Tudod, milyen személyiségtípusba tartozik a kutyád?

Egy új kutatás hat csoportba osztotta az ebeket a viselkedésük szerint.

Ahogy az embereket, úgy a négylábú társainkat is különböző típusokra lehet osztani a személyiségük alapján. Egy friss kutatásban, amelyet az Ollie állateledel-márka megbízásából készített a OnePoll piackutató cég, kétezer kutyatulajdonost kérdeztek a kedvenceikről. A válaszadóknak jellemezniük kellett kutyáikat, és kiderült, hogy sokan tudhatnak maguk mellett vicces, játékos és hűséges ebet. Sőt mi több, a felmérésben részt vevők hetven százaléka vallotta azt, hogy úgy érzi, tud olvasni a kedvence gondolataiban, míg 74 százalék biztos benne, hogy pontosan tudja, a kutyájának mire van szüksége.

Miután a válaszadók részletesen meséltek a kutyusaik természetéről, a kutatók a hallottak alapján különböző személyiségtípusokat határoztak meg, és ezekbe sorolták az ebeket. A résztvevők közül sokan mondták azt a kutyájukról, hogy olyan, mint egy „testőr”, vagyis védelmező és ragaszkodó. Mások a négylábú barátjukat „a család kutyája” jelzővel illették, ami annak köszönhető, hogy problémamentesek vele a mindennapok, jól kijön a gyerekekkel. Aztán ott voltak még „az osztály bohócai”, a kajla, mókás kutyusok, „az élmunkások”, vagyis az energikus, fegyelmezett ebek, az „őrkutyák”, amelyek éberek és sokat ugatnak, illetve a „szabad gondolkodásúak”, az okos, ám saját elvei szerint élő ebek.

Fotó: Getty Images

A „testőrök” gazdijai különösen úgy érzik, egészen pontosan tudják, mire vágyik a kutyusuk, míg összességében a kutyatulajdonosok 72 százaléka mondta azt, hogy már akkor tudja, mikor mit fog csinálni a kutyája, mielőtt azt a négylábú megtenné. Ötből három résztvevő, akinek „az osztály bohóca” a kedvence, általában azt is jól szokta tudni, milyen hülyeséget fog elkövetni az eb. Azok a gazdik pedig, akiknek szórakozott vagy energiával teli kutyusuk van, mint „az osztály bohóca” (27 százalék) vagy az „őrkutya” (41 százalék), nagyobb késztetést éreznek arra, hogy otthonukat biztonságossá tegyék – például elzárják a mérgezést okozható gyógyszereket és tisztítószereket.

Ha tudjuk, hogy a kutyánk melyik személyiségtípusba tartozik, az sok mindenben segíthet nekünk – például tudhatjuk, hogy bizonyos helyzetekben milyen viselkedést várhatunk tőle, vagy elkerülhetünk olyan szituációkat, amelyek nem lennének komfortosak számára. Ám attól függetlenül, hogy a kutyusunk energiabomba, matricaként ragaszkodó hű társ vagy az utca hírmondója, vannak olyan jellemvonások, amelyek a legtöbbjükre jellemzőek: rengeteg gazdi illette kis kedvencét a szerető (35 százalék), a játékos (33 százalék) és az intelligens (32 százalék) szavakkal.  

Forrás: marthastewart.com, onepoll.us; Kiemelt kép: Getty Images