Tibi nem csak a mama kedvence! – A csokoládé diadalmas története

Háromszáz éve gyógyszer volt. Sokak szerint ma is az: rosszkedv ellen biztosan hat. Az emberiség egyik legnagyobb találmánya a csokoládé.

A 60-as években fölcseperedett gyerekek többsége csak akkor látott csokit, ha valaki vendégségbe jött a családhoz. Illett akkor hozni a gyerekeknek egy táblával, s ha többen is érkeztek, az maga volt a gyönyörűség. Volt, aki csak a szokásos Boci csokit nyomta a kezünkbe, a legnagyobb ünnepnek azonban a piros mogyorós számított. Még a 70-es években sem került a hétköznapi bevásárlószatyorba táblás csoki, de néha-néha egy Sport vagy Autós szeletet ki lehetett kunyerálni. Tóth néni sarki trafikjában pedig vehettünk a zsebpénzünkből Melba kockát, csokiba mártott, sósborszeszes Diana cukorkát darabra, téli fagyit azzal a szörnyű habos-kakaós krémmel töltve, amit akkor egyáltalában nem éreztünk szörnyűnek, vagy, ha több forintunk is volt, futotta egy Korfu szeletre.

A Korfu már minőségi ugrást jelentett a szocialista édesiparban, csokis és kókuszos réteg ölelkezett harmonikusan az édességben. Akadt iskola, ahol a gyerekek Korfu-klubot hoztak létre, mindig másnak kellett hoznia, és sorsolással döntötték el, ki eheti meg aznap.

Megszületett a tejcsokoládé!

A csokoládé európai története persze sokkal régebbre, jó négyszáz évre nyúlik vissza, 1615-ben érkezett Franciaországba Ausztriai Anna hozományával. A csokoládé valóban szerepelt a gyógyszerkönyvekben, a patikusok erősítő italként ajánlották. A következő években a forró csokoládé édesített változatát megkóstolta az udvari arisztokrácia, és ízlett nekik! Az első csokoládémanufaktúrát 1756-ban nyitották meg, Westfáliában. A szomszédos Poroszországban viszont a kakaót, a valódi kávét és a teát magas adókkal sújtották, vagy teljesen betiltották, szegény poroszok tán ettől lettek olyan szigorúak…

Ezzel egy időben viszont az angol Cadbury cég átütő sikereket ért el a kakaópor sörrel, borral, illetve cukrozott vízzel való keverésével. Fontos mérföldkő volt, amikor egy hollandusnak, bizonyos Van Houtennek sikerült először kakaóvaj-kivonatot előállítania. Végül a vámokat, adókat Európa-szerte csökkentették, bevezették a gőzmeghajtású gépeket, és megindult a termelés az első csokoládé-nagyüzemben, 1830-ban.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .