kutyaszeretet

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy a kutyád tényleg szeret téged

Ahányféle kutyus, annyiféle szeretetnyelv – íme, a legegyértelműbb jelek!

„Vajon tényleg önmagamért, vagy csak az étel miatt szeret?” Aki kisállattulajdonos, legyen szó kutyáról vagy macskáról, gyakran felteszi magában a kérdést, ami az elmúlt évtizedekben a tudósokat sem hagyta nyugodni.
Ami a kutyákat illeti (a macskák szeretetnyelvéről itt olvashatsz bővebben), a kutatók esetükben mágneses-képrezonancia (MRI) vizsgálatok segítségével igyekeztek választ találni a sokakat foglalkoztató kérdésre. Az agyi aktivitást elemző felmérések során pedig kiderült, hogy a gazdi illata sokkal jobban foglalkoztatja az ebeket, mint bármely más illat, beleértve az ételt is. Sőt, a legtöbb vizsgált eb az embertől jövő dicséretre vagy a gazdi hangjára jobban reagál, mint a jutifalatra, illetve néhányan egyformán reflektáltak mindegyikre. Dióhéjban tehát

a kutyák a tudomány szerint is szeretnek bennünket, és nem félnek ezt a lehető legkülönfélébb módokon kifejezni.

A kutyaszeretet legegyértelműbb jelei

A kutyád izgatott, ha meglát

Minden kutyatulajdonos ismeri a jelenetet: kinyitod a bejárati ajtót, és Buksi az első, akit meglátsz, amint szélvihar módjára feléd száguld. Talán rád is ugrik és megnyalja az arcodat, a farkát mindenesetre nagy hévvel csóválja minden alkalommal. Ha izgatott, amikor meglát, biztos lehetsz benne, hogy hiányoztál neki, és már alig várta, hogy hazaérj. 

Igény a szoros testi kontaktusra

Ha magadtól nem adod – amit valljuk be, nehezen tudunk elképzelni –, szinte biztos lehetsz benne, hogy a kutyád kiköveteli majd magának a simogatást. Mivel természeténél fogva falkában érzi igazán otthon magát, szinte folyamatosan a nyomodban jár, akár fürdeni, akár aludni indulsz. Ami az alvást illeti, ha melléd bújik, vagy ugyanabban a szobádban akar aludni, ahol te is, az egyet jelent azzal, hogy bízik benned és biztonságban érzi magát veled (de ugyanezt jelenti, ha a kanapén vagy a földön ülve például neked dől). Ha a lábadnál szeret szundikálni, minden bizonnyal vigyáz is rád, hogy az ajtó felől érkező idegen zajokat, szagokat és esetleges veszélyforrásokat mihamarabb kiszimatolja.

kutyapuszi

Egy nagy cuppanós kutyapuszi (Fotó: Getty Images)

A kutyaszeretet egyik legbiztosabb jele pedig a nyalakodás. A nyálas puszinak az aktuális helyzettől függően többféle oka is lehet, de végső soron ez egy igazán szeretetteljes gesztus, amivel kutyánk azt üzeni felénk, hogy a figyelmünkre vágyik.  

A szemkontaktus erősíti a kötődést

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a kutya az ember legjobb barátja, mint az, hogy az évszázadok során megtanulták, hogyan nézhessenek mélyen a szemünkbe anélkül, hogy fenyegetést sugároznának felénk. A tág pupillákat, illetve magát a szemkontaktust a vadonban ugyanis megfélemlítésre használták veszély idején, gazdik esetében azonban egészen mást jelent.

Ha Buksi egyenesen a szemedbe néz, és anélkül tartja a szemkontaktust, hogy a pupillái megnagyobbodnának, biztos lehetsz benne, hogy megbízik benned és szeretettel néz rád.

Ha otthon vagy, rendszeresen ellenőriz

Takarítás, főzés, tévénézés, fürdés – ahogyan feljebb is írtuk, a kutya napközben is keresi a testi közelséget. De ha nem is követ árnyékként minden alkalommal, egyszer-egyszer benézhet hozzád köszönni, bármit is csinálsz. Ha a kutyád napközben ellenőriz téged, arról árulkodik, hogy fontos vagy számára, és szeretne meggyőződni arról, hogy jól vagy.   

Megosztja veled a játékait

Előfordulhat, hogy Buksinak játszani támad kedve, és incselkedik veled, amikor ledobja eléd a csipogós gumicsirkét. De a gesztust akár a szeretete egyik jeleként is értelmezheted, hiszen a kutyusok legféltettebb tulajdonukat is szívesen megosztják azzal, akit igazán szeretnek. Mivel a kutyád szereti az illatodat, gyakran előfordulhat, hogy a mosásra váró ruháidat is utánad hozza, amiért nem érdemes megszidni őt, hiszen ez is a feléd irányuló szeretet egyik jele. Ha szeretnéd elkerülni az ebből adódó kellemetlenségeket, inkább szoktasd át Buksit valamilyen rágójátékra. 

Katt ide, ha tudni szeretnéd, hogy milyen kutyus lennél a horoszkópod alapján!

Kiemelt kép: Getty Images