Minden gazdi rémálma, hogy egyszer azon kapja a kutyáját, amint éppen befalt egy kis csokit vagy egyéb tiltott édességet, és már csak a félig megcsócsált csomagolásból tud következtetni az elfogyasztott finomság típusára és mennyiségére. Ez így húsvét után különösen aktuális, mivel még a legnagyobb körültekintés mellett is előfordulhat, hogy kedvencünk megtalálja a túlságosan jól elrejtett csokitojást, amit a gyerekek nem vettek észre a fűben.

A gazdik pontosan ismerik a könyörgő kutyaszemeket és a sóvárgó tekintetet, aminek nagyon nehéz ellenállni, ám van néhány olyan étel, amely valóban veszélyes a kedvencünk számára és amivel kapcsolatban ezért soha nem szabad ellágyulnunk.

A csokoládé méreg a kutyáknak

A csokoládé a kakaónövény (Theobroma cacao) terméséből készül. A kakaó nagy mennyiségben tartalmaz metilxantinokat, ide tartozik koffein és a teobromin. Utóbbiból jelentős adag található a kakaóban és egészen kis mennyiség is halálos lehet belőle a kutya számára. (Egyébként más állatok is érzékenyek a csokira, például a cicák, nyulak és a görények, de az édességekhez leginkább a kutyusok vonzódnak, ezért ők a legveszélyeztetettebbek a csokimérgezés szempontjából.)

Testsúlykilogrammonként 100-150 mg metilxantin (teobromin) elfogyasztása után már halálossá válhat a kutyus számára a csokoládé. Egy gramm a következő típusú csokoládéból az alábbi mennyiséget tartalmazza:

Étcsokoládé: 5,5 mg
Tortabevonó csokoládé: 16 mg
Tejcsokoládé: 2 mg
Fehércsokoládé: 0,01 mg (jelentéktelen mennyiség)
(1 g szárított kakaópor: 28,5 mg-ot tartalmaz.)

Enyhébb tünetek már kisebb csokimennyiség elfogyasztásánál is jelentkezhetnek: 20 mg metilxantin testsúlykilogrammonként már veszélyes lehet. Néhány gyakorlati példa: ha egy 5 kilós kutya megeszik negyed tábla tejcsokit (kb. 25 g), a szervezetébe 60 mg teobromin kerül. Egy ekkora ebnek a halálos adagja 500 mg-nál kezdődik, tehát nem valószínű, hogy ennyitől komoly baja lesz.

Egy nagyjából 10 kilós kutya (pl. egy cocker spániel vagy nagyobb tacskó) 1 tábla (100g) tejcsoki elfogyasztásától lehet rosszul, és esetükben 3 tábla tejcsoki a potenciálisan halálos mennyiség. Egy 3 kilós csivava viszont már 1 tábla tejcsokitól is életveszélyes állapotba kerülhet.

Fotó: Getty Images

A csokoládémérgezés tünetei a kutyáknál

A tünetek változatosak lehetnek, függően a kutya méretétől, az elfogyasztott csokoládé mennyiségétől, minőségétől, valamint egyedi érzékenység esetleges fennállásától, és általában nem azonnal, hanem a csoki elfogyasztása után 6-10 órával jelentkeznek. Mivel a kutyák szervezete sokkal lassabban dolgozza fel a teobromint, mint a miénk, így ez az anyag akár 20 órán át is a vérükben maradhat.  Ezért előfordulhat, hogy csak a csokievés másnapján jelentkeznek a túladagolás tünetei.

A leggyakoribb csokoládémérgezéses tünetek a nyugtalanság, szapora szívverés, hányás, hasmenés, gyakori vízivás és vizelés. Súlyosabb tünetek jelentkezhetnek, ha nagyobb mennyiségű csokit evett meg a kutya: hiperaktivitás, támolygás, remegés, zihálás, nyáladzás, izomgörcsök.

