Ha úgy döntünk, kutyát hozunk a családba, annak fajtájától függetlenül biztosan szeretetteljes társat kapunk, van néhány olyan kutyafajta is, amelyik a többinél is elkötelezettebb, ha a gazdi biztonságáról van szó.
  • A kutyák évezredek óta együtt élnek az emberrel – vannak köztük kicsik és nagyok, csendesek és hangosak. 
  • A kutyák hosszú ideje sokféle hasznos szolgálatot tesznek nekünk. Vannak például, akik saját vagy ingatlanjuk biztonsága érdekében választanak négylábú társat maguknak.
  • Egyes kutyafajták kiváló házőrzők vagy őrző-védő kutyák lehetnek. Ezeknek gyakran nem jó a hírneve, pedig nagyon is okos és kedves fajtákról van szó. Ebben a cikkben a 8 legrátermettebb fajtát soroljuk fel. 

A kutya – legyen akármilyen fajta is, az ember legjobb barátja. Ez a háziállat hihetetlenül ragaszkodó társ, aki él-hal azért, hogy gazdáját boldoggá tegye, és ha arról van szó, akár az élete árán is megvédje. Bár ha úgy döntünk, kutyát hozunk a családba, annak fajtájától függetlenül biztosan szeretetteljes társat kapunk, van néhány olyan kutyafajta is, amelyik a többinél is elkötelezettebb, ha a gazdi biztonságáról van szó. Ezeknek a kutyáknak a gazda, a család és a vagyon biztonsága az első, ezért számíthatunk arra, hogy minden körülmények között megvédelmeznek bennünket. Ők a legjobb házőrzők.

1. Kiváló házőrző: belga juhász

belga_juhász

A belga juhász mindenre figyel (Fotó: Getty Images)

A belga juhászok egészen nagyszerű kutyák, akik mindig tele vannak energiával, emellett imádnak dolgozni, mozogni, és kiemelkedő testi ügyesség is jellemzi őket. Szinte bármire kiképezhetők, éppen emiatt ők a fegyveres és egyenruhás testületek kedvenc fajtái is. Ezek a kutyák ugyanakkor a magánéletben is tűzön-vízen át hűségesek a falkájukhoz – azaz a családhoz –, és mindenáron megvédik a gazdájukat.

A belga juhászok emellett rendkívül alkalmazkodóképesek:

jó kapcsolatot tudnak kialakítani más kutyákkal és háziállatokkal (beleértve a macskákat is!),

éppen úgy, mint a felnőttekkel és a gyerekekkel is, ezért ideális társak lehetnek családok és egyedülálló emberek számára is. Ha remek házőrzőre vágyunk, akivel ugyanakkor a családi programok is örömteliek, ez a fajta remek választás. 

Ezek a pedig a leghosszabb életű kutyafajták!

2. Kiváló házőrző: német juhászkutya

német_juhász

Egy német juhászkutya mellett biztonságban vagyunk (Fotó: Getty Images)

Ezek a hűséges kutyák a belgákhoz hasonlóan imádnak dolgozni, és utolsó leheletükig védik a családjukat, miközben mindig gazdájuk kedvében járnak. Legjobb tulajdonságuk, hogy amilyen kifinomultan reagáltnak a fenyegetésekre, olyan intelligensen és szeretetteljesen viselkednek a családdal, azaz esetükben nem kell attól félni, hogy túlzott vehemenciájuk akár a családtagokra is veszélyes lehet.

Emellett a német juhászkutyák érzékszervei is kiválóak: remekül alkalmasak ezért drog- vagy épp bombakeresésre is, és remek szolgálatot tesznek a hivatásos testületeknél is. Ezek az élénk kutyák kifejezetten szeretnek dolgozni, és rengeteg testmozgásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek és jókedvűek legyenek, így kiváló kedvencek lehetnek olyan családok számára, akik szeretnek a szabadban lenni, kirándulni, sokat mozogni, emellett gondoskodni tudnak a kutya energiájának levezetéséről. 

3. Kiváló házőrző: rottweiler

A rottweiler megjelenése sokakban félelmet kelt (Fotó. Getty Images)

A rottweilerek elragadóan szeretetteljes és figyelmes kutyák, ha a gazdájukról és a családjukról van szó, miközben óvatosak, sőt, kissé gyanakvóak az idegenekkel, akikkel még nem találkoztak.

Bár egy időben rossz hírbe keveredtek, mert agresszív kutyáknak kiáltották ki őket, valójában egyáltalán nem azok,

ezt a téves elképzelést robusztus felépítésük okozza csupán. Viszont az, hogy megjelenésük bizony tekintélyt parancsoló, előny lehet, ha házőrzőre van szükségünk, elég ugyanis egy pillantás a család kedvencére, és a betolakodók kétszer is meggondolják, hogy kikezdjenek-e a házbeliekkel. Fontos viszont, hogy egy rottweilert szakember segítségével kell kiképezni, mert testi erejét meg kell tanulnia kordában tartani. Szakértő kezekben remek családtag válik belőlük. 

