Megfelelő gondoskodás és odafigyelés mellett kutyaszőrre allergiás állatbarátként sem kell lemondanunk arról, hogy gazdik lehessünk! 

Szerencsére számos hipoallergén szőrű kutyafajta létezik, amelyek tökéletesek a meglévő allergiával küzdő kutyabarátok számára. Az érzékenység tehát nem minden esetben gátló tényező a kutyagazdiságban – a felelősségteljes döntés érdekében azonban nem árt tudnunk néhány fontos dolgot, mielőtt belevágnánk.

A „hipoallergén kutyafajták” kifejezés elterjedt ugyan, ám némiképp félrevezető lehet. Mindenekelőtt fontos leszögezni, hogy egyetlen kutyafajta sem 100%-ban hipoallergén. A kifejezés valójában olyan fajtákra utal, amelyek kevesebb valószínűséggel váltanak ki allergiás reakciókat a szőrre érzékeny embereknél. Az allergiát az állat bőrsejtjeiben, szőrzetében, nyálában vagy vizeletében található fehérjék okozzák. Tünetei közé sorolható a tüsszögés, az orrfolyás, néhány embernél pedig az asztma tünetei is jelentkezhetnek (zihálás és a légzési nehézség). Szakértők szerint – ha hipoallergén fajtát választunk –, számolnunk kell azzal, hogy egyes emberek magára a kutyára, nem pedig kutyafajtára érzékenyek, ami nagyban függ az adott kutyus fehérjetermelésétől is (ami állatokként változó lehet).

Hogy kiújul-e az allergiánk, nem csak a kutya fajtájától és termetétől függ. Benti kutya esetén figyelembe kell vennünk a lakásunk méretét, a takarítás gyakoriságát, a kutya fürdetésének, szőrápolásának gyakoriságát, és nem utolsó sorban az allergiánk súlyosságát. Magyarán: 

legalább ugyanannyira múlik rajtunk is, mint a háziállaton.

Garancia ugyan nincs a teljes tünetmentességre, de nagy a valószínűsége annak, hogy allergiás gazdi és négylábú barátja megfelelő odafigyelés és gondoskodás mellett zökkenőmentes életet élhetnek egymás mellett.

Összességében a hipoallergén kutyafajták azok, amelyek nem vedlenek, rövid, egyrétegű bundával rendelkeznek, vagy egyáltalán nincs szőrzetük. Tehát ha dupla bundájú, sűrű szőrzetű kutyust választunk, nagyobb valószínűséggel számolhatunk allergiás reakciókkal. A hipoallergén kutyusok általában kis- és közepes méretűek, megjelenésük és temperamentumuk tekintetében azonban igen széles skálán mozognak. Lássuk, milyen fajták számítanak ideális választásnak, amennyiben allergia esetén sem szeretnénk lemondani az állattartásról! 

Összeállításunkért kattints a galériára!

Galéria | 12 kép

 

Kiemelt kép: Getty Images