Nagy mennyiségű csokoládé szívritmuszavarokat is okozhat (például ha egy tacskó méretű kutya két tábla tejcsokit fal fel), súlyos esetben központi idegrendszeri zavarok is jelentkezhetnek, ami görcsrohamokban nyilvánulhat meg. Hosszútávon a csokiban lévő zsír hasnyálmirigy-gyulladáshoz is vezethet. Legrosszabb esetben eszméletvesztés, illetve akár a kutya halála is bekövetkezhet.

Mit tehet a gazdi?

A megelőzés a legfontosabb: jól zárjuk el a csokit kedvencünk elöl és többször beszéljük át a gyerekekkel, illetve a hozzánk látogatókkal, hogy semmiképp ne adjanak csokit vagy édességet a kutyának, akármilyen szépen kéri. Egészen banális helyzetekben juthat csokihoz a kutyus, akár egy teraszra hűlni kitett tepsi is okozhat bajt, ha éppen csokis süteménnyel van tele. Nehézséget jelent, hogy sokszor nem is egyértelmű, vajon kedvenc négylábúnk tényleg belemajszolt-e valamibe. Érdemes nyomok után kutatni, megcincált csokipapírt keresni, hogy mielőbb biztosak lehessünk benne, kell-e aggódnunk, hisz a tünetek nem azonnal jelentkeznek.

Ha alapos gyanú van rá, hogy a kutya csokoládét evett, érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni, mert korai felismerésnél meg lehet hánytatni az állatot, és így megelőzhető minden további probléma.

Fotó: Getty Images

Szőlő-és mazsolaveszély!

Kevésbé ismert, hogy a szőlő, illetve az abból készített mazsola is mérgező lehet a kutyákra (és macskákra). Finom, édes ízük miatt csábító csemege, de egyes kutyáknál súlyos veseelégtelenséget okozhat. Az alábbi szőlő-, illetve mazsolamennyiség elfogyasztása okozhat heveny veseelégtelenséget:

Szőlő: 20 g / testsúlykilogramm
Mazsola: 3 g/ testsúlykilogramm

Egy körülbelül 8 kilós kutya már 4-5 szem szőlőtől is elpusztulhat. A szőlő vagy mazsola elfogyasztásától számított 6-12 órával jelentkezhetnek a tünetek: bágyadtság, remegés, hányás, hasmenés. Feltűnően kevesebbet pisil a kutya, végül a vesekárosodás miatt már egyáltalán nem termelődik vizelet. Ebből a súlyos állapotból már nagyon nehéz visszahozni a kutyust, gyógyulási esélyei igen rosszak. A lehető legrövidebb időn belül állatorvoshoz kell vinni, aki hánytatással, illetve aktív szén gyomorba juttatásával még segíthet. Egyébként sok kutya nagy mennyiségű szőlőt vagy mazsolát is gond nélkül elfogyaszthat anélkül, hogy baja lenne, de nem érdemes kockáztatni, hiszen nem tudhatjuk biztosan, hogy kedvencünk melyik csoportba tartozik. 

A xilittel is vigyázni kell

A nyírfacukorként is ismert édesítőszer a kutya szervezetébe kerülve inzulint szabadít fel, ami a vércukorszint csökkenését okozza. Nagyobb adag xilit elfogyasztása súlyos májkárosító hatással bírhat. A xilit mérgező mennyisége, amikor már tüneteket észlelhetünk a kutyán: 75-100 mg testsúlykilogrammonként. A xilit tartalmú sütemény elfogyasztása után fél órával már kialakulhatnak a tünetek: gyengeség, támolygás, hányás, görcsroham, végül akár kómás állapot is beállhat. A májkárosító hatás hosszabb távon jelentkezik, jelei a bágyadtság, hányás, sárgaság, véralvadási zavarok. Ha tudjuk, hogy xilitet fogyasztott a kutya, rögtön vigyük állatorvoshoz, hánytatással segíteni tud rajta.

Kiemelt kép: Getty Images