A kutyatartás legfontosabb előnyei – 7 érv négylábú társaink mellett

Tudtad, hogy számos pozitív pszichológiai és egészségügyi hatása van a kutyatartásnak? Mutatjuk a fő érveket négylábú társaink mellett.

A kutyát 14 ezer évvel ezelőtt háziasították, azóta az ember leghűségesebb barátja. Megannyi történet ismert olyan kutyákról, akik gazdáik halála után életük végéig őrizték a sírt, vagy várták a gazdit a megállóban. Hűsége mellett még rengeteg más pozitív pszichológiai és fizikai hatása van a kutyáknak. Mutatjuk a fő jellemzőket.

Kutyatartás: pozitív egészségügyi hatásokkal bír

A kutyasimogatás csökkenti a vérnyomást, így a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye is kisebb a kutyások körében. A kutyák harmada képes arra, hogy kiszimatolja a vércukorszint csökkenését, így időben jelezni tudnak a gazdának, ami diabéteszeseknél életmentő lehet. Szívinfarktust követően az életben maradás esélye nagyobb azoknál, akiknek kutyájuk van. Az eb immunterápiának is elsőrendű: a kutyás környezetben felnövő gyerekek később kisebb eséllyel lesznek allergiásak az állatszőrre.

Ha allergiás vagy a kutyaszőrre, az sem akadály! Íme 12 hipoallergén kutyus allergiás állatbarátoknak!

kutyatartas-pozitiv-elonyei

A kutya nem hagyja, hogy belesüppedjünk a kanapéba. (Fotó: Getty Images)

Kutyatartás: felelősségre tanít

A kutyatartás megtanít felelősségteljesen gondolkodni, hiszen egy teljesen kiszolgáltatott élőlényről van szó, akinek a sorsa és jólléte a mi kezünkben van. A napi rutin tartása, a következetes etetés, sétáltatás, érzelmi odafigyelés elengedhetetlen a felelősségteljes állattartáshoz. Gyerekek mellé is ideális, hiszen őket is a felelősségvállalásra és gondoskodásra tanítja. Ezen kívül tanulmányok arról számoltak be, hogy a kutya stresszcsökkentő hatása segít a tanulásban is – könnyebben tanulnak tőle a gyerekek és kevésbé veszítik el a türelmüket.

A következetes törődés és odafigyelés továbbá olyan fontos készségekre tanítja a tulajdonosokat, mint a felelősség és az empátia.

Íme további 5 érv a kutyatartás mellett:

1. Non-stop mókamester

A kutya minden nap megnevettet: mókás képpel kuncsorog ennivaló után, vagy bűnbánón néz, miután apró fecnikre tépte a postaládából véletlenül kipottyant magazint, de az is lehet, hogy úgy tesz, mintha ott se lett volna. Egy biztos, unatkozni nem fogunk mellette.

A kutyák társasága boldogságot, vidámságot és érzelmi támogatást nyújthat. Simogatásuk növeli az endorfin és az oxitocin szintjét, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt és javítani az általános hangulatot. Ezenkívül a kutyákkal való foglalkozás jótékony hatással lehet az önértékelésre és az önbizalomra is.

2. Kitartó személyi edző

A kutyás gazdik között kevesebb a túlsúlyos, és az erőnléti állapotuk is jobb, mint azoknak, akiknek nincs kutyájuk. Ha csak egy rövid – 15 perces – intenzív sétára visszük el a kutyát napi kétszer, már akkor sokat tettünk az egészségünkért. Kutya mellett nem lehet ellustulni: simán lerángat a kanapéról. Ez segít fenntartani vagy javítani az általános fizikai állapotot, csökkentheti az elhízás kockázatát, illetve támogatja a szív- és érrendszeri egészséget.

3. Pro bono pszichoterapeuta

A kutyatartók hamarabb fel tudják dolgozni a traumát: a kutya puha szőrének simogatása nyugtató hatással van az idegekre. Mivel mindennap gondoskodni kell róla: etetni, itatni, sétáltatni, ezért nem hagyja, hogy belesüppedjünk a depresszióba. Nem beszélve arról, hogy órákig képesek hallgatni a panaszainkat. Ingyen.

4. Magány ellenszere

Észrevetted már, hogy ha kutyások összefutnak, rendszerint megállnak beszélgetni egymással? A kutya közösségszervező erő: ha parkba vagy kutyaiskolába visszük, míg a kutyus barátkozik, mi jót traccsolunk a többi gazdival az élet dolgairól. Kutyával nem marad senki magányos. Ráadásul a szerelmi életünkre is pozitív hatással lehet: korábbi kutatások alapján, a randiappokon a férfiak és a nők is többször húznak jobbra, ha az illető kutyával pózol a profilképén, valamint a kutyások 40%-a könnyebben köt barátságokat.

5. Munkahelyi stressz ellenszere

A Virginiai Egyetem egyik kutatása azt vizsgálta, hogyan alakul a dolgozók stressz-szintje, ha a munkahelyükre bevihetik a kutyájukat. Kiderült, hogy nem csak stresszoldó hatásuk volt a kutyusoknak, de a dolgozók elégedettségi szintje is nőtt, és ezzel együtt javult a munkamorál.

Ahány kutyafajta, annyi személyiség – Szeretnéd tudni, melyik a legkedvesebb 5 kutyafajta? Mutatjuk.

Kiemelt kép: Getty Images