A harmonikus cica-gazdi viszony titka: így kommunikálj a macskáddal!

Ha kommunikatív háziállatról van szó, a legtöbben a kutyákra gondolunk, akik számtalan különféle gesztussal, mozdulattal és hanggal adják a gazdik tudtára, mit szeretnének. Pedig a macskák is nagyon beszédesek, és ha jól szólunk hozzájuk, sokkal többet meg is értenek, mint azt gondolnánk.

Macskás gazdiként biztosan te is sokszor érezted úgy, cicád kifürkészhetetlen rejtély. Nemcsak, mert mérhetetlenül független személyiség, de mert olyasvalaki is, aki csak akkor szól, ha valami nagyon fontos mondanivalója van, és még a figyelme is meglehetősen szelektív: amit nem akar, azt egyszerűen nem halja meg. Jó lenne egyszerre csak cicasuttogóvá válni, és megtanulni macskául, nem igaz? Ha nem is a tévéből ismert tetovált macskasuttogó (Jackson Galaxy, aki Instagramon thecatdaddy néven fut, és 1 millió követőnél tart) anyanyelvi szintű macskanyelv-tudása a cél, jó voltán legalább az alapfokokig eljutni, vagy egyáltalán azt felismerni, mik azok a módok, amikkel a macskánk kommunikálni próbál velünk, és mi az, amit a mi jelzéseinkből egyáltalán megérthet. (A hiedelmekkel ellentétben azt is jelzik a cicák, ha szeretnek bennünket, még pedig ebben a korábbi cikkünkben taglalt módon.)

Egyébként sokkal többet, mint hinnénk! Bár egymás között a macskák viszonylag szűkszavúan kommunikálnak, az emberek számára annál több a mondanivalójuk:

nyávognak, sőt, olykor vernyákolnak, fújnak, dorombolnak, elsődleges nyelvük pedig a testbeszéd.

A farkukkal, a fülük állásával, a testtartásukkal, de még az arckifejezésükkel is beszélnek, és éppígy értenek szavainkból, hanghordozásunkból és gesztusainkból is. Lássuk, mi az a néhány dolog, amire figyelni érdemes, ha azt szeretnénk, hogy a macskánk a lehető legtöbbet megértsen abból, amit mondani szeretnénk, és hogy érthetjük meg mi is jobban őket.

Ügyelj a hangszínre!

Bár a macskák kiválóan olvassák a testbeszédet, és sok szót meg is értenek, hangszínünknek és hangmagasságunknak nagyobb hitelt adnak, mint mint szavaink jelentésének. Ezért, ha például könnyed, vidám hangon mondod cicádnak, hogy ugyan szálljon már le legyen szíves a pultról, vagy hagyja abba a kanapé karmolászását, azzal csak összezavarod, mert hanghordozásodból azt hiszi, hogy igazából örülsz annak, amit csinál. Az olyan utasításokhoz, mint a „Nem!”, határozott, szigorú hangot (ez nem kell, hogy kiabálást jelentsen), és a szokásosnál mélyebb tónusban érdemes használni. Ugyanezen okból használj viszont magasabb, vidámabb hangmagasságot, amikor dicséred, vagy épp hívod a cicát, esetleg valami izgalmasat (például jutalomfalatot vagy játékot) kínálsz fel neki. 

Szavak mellé gesztusokat!

Ha a hangszínt gesztusokkal és mozdulatokkal is kombinálod, megdöbbensz majd, mennyi mindent megért cicád! A pultos példánál maradva: ne csak mondd neki, hogy jöjjön le, hanem mutass kézzel is a padlóra, vagy tegyél lefelé irányuló mozdulatot a kezeddel miközben arra utasítod a cicát, hogy szálljon le a pultról. Ugyanígy a pozitív megerősítésnél is érdemes bevetni a kezeket is: integess felé, vagy végezz  csalogató mozdulatot mutatóujjaddal, miközben magadhoz hívod.

Óvatosan a szemkontaktussal

Bár előfordulhat, hogy macskád szinte szuggerál, mert szeretné felkelteni a figyelmed, a cicák valójában nem szeretik a túl hosszan tartó (ennek mértékét természetesen ők határozzák meg) szemkontaktust. Ha túl sokáig viszonzod a tekintetüket, azt fenyegetésnek tekinthetik, ennek jeleit pedig azonnal észre is veheted cicádon: ha izgatottá vagy agresszívvá válik, a pupillái kitágulnak. Ilyenkor jobb abbahagyni a szemezést.

De használhatod jól is a szemkontaktust:

ahogy a nyílt tekintetet fenyegetésnek, a lehunyt szemet bizalmi gesztusnak érzékeli a cicád.

A szemkontaktus felvételével és szemed lassú becsukásával tudtára adhatod a cicádnak, hogy igazán sokat jelent neked, és hogy maximálisan megbízol benne. Érteni és értékelni is fogja.

Búbold meg

Biztosan észrevetted már, hogy cicád szeretetét sokszor azzal fejezi ki, hogy hozzád nyomja az orrát, vagy fejével megbök kicsit. Ha gyengéden viszonozd ezeket a fejdöccenéseket, valószínűleg egy örömteli dorombolást kapsz válaszul: ilyen egyszerűen elmondhatod, milyen fontos a számodra.

Mit üzennek a cicák?

Ennyit a te kommunikációdról. Most pedig nézzük meg, mi mindent olvashatsz ki cicád jeleiből, ha jól figyelsz! Mutatjuk a leggyakoribb jeleket és jelentésüket. 

  • Ha a macskád viszonozza a fejdöccentésedet, esetleg ő kezdeményezi, vagy ha hozzád dörgöli az arcát, akkor tudhatod, hogy nagyon örül, hogy lát téged.
  • Az is annak a jele, hogy kedvel, ha könnyedén lábadhoz simítja magát, amikor elhalad melletted.
  • Ha a macskád megfordul, és megmutatja neked a fenekét, amikor hazaérsz, a tévhittel ellentétben nem tiszteletlenül viselkedik veled; macskanyelven ez valójában egy igen barátságos üdvözlés.
  • Ha a cicád dorombolással válaszol a szeretetteljes közeledésre, akkor tudhatod, hogy nemcsak érzi, de viszonozza is a szeretetedet.
  • Ha a cicád viszonozza a lassú pislogásodat (tudod, ahogy fentebb írtuk, amikor ráemeled a tekinteted, majd lassan lecsukod a szemed) tudhatod, hogy feltétel nélkül bízik benned. 
  • Ha a macskád harap, kapar, morog vagy izgatottan rángatja a farkát, akkor tudhatod, hogy nem tetszik neki, amit csinálsz, vagy túlságosan ingerlékeny, és ezért több térre vagy arra van szüksége, hogy békén hagyják kicsit.
  • Ha macskád hangadással reagál arra, amikor beszélsz hozzá, az annak a jele, hogy szeretné, hogy folytasd a beszélgetést. 
  • Ha a cicád a hátára fordul, és a hasát mutatja neked, az megint csak a feltétlen bizalom jele: arra utal, hogy elég biztonságban érzi magát ahhoz, hogy sebezhető legyen a társaságodban.

Szívesen olvasnál még a macskák kommunikációjáról? Figyelmedbe ajánljuk ezt a korábbi cikkünket, amiből nemcsak az derül ki, hogy a cicák legalább annyira ragaszkodnak a gazdájukhoz, mint a kutyák, de az is, milyen a cica, ha durcás!

Kiemelt kép: Getty Images