A te kutyád hogyan alszik? Az alvási pózból sok mindent megtudhatsz róla

A kutyák, mint azt tudjuk, társas lények, érzelmi és fizikai állapotukat pedig nemcsak az ember, de a tér és a környezet is befolyásolja – még alvás közben is.

Imádnak szaladgálni, szaglászni, játszani, és természetesen szundikálni is. Az egészséges felnőtt kutyák naponta 12-14 órát töltenek alvással, a kölykök, valamint a „nyugdíjas” korba lépők pedig még ennél is többet. Az emberekhez hasonlóan négylábú barátaink is szeretnek a lehető legkülönfélébb pózokban elaludni, mi, gazdik pedig tanúi lehetünk ezeknek a sokszor mulatságos, ám annál nagyobb jelentőséggel bíró testhelyzeteknek. De mégis miről árulkodnak az alváspózok? Sőt, jelentenek egyáltalán bármit is? A szakértők és a tudomány jelenlegi állása szerint igen. A te kutyád hogyan szokott szundikálni? Az oldalára vagy a hátára fordul, esetleg macskákat megszégyenítő pózokba gömbölyödik? Utánajártunk, mire következtethetünk alvó kedvenceink testhelyzetéből.

Ha háttal fekszik nekünk

Gyakran előfordul, hogy a kutya hátat fordít nekünk és társainak alvás közben. Kapásból arra következtethetnénk, hogy kis kedvencünk ignorálni szeretne bennünket, valójában azonban éppen az ellenkezője igaz. Ha öntudatlan állapotban sem fél hátat fordítani neked, az szeretetteljes és biztonságos kötődésű kutya-gazdi kapcsolatra vall. Ha bízik benned, nem kell szemmel tartania téged, nyugodtan érezd magad tehát családtagnak! Persze ahány ház, annyi szokás, és ahogyan mi sem, úgy a kutyáink sem reagálnak minden esetben egyformán. Vannak, akik fizikailag korlátozva érezhetik magukat, ha pofival előre fekszenek, emellett ez egy territoriális, védelmi póz is lehet, ösztönösen helyezkedve abba az irányba, ami felől veszély érkezhet – ilyenek lehetnek például az ajtók és ablakok felé forduló kutyusok.

Az „ölelkező kisbogár”

A nagytestű kutyák gazdijai valószínűleg sokat kuncogtak már ezen az aranyos és imádnivaló testhelyzeten. A kutyák ilyenkor felmásznak ránk, és macskamód gömbölyödve alszanak el az ölünkben. Dán dog esetén nem biztos, hogy értékelni tudjuk a jelenetet, mindenesetre ekkor se feledkezzünk meg arról, hogy ez az igazán erős kötődés jele. Szeret téged, bízik benned és veled akar lenni – olyan közel, amennyire csak lehet.

Fotó: Getty Images

A fánk-póz

Nevét az összegömbölyödött kutya alakjáról kapta. Ez a pozíció a kutya összes létfontosságú szervét rejtve tartja – lábak összehúzva, a hát behajlik, néha még az orr is hátrafelé néz. Ezt a testhelyzetet gyakran tapasztalhatjuk örökbefogadott, utcáról mentett és kóbor kutyáknál, akik nem ismerik eléggé a környezetüket, bizalmatlanok és félénkek. Emellett kutyáink akkor is fekhetnek így, ha fáznak. Azzal, hogy összegömbölyödnek, megpróbálják melegen tartani magukat, kiváltképp szeles időjárás esetén, hiszen egykor így védekeztek a kinti hideg ellen. Nem kell megrémülni, persze az sincs kizárva, hogy pusztán csak így kényelmes számára, és az is lehet, hogy kedvenced zárkózottabb típus, amit ilyen módon ad a tudtodra. 

Hullapóz és döglött csótány

Maga a póz kevésbé bizarr, mint az elnevezései. A kutya ilyenkor mély álomba merül, hassal és lábakkal felfelé néz – akár egy szebb napokat megélt csótány. A testhelyzetnek praktikus okai vannak. A kutyák nem képesek izzadni, így hasukat és mancsaikat az ég felé emelve hűsölhetnek. A has szabaddá tétele könnyű prédává teszi őket a többi ragadozó előtt, így ha nem fél nekünk megmutatni, nyugodt szívvel értelmezhetjük a feltétlen bizalom jeleként is.

Fotó: Getty Images

Azonban ne tévesszen meg, ha idősebb korba lépve felhagynak ezzel a testhelyzettel. Ilyenkor nem szabad azt felételezni, hogy többé már nem bíznak bennünk: a póz elhagyásáért többnyire az idősödéssel járó fizikai változások okolhatók, és mindenképp érdemes résen lennünk, hiszen különböző betegségeket, például ízületi gyulladásokat is jelezhet.  

