4 ok, miért érdemes a kutyánkkal vagy a macskánkkal aludni

Az együtt alvásból a gazdik és a háziállatok egyaránt profitálnak.

Az elmúlt néhány évben csak az Egyesült Királyságban több mint ötezer kiskedvenc-tulajdonos pötyögte be a Google keresőmezőjébe az égető kérdéseket: „Aludhat a háziállatom az ágyamban?” és „Milyen előnyei vannak annak, ha feljöhet a kutyám az ágyra?”

Vannak, akik szerint a kutyának és a macskának semmi keresnivalója nincs az gazdik ágyában, de még a hálószobában sem, ám nagyjából ugyanennyien vannak azok is, szívesen hajták álomra a fejüket a kis kedvenceik társaságában – egy átfogó kutatás szerint pedig ők azok, akik számtalan jótékony – mentális és fizikai – hatását élvezhetik az együtt alvásnak. A Mayo Alapítvány az Orvosi Oktatásért és Kutatásért tanulmánya szerint a gazdik több mint fele engedi a háziállatának, hogy vele aludjanak éjszaka, ez pedig nemcsak a négylábúak, hanem a kétlábúak számára is előnyökkel jár.

Fotó: Getty Images

Jobb alvás

Ha a kutyánkkal vagy a macskánkkal osztjuk meg az ágyunkat éjszakánként, az enyhítheti a szorongásunkat, javíthatja a hangulatunkat, kedvezőbbé teheti a környezetet a pihenéshez és csökkentheti az álmatlanságot. Mindezek arra vezhethetők vissza, hogy a háziállattal való alvás során több oxitocin termelődik és szabadul fel a szervezetünkben. Amikor magas az oxitocinszintünk, sokkal könnyebb ellazulni.

Erősebb immunrendszer

Aki megosztja az ágyát egy négylábúval, nemcsak jobb, pihentetőbb alvással számolhat, hanem erősebb immunrendszerrel is. A kis kedvencek által növekszik a mikroorganizmusok sokfélesége az otthonunkban, az ennek való kitettség pedig erősíti az immunrendszerünket. Tudományosan bizonyított továbbá, hogy a háziállatok segítenek csökkenteni a gazdájuk vérnyomását, a kisbabáknál pedig kisebb valószínűséggel alakul ki allergia, ha kutya vagy macska mellett cseperednek.

Nagyobb biztonságérzet

A háziállatok a puha bundájukkal, a meleg kis testükkel, az egyenletes szívverésükkel nyugalmat, biztonságot árasztanak, meghitt, ideális légkört teremtenek az alváshoz. Aki valaha aludt kutyussal, pontosan tudja, hogy még egy néhány kilós háziállat is képes elfoglalni egy franciaágy jelentős részét, ám cserébe tényleg nyugodt alvást biztosít. A kutyák például képesek érzékelni, ha a gazdájuknak rémálma van, ilyenkor felébresztik őt, megszakítva ezzel a kellemetlen élményt.  

Magasabb fokú bizalom

Az együtt alvásból persze nemcsak a gazdik profitálnak, hanem a háziállatok is: a közösen töltött éjszakák hatására a négylábúak jobban megbíznak bennünk, plusz erősödik a kötödés is. A bizalomnak és a kötődésnek pedig nappal – a mindennapi szituációkban és a tréningezés során – is hasznát vehetjük, hiszen így harmonikusabb és zökkenőmentesebb lehet a kapcsolatunk, könnyebbé válhat az egymás közötti kommunikáció is.

Kiemelt kép: Getty Images