macskak arckifejezese

Félreértett házi kedvencek – A macskák mimikája gazdagabb, mint idáig gondoltuk

A cicagazdik eddigi sejtését végre a tudomány is alátámasztotta.

Nemrég írtunk egy új kutatás eredményéről, miszerint a kutyák töltik el nagyobb érzelmi elégedettséggel a gazdikat: egyrészt több kutyatulajdonos hajlandó egy bizonyos összeg felett költeni kedvence ellátására, és többen kötnek kutyákra kisállat-biztosítást is, mint macskákra. Mindez nemcsak kulturális tényezőkkel, de az ebekhez képest kevésbé egyértelmű macskaviselkedéssel is összefüggésben áll.

Pedig egy másik új tanulmány szerint a híresen (vagy hírhedten) független és zárkózott puhatalpúak kifejezőbbek, mint gondolnánk – ez viszont szembemegy a közhiedelemmel, miszerint a macskák csak érdekből szegődtek az ember mellé. A macska és az ember közötti kapcsolat történelme kifejezetten hosszúra, több mint 10 000 évvel ezelőtti időkre nyúlik vissza, ami a tudományt sem hagyja hidegen, manapság pedig egyre több tanulmány foglalkozik azzal, hogy mi állhat a megfejthetetlennek gondolt macskaviselkedés hátterében.

A cirmosok arckifejezéseivel kapcsolatos korábbi kutatások többsége az állat és az ember közötti interakcióra fókuszált, dr. Brittany Florkiewicz evolúciós pszichológus és csapata egy lépéssel azonban továbbment: azt vették górcső alá, hogy a macskák hogyan lépnek kapcsolatba egymással.

Az eredmények a tapasztalt gazdikat is meglephetik

Florkiewiczék keresve sem találhattak volna alkalmasabb kutatási helyszínt egy macskakávézónál: a tudós és kollégái összesen 150 órát töltöttek el a Los Angelesben található CatCafe Lounge-ban, egy olyan nonprofit menhelyen, ahol a látogatók akár örökbe is fogadhatják a körülöttük lófráló 53 cirmos egyikét.

Miután videofelvételeket készítettek az állatokról, a kutatók egy hiperérzékeny arcmozgás-felismerő rendszer segítségével vizsgálták meg a macskák arcizom-mozgásait. A különböző változások (mint például a pupillák kitágulása vagy összeszűkülése, a bajusz felfelé, lefelé, előre vagy hátrafelé mozgása, a fülek mozgása, az ajkak sarkának hátrahúzása és az orr ráncolása) kombinációjából pedig figyelemreméltó eredmény született:

a kutatók összesen 276 különböző arckifejezést és macskaérzelmet azonosítottak.

Hogy pontosan melyik mit jelent, azt egyelőre még nem lehet tudni, annyi viszont biztos, hogy a regisztrált cicamimikák többsége barátságos reakciónak bizonyult.

boldog macska rózsaszín padlón fetreng

Fotó: Getty Images

„A macskák nagyon kifejező állatok, kommunikációjuk pedig sokkal összetettebb, mint azt idáig gondoltuk. A gazdik valószínűleg nem lepődnek meg ezen, ami viszont még számukra is meglepetés lehet, az az arckifejezések száma, különösen, ha más fajokkal is összehasonlítjuk. A gibbonféléknek például csak 80, míg a csimpánzoknak több mint 300 arckifejezésük ismert. A macskák tehát nagyon változatos és gazdag érzelmi repertoárral rendelkeznek” – foglalta össze dr. Florkiewicz.

Amire figyeljünk, ha új macskát szeretnénk a meglévő mellé

Jelen kutatás eredményei azzal is összefüggésben állnak, ahogyan a macskák az emberrel kommunikálnak. Korábbi kutatások ugyanis arra jutottak, hogy a cicák több száz különböző hangot képesek kiadni – egyedileg alkalmazkodva a gazdihoz, az ő nyelvéhez, akcentusához, hangszínéhez.

A macskák rájöttek arra, hogy az emberek sokkal nehezebben értik meg a finomabb jelzéseket, ezért rajtunk is alkalmazzák a korábban csak az anyamacskának szánt hangjelzéseiket (Pintér Attila macskaviselkedés-szakértő szerint sok mindent jelenthet a nyávogás, a gazdik pedig egy idő után képesek lehetnek ezeket megkülönböztetni egymástól). 

Florkiewicz szerint a macskák valószínűleg az arckifejezéseket is miattunk fejlesztették ki a háziasítás során, megkönnyítve ezzel a macskafélék és az emberek közötti kommunikációt.

„Igazából a fülek iránya, a bajusz és a száj mozgása, valamint a pupillák összeszűkülése az, amire igazán figyelni kell, ha tudni szeretnénk, mennyire barátságos a cicánk, illetve jól érzi-e magát egy másik macska társaságában.

Barátságos interakció esetén a macskák előretolják a fülüket és a bajuszukat a másik macska felé, és hajlamosak a szemüket is becsukni. A nem barátságos interakciók során a fülük hátrafelé nyúlik, a szemük tágra nyílik, a pupillájuk összeszűkül, és az ajkukat is hajlamosak megnyalni. Reményeink szerint azok a gazdik, akik egy második, harmadik vagy negyedik cica örökbefogadásán gondolkodnak, képesek lesznek felhasználni ezeket az információkat az örökbefogadással kapcsolatos döntés meghozatalában” – mondta Florkiewicz, aki a kutatásból egyébként saját örökbefogadott macskáit, Chart és Darth Vadert sem hagyta ki.

Végre választ kaptunk egy másik nagy rejtélyre is – kattints ide, ha tudni szeretnéd, miért borítanak fel mindent a macskák!

Kiemelt kép: Getty Images