Ha van cicád, biztosan megfigyelted már nála a magyarul legtöbbször dagasztásnak nevezett viselkedésmódot: macskád váltott mancsokkal nyomogatja, gyúrja valamelyik testrészed, esetleg az ágyneműt, a fekhelyét vagy más puha dolgot.

A dagasztás nagyon sokféle okra vezethető vissza: cicád gyúrhat elégedettségében, vagy épp azért, hogy megnyugtassa magát, sőt használhatja más cicákkal vagy épp a veled való kommunikációra is. Teljesen normális, ha dagaszt, mint ahogy az is rendben van, ha nem jellemző rá ez a viselkedés. Figyelni inkább arra érdemes, ha változás áll be a magatartásában.

Ha korábban lelkesen dagasztó cicád érdeklődését veszti, vagy ha addig sosem csinálta, majd egyszer csak megjelenik nála, az könnyen jelentheti azt, hogy valamit el szeretne neked mondani.

Figyeld meg alaposan a macskádat, amikor gyúr, így talán mélyebb betekintést nyerhetsz abba is, hogy miért teszi ezt.

Ösztön

A cicák dagasztó viselkedésének egyik gyakori oka, hogy ez a mozdulat ösztönös, és kellemes kölyökkori élményeket idézhet fel bennük – legalábbis Mikel Delgado, a Kaliforniai Egyetem Állatorvosi Karának macskaviselkedéssel foglalkozó szakértője szerint. A kiscicák szoptatás közben azért gyúrnak, hogy ösztönözzék a tej felszabadulását, azaz gyorsabban és több tejhez juttassanak, így a felnőttkori dagasztás a szoptatás és anyjuk közelségének kellemes élményeit idézi fel bennük, így részben ösztönösen végzik.

Figyelem

Megfigyelted már, hogyan reagálsz, amikor cicád odamegy hozzád és dagasztani kezd? Valószínűleg megsimogatod, szeretgeted, öledbe veszed, azaz figyelmet szentelsz neki. Amikor pozitív figyelemmel jutalmazod ezt a tevékenységet, arra kondicionálod cicádat, hogy máskor is ezzel hívja fel magára a figyelmedet.

Szeretet

Cicád sokféle módon kifejezheti szeretetét, ennek egyik módja akár a dagasztás is lehet. Ahogy a kismacska az anyja mellett, cicád is biztonságban érzi magát a társaságodban,

érzelmeit pedig úgy fejezi ki, ahogy annak idején anyja felé is kimutatta.

Területjelzés

A macskák tappancsain jellegzetes szagú mirigyek helyezkednek el, amelyek kiválóan alkalmasak területük megjelölésére. Amikor cicád dagaszt, saját illatmolekuláival is alaposan bekeni a dagasztott felületet, amivel azt jelzi, hogy ez a terület (vagy akár ez a gazdi) itt kizárólag az övé.

Relaxáció

Sok cica dagaszt közvetlenül azelőtt, hogy elaludna. Dagasztás és relaxáció itt megint oda-vissza hat egymásra: cicád egyre relaxáltabb állapotba kerül, ahogy a dagasztás felidézi benne az alomban töltött első heteket, és minél inkább megnyugszik, annál ikább olyan biztonságban érzi magát, mint akkor.  

Szorongás

Azért nem minden dagasztós szeánsz zárul megnyugvással: előfordul, hogy cicád hosszan, szinte feszülten dagaszt, közben a farkát mozgatja, hátrahúzza a szemét, esetleg elbújik vagy agressziót mutat.

Ebben az esetben a dagasztás stresszre adott válasz, így érdemes minél hamarabb a feszültség forrásának nyomába eredni.

Nyújtás

A macskák imádnak nyújtózni, valószínűleg ezért is mesterei a legkülönfélébb jógapózoknak. Néha a dagasztás is csak egy, a nyújtáshoz használt eszköz, mivel a dagasztó mozdulatok és mancsuk a felülethez való nyomása segítenek megnyújtani mellső lábaik izomzatát.

„Ágyazás”

A vadon élő, és a szabadban alvó állatok (mint például macskád ősei vagy legközelebbi vad rokonai) a földön fekve nyújtóznak el, sokan közülük viszont előtte kicsit megágyaznak: felkotorják a földet. vagy átlevegőztetik a füvet vagy avart, amire le akarnak feküdni, hogy kényelmesebb pihenés essen rajtuk. Könnyen lehet, hogy cicád is épp a kényelmes alvást akarja szavatolni a dagasztó mozdulatokkal.

Párzás

A párzásra kész macskák sokszor egészen szokatlanul viselkednek, például furcsa, szinte jajgató hangon nyávognak, és a levegőbe dugják a hátsó felüket. Sokan közülük dagasztó mozdulatokat is szoktak végezni ebben az időszakban, felhívva ezzel a potenciális partnerek figyelmét arra, hogy készen állnak az együttlétre.

Vajúdás

Egy macska vemhességi ideje körülbelül 60-63 nap, a szülés közeledtét pedig sokszor dagasztó mozdulatok is jelzik. Ha vemhes a cicád, és azt látod, hogy dagasztó mozdulatokat végez, és kicsit nyugtalan, lehetséges, hogy nemsoká meg is születnek a kölykök. A cicakölykök persze nagyon aranyosak, felelős gazdiként viszont inkább azt javasoljuk, ivartalanítsd a cicád. Bár Magyarország a háznál tartott cicák számában is nagyhatalom, rengeteg állat él az utcán, méltatlan körülmények között, így mindannyian akkor járunk jól, ha hím és nőstény macskáinkat is ivartalanítjuk.

Mikor van baj?

A dagasztás teljesen természetes viselkedés, ezért semmilyen ok nincs rá, hogy a macskákat megakadályozzuk ebben. Az egyetlen dolog, ami problémát okozhat, az az, ha cicánk hosszú körmei miatt esetleg fájdalmat okoz nekünk dagasztás közben, vagy kárt okoz valamilyen bútorban. Ezt elkerülendő vágjuk vagy vágassuk le cicánk körmeit. A másik problémás helyzet, ha a cica stresszből dagaszt. Itt sem a dagasztás a probléma, hanem az, ha indokolatlanul sok stresszt él át a cica. Figyeljünk ezért a feszültség jeleire!

Macskánk több ok miatt is stresszes lehet, például egy új családtag érkezése, a napirend megváltozása vagy valamilyen egészségügyi probléma zavarhatja meg a viselkedését. Már a viselkedésváltozás első jelére érdemes felkeresni az állatorvost. Miután az orvos kizárta  a komolyabb egészségügyi problémákat, a következő tippekkel enyhítheted macskája stresszét:

  • Ha utaztok vagy új környezetbe kerül a cicád, biztosíts számára ismerős tárgyakat, például kedvenc ágyát, takaróját vagy játékát.
  • Tartsd be a rendszeres etetési, játék- és lefekvési időbeosztást akkor is, ha valamilyen változás van a családban.
  • Mindig biztosíts elegendő játékidőt cicád számára.

Kiemelt kép: Getty Images