Ki tudja megállni, hogy ne nevessen, vagy legalább ne mosolygjon a képek láttán?

Akinek van háziállata vagy csak szimplán kedveli az állatokat, egészen biztosan egy sor olyan fotó van az okostelefonjában, amelyen a kis kedvencei vicces fejet vágnak vagy éppen furcsa pózt vesznek fel – a Comedy Pet Photo Awards zsűrije pedig éppen az ilyen elkapott pillanatokat díjazza évről évre. Az alapítók, Paul Joynson-Hicks és Tom Sullam célja a kezdeményezéssel az volt, hogy felhívja a figyelmet arra, micsoda pozitív szerepe van az életünkben az állatoknak, a nyáron kiírt pályázatukra pedig csak úgy özönlöttek a jobbnál jobb fotók, sajtóközleményük szerint soha nem volt ilyen szoros a verseny az élmezőnyben.

A fotópályázat abszolút győztese Kenichi Morinaga lett, aki briliáns képet készített két, kerítésen ülő macskáról, amelyek teljesen összenyomják egymás fejét.

A kép címe: Bumm, bumm

A japán férfi fényképe az év leghumorosabb állatfotója címen túl kétezer fonttal gazdagodott, illetve választhatott egy állatmentő szervezetet, amelynek a nevében ötezer fontot utaltak. Kenichi, aki a legjobb macskafotó kategóriát is megnyerte, fotósként dolgozik, imád az országa apró szigeteire utazni, és amerre jár, mindenütt lencsevégre kapja a kóborló macskákat. Szenvedélye akkor kezdődött, amikor maga is cicatulajdonos lett, és először járt Európában hátizsákos turistaként. „Azonnal lenyűgözött, ahogy a macskák az utcán bohóckodnak, muszáj volt lefotóznom őket – mondja. – Amikor visszatértem Japánba, elkezdtem keresgélni őket, jókedvre derítettek, különösen az utóbbi két évben, a pandémia kitörése óta. Olyan viccesek, még akkor is, ha valami komoly dolgot csinálnak.”

A kategóriagyőztesek hét különböző országból kerültek ki. Az év kutyafotója például a spanyol Jose Bayoné lett, aki mentett ebét, Nilót fényképezte le, amint a locsolóval bolondozik…

Nilo egy nagyjából tíz hónapos mentett kutyus. Autóbalesetet szenvedett, amelyet alig élt túl. Már jól van, a locsolóval a kép készültekor találkozott először – első látásra szerelem lett. 

…míg a közönségdíjat az amerikai Marko Jovanovic és kutyája vihette haza – egy havas képnek köszönhetően.

A kaliforniai Cartert majdnem elaltatták, örökbefogadói Chicagóból repültek el érte. A kép akkor készült, amikor először látott havat.  

A minden más állat kategória alpakája úgy fest, mintha szivarozna.

A legjobb videó kategóriában a brit Sarah Fiona Helme győzedelmeskedett, a felvételen Rosie nevű cicája éppen frászt kap, amikor meglát a tévében egy baglyot.

És hogy mire költi a fotós a fődíjjal járó pénznyereményt? „Szeretném folytatni a macskák fényképezését, és minél többek arcára mosolyt csalni a képeimmel. Remélem, hogy a humoros fotók által a világ egyszer egy kedvesebb hely lesz, ahol a cicákat, a kutyusokat és a többi állatot nem hagyják magára és nem bánnak velük rosszul.”

A junior kategória győztese egy sövénybe szorult cicus, Jack 

A ló kategória győztese egy boldog anyuka és háromnapos fia, Monty 

Az kiskedvenc-gazdi hasonmásverseny nyertesei 

A Comedy Pet csapatának kedvence 

Kiemelt kép: Kenichi Morinaga