Kvíz: Felismered kölyökkori képeik alapján a macskákat?

Vigyázat, cukiságbomba újratöltve!

Előző kvízünkben már kiveséztük, hogy miként szegődhettek mellénk a kutyák. Ugyan a macska és az ember közös története kevéssé egyértelmű, az egyiptomiak mindenesetre sokat tudnának mesélni bolyhos barátaink múltjáról. A tudósok szerint először az afrikai vadmacska leleményessége nyűgözte le az ókoriakat, akik több mint 4000 évvel ezelőtt kezdtek a fajta háziasításába. Eleinte egerészként funkcionáltak, mígnem az egyiptomiak rájöttek arra, hogy a macska sokkal több puszta haszonállatnál.

Jelenlétük meglehetősen jobb életminőséget eredményezett, hiszen leszámoltak a betegségeket terjesztő rágcsálókkal, és viszonylag könnyen alkalmazkodtak az emberi jelenléthez is. A kutatók például arra jutottak, hogy a cicák több száz különböző hangot képesek kiadni, egyedileg alkalmazkodva a gazdáikhoz, annak nyelvéhez, akcentusához, hangszínéhez, megkönnyítve ezzel a macska-ember kommunikációt. Nem beszélve persze az elégedett, boldog cica dorombolásáról (vagy dagasztásáról), ami gyógyítólag hat még az emberi szervezetre is – magyarán az ókori egyiptomiak joggal tisztelték puhatalpú társainkat. 

Ma a hivatalosan bejegyzett macskafajták száma több mint 100 – lássuk, hogy felismered-e a legnépszerűbb mókamestereket!  

Felismered a macskafajtákat?

Aw, ugye, milyen cuki?

Kiemelt kép, tesztfotók: Getty Images