magyar kutya hos

3 magyar kutya, akik hősök lettek az egész világon

A kutyák híresek arról, hogy akár életük árán is megvédik választott családjukat, gazdájukat. Épp ezért alkalmasak mentő- és keresőkutyának is. Ezek a magyar hősök mindenképpen figyelmet érdemelnek, hiszen szerte a világon kivívták az emberek elismerését.

A leghíresebb magyar kutya egyértelműen az 1994-es születésű Mancs volt. Hivatalos nevén Miskolci Sátán Mancs Lehoczki László kiképzőhöz, a miskolci Spider Speciális Mentőcsoport önkéntes mentőséhez került. Ő képezte ki személykereső kutyának, és már egyéves kora előtt éles bevetésen használta.

Nagyon sok sérült túrázó, eltévedt idős, vagy épp iskolás gyerek köszönhette Mancsnak, hogy megtalálták.

Itt azonban nem ért véget a kutya karrierje, ő vált Európa első olyan mentőkutyájává, aki víz alatt fekvő testeket is képes volt megtalálni, élőket és holtakat egyaránt.

magyar kutya hos

Mancs, a magyar hős kutya szobrot is kapott Miskolcon (Kép: Wikimedia Commons/Rodrigo)

A magyar kutya külföldön is mentett

Nemcsak Magyarországon, de külföldön is szolgált. Amikor egy többemeletes ház összedőlt Kairóban, a magyar mentőkutyák (köztük Mancs) több mint hetven embert azonosítottak. 1998-ban gazdája életét is megmentette, miközben egy olaszországi sárlavina túlélőit keresték.

Nem engedte, hogy Lehoczki László egy bizonyos helyre menjen, ahol nem sokkal később gázrobbanás rázta meg a földet. 1999-ben Törökországban a majdnem húszezer áldozatot követelő földrengésnél is bevetették,

Mancs pedig több mint három nappal a katasztrófa után talált meg egy még életében lévő, 3 éves kislányt.

Ekkor már a CNN cikkezett róla. A híres magyar kutya, aki sérülten is mentett, aki soha nem riadt vissza egyetlen földrengéstől vagy vészhelyzettől sem, még a Fábry-showban is szerepelt. Mancs 2006-ban hunyt el tüdőgyulladásban, Miskolcon pedig szobrot állítottak emlékére. Szerencsére Mancs utódokat is nemzett, közülük kettőből pedig szintén mentőkutya vált.

Kántor, a mi hősünk

Kántor 1953-ban született, és olyan híressé vált, hogy nemcsak könyv készült az életéről, de 1975-ben televíziós sorozatot is forgattak róla. A kölyök kutyát Tóth Tibor képezte ki nyomozókutyává. A legtöbb esetben bolti lopásoknál, betöréseknél dolgoztak, a kitartó kutya nemcsak több óra, de akár több nap után is követte a szagnyomokat.

Ő vált a magyar bűnüldözés történetének legeredményesebb nyomozókutyájává,

több mint ötszáz bűncselekménynél nyomozott. Tizenegy éven át dolgozott fáradhatatlanul, de aztán 1964-ben aknára lépett, és gazdájával együtt megsebesült. Az idős állat eddigre már nagyon nehezen mozgott, így elaltatták. Testét viszont nem temették el, hanem kitömették és kiállították a Rendőrség-történeti Múzeumban.

Bagira, a világhírű magyar kommandós kutya

Bagira, a Terrorelhárítási Központ, azaz a TEK kutyájaként vált világhírűvé. Magyarország egyik legtehetségesebb kommandós kutyája egy fekete németjuhász volt, aki eleinte nagyon problémás állatként viselkedett. Eredeti gazdái nem bírtak vele, az eb több százezres kárt okozott, letépte a tapétát a lakás faláról, rombolt, makacskodott.

A kutya elképesztő képességeire talán soha nem derült volna fény, ha végül nem kerül a rendőrséghez.

Ott már jó irányba vezethette le felesleges energiáit, és a fegyelmet is megtanulta. A TEK megalakulásakor Bagira vált az első magyar terrorelhárítós kutyává, miután gazdáját kinevezték a kutyás osztag vezetőjének. A kutya veszélyes, felfegyverzett bűnözők hatástalanítására is ki lett képezve, ha tüzet nyitottak az osztagra, őt küldték előre, de szerelt ő le baltával a kezében robbantással fenyegető férfit is. Amikor a villogó szemű, fekete kutya az ellenségre vetette magát, szinte mindenki eldobta a fegyvert, és rémülten keresett menedékéket. Bagira 8 éven át dolgozott a TEK-nek, 2015-ben hunyt el rákban, és még az őt kezelő orvost is megharapta.

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj  átadóján! Jegyek már kaphatók! 

Nők Lapja Példakép Díj

Kiemelt kép: Illusztráció, Getty Images