Superman

A találó elnevezés mulattató és mókás látványt takar. A kutya hason fekszik, elülső lábait előre, hátsó lábait pedig hátrafelé nyújtja. Mondhatjuk azt is, hogy egy grillcsirkére jobban hasonlít, de legtöbbünket elsőre talán a DC-univerzum szupersztárjára emlékeztethet. Legtöbbször kölyökkutyákat láthatunk ebben a testhelyzetben, különösen akkor, ha ébren vannak. Ilyenkor pusztán csak megpihennek egy-egy nagyobb játék hevében, nézelődés közben pedig egyszerűen elalszanak.

Fotó: Getty Images

Kiskifli-nagykifli

A kötődés legegyértelműbb jele. Egyes felnőtt kutyák – különösen a nagy testű fajták – imádnak hozzánk bújni, mit se törődve a gazdi kényelmével. A kölyökkorból fennmaradt szokás egyszerűen csak annyit takar, hogy az alvás perceiben is szorosan igénylik a fizikai közelséget. Vigyázat, horkolásveszély!

Az oroszlánpóz

Oroszlánpóz (más néven szfinx) közben a kutya mancsaira helyezi a fejét – hasonlóan a közismert oroszlánszobrokhoz. A kutya aludhat ebben a helyzetben úgy is, hogy a mellső mancsait behúzza, a hátsó lábait pedig oldalra helyezi. Ha kedvenceinket ebben a helyzetben találjuk, azt annyit jelent, hogy pihennek ugyan, de nem alszanak mélyen. Dr. Sarah Wooten, a Pumpkin Pet Insurance állatorvos szakértője szerint a kutyák akkor fekszenek oroszlánpózba, ha valami miatt ugrásra késznek érzik magukat. Így ha hirtelen cselekedni kell, azonnal akcióba lendülhetnek, legyen az egy hamarosan hazatérő családtag üdvözlése, esetleg a kutyakajás zacsi csörgése vacsoraidőben.

Fotó: Getty Images

Hason fekvés

Ez az egyik legáltalánosabb nyugalmi póz. A kutyát csempézett felületen gyakran láthatjuk így, ha melege van, hiszen ez a hűtés egyik legkényelmesebb módja. Sokszor el is alszanak ebben a helyzetben, ami arról árulkodik, hogy otthon érzik magukat a lakásban.

Ha oldalt fekve szeret szunyókálni

Amikor egy kutya az oldalán fekszik, lábát az egyik oldalra kinyújtva, úgy tűnik, hogy kis kedvencünk mélyen alszik. A mi esetünkben ez egy kiadós ebéd utáni szunyókálással valóban egyenértékű lenne, de a kutyánk alapvetően ilyenkor csak szünetet tart, miközben a család (vagy falka) többi tagja valami mással vannak elfoglalva. Általában ismerős környezetben – valószínűleg a saját otthonában vagy udvarán – láthatjuk ebben a helyzetben, félúton a szundikálás és az éberség között. Itt is jelzésértékű, hogy puha hasukat szabadon hagyják, ami a vadonban potenciális veszélyforrás lenne.

Fotó: Getty Images

Akik imádnak ásni

Természetükből, fajtájukból fakadóan egyesek kifejezetten imádnak ásni és kaparni – még akkor is, ha éppen alvóhelyet keresnek. Takaróba, ágyakba, díszpárnákba – igazából bármibe belefúrják magukat, ami kuckósításra alkalmas. Az ásás egyfajta játéklehetőséget kínál, de a legtöbbször ilyenkor meleget keresnek, olykor pedig biztonságérzettel és kényelemmel kapcsolatos ösztön is lehet, ami leginkább kotorékebekre, például a tacskókra lehet jellemző. Bizonytalan kötődésű, a családba újonnan érkező ebek esetén nem árt azonban résen lennünk, hiszen akár veszélyeztetve is érezhetik magukat, ha megbolygatjuk a kuckóikat. 

Ha észrevetted már, hogy kedvenced gyakran fekszik ugyanabban a pózban, remélhetőleg útmutatónk segítségével könnyebben megértheted, mennyi mindenről árulkodik alvás közben is a testbeszéd. A lényeg, hogy nem létezik jó vagy rossz alvópóz – hiszen ahogyan mi magunk is, úgy a kutyáink is számtalan módon hajthatják álomra a fejüket, kinek mi számít kényelmesnek. A legtöbb, amit a fentiek segítségével leszűrhetsz, hogy kutyusod mennyire érzi magát biztonságban, mennyire territoriális, és miként kötődik hozzád, valamint a család többi tagjához. 

Fontos: Ha azt tapasztalod, hogy kutyád a megszokottnál többet vagy kevesebbet alszik, mindenképp konzultálj állatorvossal, hiszen komolyabb betegség is húzódhat a háttérben! 

Kiemelt kép: Getty Images