzük…

Ha az ebek és a gazdik közötti kötelék és kommunikáció szempontjából nézzük, mindenképp jó, ám ha az egészséget vesszük alapul, nem feltétlenül – vagyis nem minden esetben. Bár a kutyák az ember szoros közelségében élnek, mégis merőben eltérő életmódot folytatnak: azokat a „falatokat” sem vetik meg, amit mi semmi pénzért nem emelnénk a szánkhoz, nem mosnak fogat és hát az altestük sem a szappantól válik tisztává… 

Képzeljük el, hogy épp most tartunk haza egy kimerítő munkanap után, és semmi másra nem vágyunk, csak hogy hazaérjünk, ahol mindig van valaki, aki szó szerint kiugrik a bőréből, miután belépünk az ajtón. Buksi farka oda-vissza jár örömében, és persze a hatalmas kutyapuszi sem maradhat el – kell ennél felemelőbb fogadtatás?

Minden kutyatulajdonos ismeri a jelenetet. Egyes gazdik ugyan kitérnek az arc felé csapkodó nyelv útjából, a többség azonban nem szívesen akadályozná kedvencét abban, hogy ily módon is kifejezze sajátos örömét.

De rendben van, ha kapunk a kutyanyálból?

Ami a kutyaviselkedést illeti, a gyakori ajaknyalogatás ösztönös és kulcsfontosságú folyamat. Ha egy kutya megnyalja a száját, az a stressz és a félelem finom jelzése lehet, de a figyeleméhséget, a szeretetet és a kötődést is kifejezheti általa.

Sőt, a nyalogatás az emberi érzelmi állapotra adott válaszként is funkcionálhat. A kutya szájában ugyanis számtalan olyan receptor található, melyek az emberi verejték molekuláit is képesek felismerni – azaz, ha egy kutya megnyalja az arcunkat, azt is feltérképezheti, hogy mennyire vagyunk stresszesek az adott pillanatban.

Ugyanakkor nem árt figyelembe vennünk, hogy még ha kedves is a gesztus, a kutyanyál nem minden esetben biztonságos, amit nemrég egy német tanulmány is megerősített. Dr. Carolin Hackmann és csapata, a berlini Charité Egyetemi Kórház munkatársai szerint világszerte egyre nagyobb aggodalomra adnak okot az antibiotikum-rezisztenciáért felelő multidrog-rezisztens organizmusok (becslések szerint az antimikrobás szerekkel szemben rezisztens fertőzések 2019-ben közel 5 millió halálesethez voltak köthetők a kórházakban).

Német tudósok azt szerették volna kideríteni, hogy a háziállatok (kutyák és macskák) nyála vajon szerepet játszhat-e a kórházi betegek antibiotikum-ellenállásában.

kutya

Fotó: Getty Images

A vizsgálatok során a négy leggyakrabban előforduló szuperbaktériumra összepontosítottak, amelyek több antibiotikummal, köztük a penicillinnel szemben is rezisztensek. A kórházi kezelés alatt álló páciensek és háziállataik mintáit elemezve pedig kiderült, hogy kutyanyállal való érintkezés során az antibiotikum-rezisztenciáért felelő baktériumok rosszabb esetben tényleg átvándorolhatnak az emberre, sőt, visszafelé, emberről kutyára is megtelepedhetnek.

De semmi vész, erre szerencsére nagyon kevés esély van, a 2800 vizsgált mintából ugyanis elenyésző mértékű nyomot találtak ahhoz, hogy teljességgel bizonyítható legyen a feltevés. A kockázat tehát annyira csekély, hogy

a tudósok szerint a kutya- és macskatartás nem jelent különösebb rizikót a multirezisztens organizmusok megtelepedésében, és ha rendszeresen betartjuk a higiéniás alapszabályokat, más betegségeket is könnyedén megelőzhetünk.

Akkor puszi vagy nem puszi? 

Mint azt már más kutatások is bizonyították, a kutyák szájában számtalan mikroorganizmus található, amelyek szerencsére nagyon alacsony kockázatot jelentenek az emberre nézve. Ritka esetben, fajok között terjedő vírusok és baktériumok esetén azonban okozhatnak megbetegedéseket.  

Például a Capnocytophaga canimorsus az egészséges kutyák és macskák háromnegyedének szervezetében megtalálható. Négylábú kedvenceinket ugyan nem érinti kellemetlenül a baktérium – és ha egészségesek vagyunk, akkor minket sem –, legyengült immunrendszer mellett azonban súlyos következményei lehetnek, ha az emberi véráramba kerül, ezért

soha ne engedjük, hogy a kutya vagy macska rajtunk lévő nyílt sebeket nyalogasson!

A szintén kutya- és macskanyálban található Pasteurella multocida baktérium nagyon ritka, azonban, ha harapás vagy nyalakodás útján az emberi véráramba kerül, agyhártyagyulladást is okozhat.

Az úgynevezett zoonózisok, azaz az állatról emberre vagy emberről állatra terjedő kórokozók a nagyobb kockázatnak kitett személyeknél jelenthetnek nagyobb veszélyt: például bébik, pici gyerekek, idősebb felnőttek és várandósság, illetve legyengült immunrendszer esetén.  

A háziállattartás mentális előnyei megkérdőjelezhetetlenek, a gazdi és négylábú barátja közötti kötelékkel pedig a kutya- és macskapuszi is együtt jár. Ha ésszerű határokon belül maradunk, és nem tartozunk a feljebb említett rizikócsoportba, szinte semmilyen veszéllyel nem jár a kutyanyál.

Ugyanakkor, ha biztosra mennénk, de nem szeretnénk lemondani a nyálas puszikról, némi óvatosság sosem árt: soha, semmilyen esetben ne engedjük, hogy kis kedvencünk a szánkba vagy bármilyen testünkön lévő nyílt sebbe nyaljon, és mindenképp mossunk arcot vagy kezet a nyálas üdvözlés után!

Kutyával aludni? A pro és kontra érvekről a linkre kattintva olvashatsz. 

Kiemelt kép: Getty Images