ezert-teszi-rank-kutyank-mancsat

Kiderült, valójában ezért teszik ránk a kutyák a mancsukat

Egy kutyatartó számára örök kérdés, hogy kedvence bizonyos viselkedéseivel mit szeretne üzenni, hiszen természetes, hogy a legjobbat szeretnénk nyújtani négylábú barátunknak. Ehhez azonban nem árt, ha gazdiként nyitottak vagyunk kutyánk sajátos kommunikációjára, de legalábbis megpróbáljuk megfejteni azokat a szokásokat, melyek visszatérőek a mindennapi együttélés során. Ilyen például a farok csóválása, a bánatos kutyaszem vagy a mancsozás, melyről nem is gondolnánk, hogy egyszerre akár több dolgot is kifejezhet.
  • A kutyák kommunikációja csupa rejtély, de igenis megtanulhatjuk olvasni.
  • Ahogy sok más viselkedésforma, úgy a mancsozás is elsősorban a szeretet kifejezése. 
  • Ennyi mindent jelenthet még, ha kedvencünk ránk teszi a mancsát. 

Gazdiként gyakran gondolunk rá, mennyivel egyszerűbb lenne a dolgunk, ha kutyánk beszélni tudna. Bár magyar kutatók nemrég megfejtették, hogy az ebek az emberekhez hasonlóan értik a szavak jelentését, ez kutyatartóként még mindig nem segít kedvenceink szándékainak kibogozásában. Néhanapján úgy tűnhet, már világos, mit is várnak tőlünk négylábú barátaink, aztán elegendő néhány következetlen gesztus, és már el is tévedtünk a kutyakommunikáció útvesztőjében.

Szerencsére van néhány bevett viselkedésforma, mely segítséget nyújthat. Például a legtöbben tisztában vagyunk vele, hogy

a farkcsóválás általában az öröm vagy a barátság jele, míg a fülek helyzete félénkségről vagy feszültségről árulkodhat.

A testtartás a dominancia valamint a bizalom tükre, de a gyakori helyváltoztatások is üzennek kutyánk lelkiállapotáról. A témában nemrég felfedtük, melyek a legérzelmesebb kutyafajták, de azt is megvizsgáltuk, miért tűnnek mindig olyan szomorúnak a kutyusok. Ez alkalommal a titokzatos nemzetközi kutyajelnek, a mancsozásnak járunk utána, mely az ugatás és nyalogatás mellett a leggyakoribb módja annak, hogy kutyánk megpróbáljon kapcsolatba lépni velünk. 

Ezt jelenti, ha rád teszi egy kutya a mancsát

Azon túl, hogy szívmelengető szokás, kutyánknak jó oka van arra, hogy sokatmondóan ránk fektesse a mancsát. „A kutyák a hangjukkal, szaglójelekkel, arckifejezésekkel és testbeszéddel kommunikálnak. Testbeszéd-repertoárjuk hatalmas, és magában foglalja a mancsuk használatát is” – mondja Rachel Lane, okleveles viselkedési tanácsadó és kutyakiképző. Szerinte kutyáink valószínűleg megtanulták, hogy mancsaik használatával választ kaphatnak közeledésükre.

ezert-teszi-rank-kutyank-mancsat

A mancs a kezünkön nem más, mint a szeretet viszonzása kutyamódra (Fotó: Getty Images)

De vajon milyen fajta közeledésre? A kutyusok a mancsukkal tulajdonképpen ragaszkodásukat fejezik ki és szeretetet követelnek. Ezt Rebecca Forrest segítőkutya-kiképző tapasztalata is alátámasztja.

„Ha a kutya rád helyezi a mancsát, miközben simogatod, azzal kiterjeszti a kapcsolatot és viszonozza a szeretetet”

– állítja. Valerie Balwanz kutyaszakértő ezt a gondolatot kiegészítve azt mondja, a kutyák a szeretet érzésén túl így fejezik ki kényelmüket, bizalmukat is. Kifejezetten élvezik a fizikai érintkezést olyan emberekkel, akiket ismernek és akikben megbíznak. A mancsrátétel tehát a szeretetnek egy olyan különleges megnyilvánulása, amely nem illet meg bármilyen idegent.

