Szinte minden gazdi felteszi magának ezt a kérdést, amikor úgy dönt, hogy kutyust vagy cicát fogad a lakásába, de vajon mi a helyes döntés?

Mielőtt rátérnék a válaszra, nézzük meg a másik oldalt: jót tesz a kedvencünknek, ha velünk alszik? „Nagyon tetszik, hogy megfordítjuk a kérdést – mondja Dr. Dana Varble, amerikai állatorvos, a téma alapos ismerője a CNN Health-nek. – Nagy többségben jót teszünk az állatnak a közös fekhellyel, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy azok a kutyák és macskák, akiket felengednek az ágyra, sokkal nagyobb bizalommal vannak a gazdáik felé, és jobban is kötődnek is hozzájuk. Ez azért fontos, mert azok az állatok, akik szorosabban kötődnek emberhez, egészségesebbek lesznek, növekszik az oxitocin és a dopamin szintjük, vagyis jobb lesz a közérzetük.”

Embere válogatja

És mi van velünk, gazdikkal, mi is profitálhatunk a közös ággyal? A szakértők nagy többsége úgy tartja, az emberekre kevésbé van jó hatással az együttalvás. „A kutyák, macskák alvása nem folyamatos, és elkerülhetetlenül felkelnek éjszaka, az ágyon sétálgathatnak, mocorognak, megtörve az alvás linearitását” – mondta Dr. Vsevolod Polotsky alváskutató. „Ezek a mikroébredések kirángathatják az embert a mélyalvásból – akár többször is –, amely során stresszhormon és kortizol szabadul fel, tehát még fáradtabban ébred” – teszi hozzá Kristen Knutson kutató. És most itt jön a de!

Lehet, hogy sokaknak valóban nem jó, ha összebújva töltik az éjszakát a kedvencükkel, de másoknak kifejezetten kedvező.

Dr. Raj Dasgupta alvásspecialista azt mondja, hogy a szorongó, depresszióra hajlamos gazdák csakis nyernek vele, ugyanis a bújós kis élőlények csökkentik a nyugtalanságot és a szorongást.

A Mayo Clinic’s Center for Sleep Medicine in Phoenix 2017-es kutatása szerint a klinikán megfordult kisállat-tulajdonosok több mint fele együtt alszik kedvencével, és többségük arról számolt be, hogy sokkal jobban érzi magát azóta, és csak alig, vagy egyáltalán nem zavarja az alvásban.

Körülbelül 20%-uk azonban úgy gondolta, hogy a szőrös barátaiktól nem tudnak aludni, ezért külön fekhelyen térnek nyugovóra.

Egy szintén 2017-es tanulmány kutatói alváskövető eszközöket szereltek kutyákra és gazdáikra, hogy megvizsgálják, mennyire nyugodtan alszanak. Azok az emberek (és az ebek is), akik közös hálószobában, de külön aludtak, minőségibb alvást produkáltak, minta azok, akik a közös ágyhoz szoktak.

Fotó: Getty Images

Mi van a gyerekekkel?

Egy idei kutatás során arra kértek 13-17 éves kamaszokat, hogy két hétig viseljenek alváskövető eszközt, majd végezzenek el egy alvástesztet. A szakemberek arra az eredményre jutottak, hogy fiatalok egyharmada háziállattal aludt, ami a jelek szerint nem befolyásolta a pihenés minőségét. „Valójában az együttalvók hasonló alvásprofilt mutattak az egyedül alvókkal” – írták a szerzők, majd kifejtették, hogy mindezek arra utalnak, hogy ennél a korosztálynál a házi kedvencek nem tesznek rosszat az alvás minősége szempontjából.

„Pszichológia előnyökkel is járhat, ha az állat a közelben van, mivel segítheti őket az elalvásban”

– mondta Dr. Bhanu Prakash Kolla, pszichiáter, alvászavar szakértő, aki hozzá tette, ha valaki úgy érzi, sorozatosan fáradtan ébred, amiért (többször is) felébreszti az állat mozgása, változtasson az eddigi szokáson, mivel az éjszakai pihenés az egyik legfontosabb tényezője a kiegyensúlyozott napnak, életnek. Pont annyira, mint a kutya, cica vagy más, számunka kedves kisállat, hiszen nélkülük egyértelműen kevésbé lennénk boldogabbak.

Kiemelt kép: Getty Images