Ha egy kutyás az ágyában alvó kedvencéről beszél, nem csak azok néznek furcsán, akik nem tartanak állatot. A kutyatartókat is megosztja a kérdés, hogy vajon van-e helye az ágyban a család négylábú tagjainak.
  • Kutyások és kutyatartók, de még gazdik is vitatkoznak azon, jó ötlet-e a kutyával aludni.
  • Pro és kontra érvek egyaránt léteznek azzal kapcsolatban, hogy bejöhet-e a kutyus az ágyba.
  • A döntést a gazdi hozza meg, és az nem is tartozik másra. 

Azt, hogy a kutya az ember legjobb barátja, régóta tudjuk, az utóbbi évtizedekben viszont még ennél is közelebb kerültünk kedvenceinkhez. A kutyákra a legtöbb gazdi ma már családtagként tekint (változik az elnevezés is: egyre inkább társállatról beszélünk), és a korábban bevett alá-fölé rendeltségi viszony helyett inkább partnerségben gondolkodunk a kapcsolatról. Azon törjük a fejünket, mi mindent tehetnénk még meg kedvencünk kényelméért és jóllétéért.

Ez csupa-csupa üdvözlendő változás, abban viszont, hogy egészséges-e a kutyával aludni, már meglehetősen megoszlanak a vélemények. Vannak, akik nem tartják higiénikusnak a dolgot, mások viszont úgy vélik, attól, hogy szőrös, egy kutya makulátlanul tiszta lehet, az ágyneműt pedig akár napi rendszerességgel lehet cserélni. Sokan behozzák a vitába ember és állat közelségére vonatkozó igényét is:

Nemcsak a gazdi lelki egészségére lehet jó hatással a kutya közelsége, de az egész nap egyedül kuksoló háziállat is vágyik rá, hogy minél többet lehessen gazdája testközelében.

Kutatások szerint egyébként a kutyák majdnem fele a gazdájával alszik, igaz, nem mindegy, mekkora állatról van szó. A kistestű ebek több mint felét beengedik ágyukba a gazdik, a közepes testűeknek már csak 40%-a, a nagytestűeknek mintegy 30%-a kap itt helyet.

Az, hogy ki hogyan képzeli el a kutyával való együttélést, minden gazdi és család magánügye, ebben a cikkben néhány olyan szempontot mutatunk be, amit érdemes lehet figyelembe venni, mielőtt kialakítjuk a véleményünket azzal kapcsolatban, helyes-e kutyával aludni. 

A kutya egészsége

Ha arról szeretnénk dönteni, együtt aludjuk-e kutyánkkal, érdemes átgondolni, hogy kedvencünk testi és lelki egészségének vajon jót teszünk-e vele. Ha kutyánknak például valamilyen mozgásszervi problémája (például ízületi gyulladás vagy valamilyen a csontjait érintő betegség) van, az ágyra való felmászás/ugrás megterhelő lehet a számára, emellett

az ember pihenésére kifejlesztett puhább matracok sem mindig nyújtanak kellő támogatást az idősödő kutyák ízületeinek.

A különféle izom- és ízületi fájdalmakkal küzdő kutyák számára ezért kényelmesebb lehet a masszívabb, kicsit keményebb alvófelület és az, ha a fekhelyre nem kell mászni vagy ugrani: elég lerogyni. Fontos szempont még, hogy a kutyák életük utolsó szakaszában sokszor küzdenek inkontinenciával, ez pedig gazdinak és kutyának is komoly kellemetlenséget okozhat az ágyban. Ha ugyanakkor kutyánk éppen betegsége vagy idős kora miatt igényli a közelségünket, felszerelhetünk neki lépcsőt vagy rámpát az ágy mellé, kisebb testű kutyánkat pedig be is emelhetjük a fekhelyre. Ha pedig az ágyra szivárgásmentes, cserélhető ágybetétet teszünk, a pisibalesetek sem okoznak akkora problémát.

A gazdi egészsége

A mi egészségi állapotunk is jelentősen befolyásolja, hogy jó ötlet-e az együtt alvás. Azok a gazdik, akik allergiásak a kutyaszőrre, még együtt alvás nélkül és a legalaposabb takarítás mellett is tapasztalhatnak kellemetlen légúti vagy bőrtüneteket, az alváskor tapasztalható közelség pedig súlyosbítja ezeket. Olyannyira, hogy bár előfordulhat, hogy kutyánk szőre a mindennapok során nem okoz észrevehető allergiás reakciókat, ilyen közelségben már megjelenhetek a kellemetlen tünetek. Kutyánk szőrére emellett (amikor a szabadban tartózkodik) por és pollenek is tapadnak, amik tovább ronthatják a gazdi allergiáját. A különféle szennyeződések és a por a kutyák szőréről az ágyneműre hullva megtapadhatnak, így az allergizáló hatások még azután is fennmaradhatnak, hogy kutyánk már kimászott az ágyból. Védekezni, a kellemetlen tüneteket csökkenteni persze van módunk. Ha kutyánk szőrét egy nedves törülközővel alaposan áttöröljük, amikor kintről bejön, azzal jelentősen csökkenthetjük az ágyba kerülő kültéri pollen és por mennyiségét. A kutya rendszeres fürdetése, a

HEPA-szűrők használata és az ágynemű gyakori mosása szintén csökkenti az allergéneknek való kitettséget,

ami sokkal kockázatmenetsebbé teszi az együtt alvást.

 https://www.noklapja.hu/egeszseg/2024/02/15/kutya-agyban-pro-kontra/

Már megint nem engednek fel az ágyba… (Fotó: Getty Images)