Ahogy tehát mi simogatással igyekszünk kifejezni szeretetünket irántuk, úgy gyakorlatilag ők is ezt teszik, vagyis viszonozzák a törődést a maguk módján. Ugyanakkor nem árt megvizsgálni kutyánk testbeszédét is a jellegzetes mozdulat közben. Az ellazult fülek, az elégedett szájnyalogatás, az alacsonyan csóváló farok és a lágy tekintet mind annak a jele, hogy kutyánk vágyik a szeretetünkre. Ám az ezektől eltérő jelek tovább árnyalhatják a képet és megmutathatják, a mancsozás milyen egyéb érzésnek tudható még be. 

Ennyi mindent jelenthet még a mancsozás

Alább összegyűjtöttük, szakértők szerint mi mindent jelenthet még a mancsrátétel a kutyák kifejezéstárában.

1. Figyelemfelkeltés

A szereteten túl a másik leggyakoribb ok, amiért kutyusunk lazán ránk helyezheti a mancsát, hogy a fizikai kontaktussal azonnal felkeltse figyelmünket. „A kutyák megismétlik azokat a viselkedéseket, amelyekkel elérhetik azt, amit akarnak” – magyarázza a nyilvánvalót Valerie Balwanz.

ezert-teszi-rank-kutyank-mancsat

Ha kutyánk már belejött a mancsozásba, akár meg is taníthatunk neki egy-két pacsitrükköt (Fotó: Canva)

Tehát az emberhez hasonló módon a kutya is, ha megtanulja, hogy birizgálással felkeltheti figyelmünket, akkor egyre többször gyakorolni fogja a jól bevált taktikát.

2. Szüksége van valamire

A figyelem mellett gyakran jutalom is jár bizonyos viselkedésformákért, és ezt természetesen négylábú barátaink is jól tudják. Egy kis jutalomfalatért, játékért, sétáért vagy simogatásért cserébe nem nagy fáradtság a mancsozás, de vajon miért éppen ezt a módját választják annak, hogy megkapják, amire szükségük van?

A szakértők szerint e mögött tudatos tanulási folyamat áll. Valószínűleg adódott már arra példa, hogy kedvencünk így jutott hozzá a mennyei csemegéhez. Nem hibáztathatjuk hát, hogy újra és újra ehhez a trükkhöz folyamodik. 

3. Unalom

A gazdinál nem csupán finom falatok, de szórakoztató játékok is lapulnak, tehát könnyen lehet, hogy kutyánk épp unatkozik, és ezekhez szeretne hozzájutni a trükkös mancsos módszerrel. Ha úgy vesszük észre, hogy a mancsozás egy idő után már rendszeres, és felismerhető kérésekhez kötődik, akkor akár tudatosan is a reakcióhoz igazíthatjuk a napi tevékenységeket. Időzítsük a játékot vagy a sétát arra az időszakra, amikor a legtöbbször kapunk ilyen típusú jelzéseket, válaszolva kutyánk szükségleteire.

4. Szorongás

Bár bizonyos körülmények között normális a manccsal való kommunikáció, túlzott használata a kutya szorongásának jele is lehet. Hozzánk hasonlóan előfordulhat, hogy kedvencünk nyugtalan és frusztrált, a túl sokszor használt mancsozás pedig az egyik leggyakoribb módja a szorongás, a stressz kifejezésének.

Hogy felmérjük a mögöttes okokat, a szakértők azt javasolják, vizsgáljuk meg a kutya további testbeszédét. Keressük a finom jeleket a behúzott faroktól a hátraszorított füleken át az ásításig!

Könnyen lehet, hogy mancsával kutyusunk menedéket keres nálunk, esetleg segítségre, támogatásra lenne szüksége.

5. Éhség

Amennyiben azon kapjuk kutyánkat, hogy köröz, ugat, bökdösi a tálkáját vagy bámul a semmibe, akkor arra gyanakodhatunk, hogy elérkezett az etetés ideje. Ha ezeket a jeleket a mancsozással együtt tapasztaljuk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy négylábú barátunk vacsorát követel, de legalábbis megpróbálja felhívni a figyelmünket arra, hogy egyszerűen éhes.

Rebecca Forrest szerint azonban, ha a mancsozás rendszeresen étellel kapcsolatos, akkor jobban tesszük, ha nem válaszolunk az ingerlésre. „Ha megengedjük a kutyának, hogy ő döntse el, mikor van etetés, túlsúlyossá válhat, ez pedig hatással lesz az egészségére” – figyelmeztet a szakértő.

Szerinted egészséges dolog a kutyával aludni? Korábban pro és kontra érveket is összegyűjtöttünk ezt illetően.

Kiemelt kép: Getty Images