4. Kiváló házőrző: dobermann

dobermann

Tekintélyt parancsol a dobermann megjelenése (Fotó: Getty Images)

A dobermannok híresek intelligenciájukról, hűségükről és védelmező ösztöneikről is. Ők született védőkutyák, akik megvédik szeretteiket és a család értékeit tűzön vízen át. A dobermannok emellett szeretetteljesek és gyengédek a családjukkal, ráadásul nagyon szeretnek játszani is.

Rengeteg helyre van ugyanakkor szükségük a szaladgáláshoz, és élvezik, hogy elkísérhetik családjukat a parkba vagy akár a nyaralásra is. Ezekről a csodálatos és sokoldalú kutyákról köztudott, hogy minden áron megvédik családjukat, elriasztják a betolakodókat, ugyanakkor gyengédek azokkal szemben, akik védelemre szorulnak. Megfelelő kiképzéssel családi kutyának is tökéletesek, ugyanakkor magas hatásfokkal tartják távol a betolakodókat. 

És azt tudtad, hogy nem is a kutya az első háziasított állatunk? 

5. Kiváló házőrző: bullmasztiff

Ha egy bullmasztiffot sétáltatsz, nem fognak beléd kötni (Fotó. Getty Images)

A bullmasztiffok intenzív védelmi ösztöneikről, nagy fizikai erejükről és a családi iránti végtelen hűségükről ismertek. Ezek a kutyák imádni fogják a családot, más háziállatokat és kisgyerekeket is, türelmük végtelen azokkal szemben, akik nevelik, gondozzák, szeretik őket. Élvezik a játékot, és hihetetlenül szelídek, amikor a „falkájukkal” töltik az időt.

Ha azonban a családjukat egy támadó, betolakodó vagy idegen fenyegeti, a bullmasztiffok kiállnak a falkájukért, és mindenáron megvédik őket. Nem is annyira arról ismertek, hogy harapnának, vagy szélsőségesen agresszív viselkedést tanúsítanának, viszont nagy méretük és hevességük miatt könnyen ledöntik a lábáról a betolakodót.

6. Kiváló házőrző: óriás schnauzer

Az óriás schnautzer a nyugodt erőt képviseli (Fotó: Getty Images)

Az óriás schnauzerek rendkívül intelligens, erős és a végsőkig hűséges kutyák. Ennek a fajtának sok testmozgásra és folyamatos szellemi stimulációra van szüksége ahhoz, jól érezze magát, ezért leginkább nagy hátsó udvarral rendelkező otthonba, olyan családokba, vagy olyanoknak valók, akik hajlandók nagy sétákat tenni velük még kerti tartás mellett is.
Érdekes módon ezek az energikus kutyák családi körben elég szelídek ahhoz, hogy akár kisgyerekeket lovagoltassanak a hátukon, de elég hevesek ahhoz, hogy a betolakodókat első látásra elriasszák. Mindenáron megvédik a falkájukat, így tökéletes családi házőrzővé válnak.

7. Kiváló házőrző: nápolyi masztiff

házőrző kutya

Tekintélyt parancsoló külső és határozott jellem – ilyen a tökéletes házőrző (Fotó: Getty Images)

A nápolyi masztiffok intelligens, jól kiképezhető és magabiztos kutyák, melyek története egészen az ókori római időkig nyúlik vissza, a fajta neve latinul „testőrkutya”. Egy felnőtt, kifejlett nápolyi igencsak tekintélyt parancsoló: súlya meghaladja az ötven kilót, így már csak megjelenése is kiváló házőrzővé teszi: erős termete meghátrálásra készteti a betolakodót.
Nagyon hűséges fajta, akinek folyamatosan szüksége van gazdája támogató megerősítésére: ebből meríti a család oltalmához szükséges magabiztosságot. A nápolyi masztiffnak emellett sok szocializációra, megfelelő kiképzésre és egy olyan gazdira van szüksége, aki tudja kezelni ezt a termetes kutyát. 

8. Kiváló házőrző: dán dog

Ha dán dog őrzi a házat, senki nem mer bejönni ( Fotó: Getty Images)

Ezt a szelíd óriást a „kutyák Apollójának” is nevezik. A dán dogok német származásúak, és ezt a fajtát kifejezetten azért tenyésztették ki, hogy az ember védelmezői legyenek: egy felnőtt egyed átlagos súlya 90 kiló. A dán dogokról emellett köztudott, hogy hűségesek a családjukhoz, nem kedvelik az idegeneket, és rendkívüli eréllyel védik a területüket. Szükségük van mentális stimulációra, szocializációra, kiképzésre és kellő szeretetre is, hogy nagyszerű képességeiket kibontakoztathassák. 

Mi és a házőrzőink!

Az itt felsorolt kutyák közepes vagy nagy testű állatok, ezért fontos, hogy családi tartás mellett is legyen egy olyan fő gazdijuk, aki nemcsak a nevelésükhöz ért, de aki fizikai erejüket is kordában tudja tartani. Ha egy nagyobb testű, és már megjelenésével is tekintélyt parancsoló kutya tartása meghaladja a képességeinket, házőrzésre válasszuk kisebb testű, ugyanakkor élénken jelző kutyát, például pulit!

Érdekel, az is, hogy melyik a 10 legokosabb kutya a világon? 

Kiemelt kép: Getty Images