Szükséges pihenés

A szőr csak egy dolog, a ficergés és izgés-mozgás egy egészen másik: néhány kutyatulajdonos egyszerűen nem alszik olyan jól, ha kutyájával osztja meg az ágyat. A felszínesen alvók felébrednek, ha a kutyájuk megfordul, mozog vagy épp vakarózik. Másokat az zavar, ha a kutyájuk túl hangosan horkol. Fontos tudni, hogy az alváshiány hosszú távon károsítja az ember egészségét (kutyáink kevésbé szenvednek az alváshiánytól, mert napközben van idejük pótolni az elmaradt éjszakai alvást), és könnyen kihozza az emberből a nem is olyan jó fej gazdit… Ha ennek ellenére szeretnéd, hogy veled aludjon a kutyád, megtaníthatod arra, hogy a lábadnál feküdjön le, ezzel máris jelentősen kevesebb vizet zavar, ha éjszaka megmozdul.

Mások viszont éppen a kutya mellett alszanak jobban, mert a négylábúak biztonságérzetet  nyújtanak a számukra. Akik például olyan mélyen alszanak, hogy mellettük ágyút lehet durrantani, jobban tudnak pihenni, ha tudják, hogy

éberen alvó kutyájuk jó eséllyel figyelmeztetni fogja őket egy esetleges éjszakai vészhelyzetre, például tűzre vagy betörésre.

A kutyák segítenek az álmatlanságban szenvedőknek is: azok az emberek, akik nehezen alszanak el, sokszor arról számolnak be, hogy kutyájuk ritmikus légzése segít nekik álomba szenderülni. Azok pedig, akik általában egyedül alszanak, többnyire jobban érzik magukat egy melegen szuszogó élőlény mellett fekve. Akárhogy is, ha a kutyád mellett jobban alszol, olyan jelentős egészségügyi előnyre teszel szert, ami megérhet némi áldozatot.

Parazitapara

Tény, hogy a kutyák hordozhatnak bizonyos élősködő, külső és belső parazitákat, bolhákat és kullancsokat, amelyek emberi betegségeket is okoznak. A kutyával való együtt alvás növeli az ember ezeknek való kitettségét és a különféle ezekből eredő betegségek kockázatát. A nagyon fiatal, a nagyon idős és immunrendszerükben legyengült emberek különösen ki vannak téve a fertőzésveszélynek. Tény ugyanakkor, hogy a rendszeres állatorvosi ellenőrzés, az oltások beadása, a kutya szőrének rendszeres átvizsgálása és tisztítása jelentősen csökkentheti ezeket az ártalmakat is.

https://www.noklapja.hu/egeszseg/2024/02/14/kutya-agyban-pro-kontra/ ‎

Makulátlanul tisztának látszik, de sosem lehet tudni (Fotó: Getty Images)

Fontos a territórium

Szakértők szerint a kutya a fekhelyét többnyire saját territóriumának tekinti, emiatt könnyen előfordulhat, hogy esetleg agresszíven védi azt, vagy ijedtében vakkant, esetleg harap, ha az ágyban alvás/fekvés közben megzavarják. Kutyánkkal való együtt alvásunkról ezért akkor döntsünk, ha alaposan kiismertük természetét, és nem tapasztalunk nála az ággyal kapcsolatban viselkedésproblémákat.

Kinek az igénye együtt aludni?

Ha épp azon törjük a fejünket, beengedjük-e az ágyunkba a kutyánkat, érdemes elgondolkodni azon is, hogy melyikünk is szeretné valójában az együtt alvást. Nem minden kutya él-hal érte ugyanis. Egyes kutyáknak például túl melegük van, ha ágyban, gazdájuk mellett alszanak, és inkább a hűvös padlón szeretnek feküdni. Mások szeretnek éjszakánként többször is alvóhelyet váltani, egyik helyiségből a másikba költözni, a földön alvás megkönnyíti ezt. Vannak olyan kutyák is, akik olyan éberen alszanak, hogy éppen ők azok, akik nem tudnak rendesen pihenni gazdájuk forgolódásától vagy horkolásától. Vizsgáljuk meg kutyánk alvási szokásait ezen szempontok szerint is, mielőtt beengedjük, vagy beparancsoljuk az ágyba.

Azaz?

Ha a kedves olvasó ránk hallgat, azt csinál, amit szeretne. Bár a kutyával való együtt alvással kapcsolatban van néhány megfontolásra érdemes szempont, a végső döntés mindig a családé, a gazdié, vagyis senkinek semmi köze hozzá. Ha a ti esetetekben jól működik az együtt alvás, ha nem merülnek fel egészségügyi aggályok, ellenben mind a gazdi, mind a kutya profitál belőle (akár nyugodtabb alvást, akár közelségélményt kap), szoktassátok nyugodtan így a kutyát. Ha viszont a fenti szempontokat figyelembe véve (vagy bármi más okból)  idenkenkedsz tőle, szintén nem kell szégyellned magad, ettől nem vagy rosszabb gazdi, és kutyád iránti szeretetedet számtalan más kódon kimutathatod felé. Partnered, emberi hálótársad felé pedig azzal gyakorolsz gesztust, hogy a fentiekről való döntésbe őt is bevonod, és véleményét, komfortját legalább olyan fontosnak tekinted, mint a tiédet és kutyusodét. 

Érdekel minden, ami kutya? Ebben a cikkünkben arról írtunk, honnan tudhatod, hogy kutyád szeret téged. 

Kiemelt kép: Getty Images