Kiderült, ezért tűnnek a kutyák mindig olyan szomorúnak.

Gondoltad volna? Ezért tűnnek a kutyák mindig olyan szomorúnak

Egyébként sem könnyű ellenállni kedvenceink hívogató tekintetének, hát még ha bevetik azt a bizonyos szomorú nézést, amelyet mind jól ismerünk. Azt viszont már csak kevesen tudják, hogy a szemizom kommunikációjának nem is annyira az érzelmekhez, hanem sokkal inkább az evolúcióhoz van köze.

Egy nemrég közölt kutatás tárta fel a szomorú kutyaszemek mögött húzódó okokat, melyek valójában a négylábúak háziasítására vezethetők vissza. Nem is olyan nehéz ebbe belegondolni, hiszen saját magunkon is tapasztaljuk, milyen hamar elérzékenyülünk a mesebeli tekintetek kereszttüzében, melyeknek mint kiderült, épp ez a célja.

Az évezredek során ugyanis az emberek azokat a kutyakölyköket részesítették előnyben, melyeknek sikerült hatni az érzelmeikre, ez a jelenség pedig tovább ösztönözte a szemek feletti izomcsoport fejlődését. 

A farkasoknál még nem volt ilyen

Ma már rutinfeladatnak számít az ebek körében, ám őseiknél, a farkasoknál még hiányzott a plüsskutyákra hajazó tekintethez szükséges izomzat. A tanulmányt jegyző szakértő szerint ilyen eltéréseket általában nem találnak közeli rokonságban álló fajoknál, bár a kutyák más jellemvonásokban is, így például orruk hosszát, testméreteiket és kifejezőbb ábrázatukat tekintve egyaránt eltéréseket mutatnak őseikhez képest.

Háziállataink érzékenyek a szemkontaktusra, és számos információt leszűrnek tekintetünkből akár problémamegoldásról, akár konkrét feladatról van szó,

a kifejlődött szemizmoknak köszönhetően pedig úgy tűnik, sajátos módszerre leltek az érzelmek visszatükrözésére.

Egy másik tanulmány is alátámasztja a tényt, hogy az emberi figyelem befolyással bír a kutyák arckifejezésére. A kutatás során megfigyelték, hogy a kutyák lényegesen több arcmozgást produkáltak, amikor a velük szemben ülő ember figyelt rájuk, ami bizonyíték arra, hogy négylábú barátaink érzékenyek érdeklődésünkre, sőt, aktívan reagálnak is viselkedésünkre. Tehát arckifejezéseik nem csupán akaratlan mozdulatok, hanem tényleges kísérletek a kommunikációra és a kapcsolatteremtésre. 

A szomorú kutyaszemek mögött evolúciós okok állnak.

A bánatos kutyaszemek mögött evolúciós okok állnak (Fotó: Canva)

A menhelyi kutyáknál is bevált

Minden jel arra utal, hogy a kutyusok is tudatában vannak képességük erejének. Mint kiderült, azok a menhelyi ebek, akik gyakrabban alkalmazták a kölyökkutya tekintetet, gyorsabban találtak gazdit maguknak, vagyis kijelenthetjük, hogy valóban előnyt jelent számukra a szomorú kutyaszem bevetése.

Pedig a szóban forgó szemizmot viszonylag rövid, kicsit több mint 30 ezer év alatt fejlesztették ki, nagy valószínűséggel épp azért, hogy ösztönözzék az embereket a gondozásukra. Nem kell hozzá kutatás, hogy elmondhassuk, ha csak tudat alatt is, elég nagy sikerrel hatottak így ránk, elég belegondolni, mennyi mindent tettünk már kizárólag a ránk szegeződő kérlelő kutyaszemek miatt. 

Nem biztos, hogy az emberek miatt van

Az eredmények ellenére egy másik szakértő szerint azonban nem feltétlen mi voltunk a kiváltó okok a szemizmok kialakulásában, hanem más változások közvetett hatására fejlődött ki ez a specifikus válasz. Bár dicséretes a kutyák és emberek közötti kommunikációt ünneplő felfedezés, a vizsgálathoz mindössze öt kutyafajtát vettek alapul, méghozzá az egyes állatokra vonatkozó háttérinformációk figyelembevétele nélkül.

Épp ezért szükség volna még utóvizsgálatokra ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessék az összefüggést. Mindenesetre kutyatulajdonosként vélhetően nincs szükségünk több bizonyítékra, hiszen két kezünkön sem tudnánk megszámolni, kis kedvencünk hány alkalommal vett rá bennünket valamire ellenállhatatlan adottságával. 

A macskák mimikája is sokkal gazdagabb, mint azt idáig gondoltuk, összesen 276 különböző arckifejezést különböztettek meg a tudósok.

Kiemelt kép: Getty Images