boldog kutya jelei

Innen ismerheted fel, hogy boldog a kutyád!

Egy kutya boldogságához nem kell sok, a jó kedély megtartásához pedig elég egy kis odafigyelés.

Ha van kutyád, akkor biztosan nagyon fontos a számodra, hogy mindenből a lehető legjobbat add neki. A számára leginkább megfelelő ételféleségekkel eteted, gondoskodsz róla, hogy eleget mozoghasson, rendszeresen mész vele orvoshoz (évente 1-2 alkalommal akkor is, ha látszólag kutya baja), és nem sajnálod az időt arra sem, hogy eleget játssz vele. A kutya jó egészségi állapotát például jelzi a ragyogó bundája, a kicsattanó energiája – ha ezeket tapasztalod, biztosan nem kell állatorvoshoz mennetek.

De mi utal arra, hogy aki a lábadnál szuszog, egy kiegyensúlyozott és boldog kutya? Nos, erről viselkedése, szokásai és „gesztusai” árulkodnak!

Boldog kutya: sok alvás

Előfordult már, hogy egy kiadós, a szokásosnál hosszabbra sikerült sétáról hazaérve kutyád gyakorlatilag átaludta a napot? Nehogy megijedj ettől, ez nem azért van, mert legyengült volna a szervezete. Az ilyesmi éppen annak a jele, hogy kutyád egészséges, és hogy sikerült alaposan lefárasztanod.

Az egészséges és megfelelően lemozgatott kutyák nap közben akár több órát is alvással töltenek.

És nem is akárhogy: sokszor szinte ájultan, hangos horkolással pihenik ki magukat, és a legtöbbjük mellett ágyút lehet durrantani, nem kelti fel őket semmi.

Míg az édesdeden alvó kutya valószínűleg boldog, az alvási ciklus felborulása viszont jelzés. Ha kutyád egyszer csak kevesebbet, vagy felszínesen kezd aludni, az nemcsak betegség, de stressz és hangulatváltozás jele is lehet. Gondold át, hogy megváltozott-e valami a mindennapjaitokban!

Boldog kutya: szemkontaktus

Gyerekkorodban biztosan te is hallottál olyan intelmet, hogy nem szabad egyenesen a kutyák szemébe nézni, mert azzal felhergeljük, akár támadásra is ingerelhetjük őket. Ez akár ismeretlen kutya esetében valóban hasznos tanács, ha saját kutyánkról van szó, a dolog biztosan nem állja meg a helyét.

Amikor a kutyánk felveszi velünk a szemkontaktust, az a bizalom egyik legfontosabb jele.

Ha egy kutya boldog, a szóban forgó szemkontaktus laza és lágy (azaz kedvencünk nem feszülten néz a két szemünk közé) és közben kutyánk többször pislog is. Add át magad azoknak a bensőséges pillanatoknak, amikor kutyád szeretetét és örömét is kifejezi feléd. 

Boldog kutya: együttműködés a sétákon

Egy séta a kutya számára olyan, mint egy kisgyereknek a vidámpark: az emberek, mókusok, galambok, a furcsa szagok, mind arra csábítják őket, hogy menjenek, felfedezzenek. Nem csoda, ha a parkban vagy a Margitszigeten alig lehet őket magunk mellett tartani.

Az, hogy kutyád imád felfedezni, ismerkedni, már önmagában is a kiegyensúlyozottság jele. Ha pedig még azt is tapasztalod, hogy akármilyen ingergazdag környezetben is vagytok, könnyen és gyorsan behívhatod, az arra utal, hogy a kettőtök közti kötődés elég erős.

A kutya és a gazdi közti erős kötődés a boldog kutya egyik legfontosabb ismérve: a kötődő kutya legtöbbször boldog kutya is.

Szeretnél látni egy boldog kutyákról szóló videós gyűjtést? Parancsolj!

Minden vágyad a lehető legtovább a négylábú pajtásoddal lenni? Így hosszabbíthatod meg a kutyád életét!

Boldog kutya: egészséges étvágy

Minden kutyának megvannak a maga jellegzetes étkezési szokásai és viszonylag hamar kialakulnak az ételekkel kapcsolatos preferenciái, valamint az is, hogy milyen ételekre hogy reagál a szervezete.

Tulajdonképpen mindegy, hogy kutyádnak milyen étel a kedvence: ha rendszeresen jó étvággyal eszik, az annak a jele, hogy boldog és egészséges. Az evési szokásokban bekövetkező változás, például az étvágytalanság mindig jelzés. Nemcsak valamilyen betegségre utalhat, de arra is, hogy kutyád valamiért szorong, vagy bánatos. 

Boldog kutya: farokcsóválás

Kutyánk nemcsak örömében, de izgatottságában is csóválja a farkát, az viszont senkinek nem kérdés, hogy a boldog kutya egyik leginkább szembeötlő jele a magasra emelt és csóváló farok. Még akkor is, ha a csóválás (az eltérő testalkat és faroktípus miatt) nem pontosan ugyanúgy néz ki az összes fajta esetében.

Amikor pedig egy kutya igazán boldog, néha a farok kezdi csóválni a kutyát: kedvencünk egész teste átveszi a jobbra-balra táncoló mozgást. Ha az utóbbi időben kevesebb ilyen pillanatot látsz kutyádnál, lehet, hogy a kedélyállapota nem a legjobb, gondolj utána, mi változhatott meg a körülötte.

Boldog kutya: lógó fülek

Bár a fül formája fajtánként nagyon eltérő, a boldog, jó kedélyű kutyák füle laza, és a fejtetőhöz képest merőlegesen áll vagy lóg. Az előre vagy hátrahúzott fülek a legkülönfélébb idegállapotokhoz kapcsolódnak, jelenthetik azt, hogy kutyád nagyon figyel valamit, de akár azt is, hogy stresszes, fél. Ha kiegyensúlyozott és éppen boldog, nyugodt a kutyád, füle többnyire neutrális állású.

Boldog kutya: dilis rohangálás

Tapasztaltál már kutyádnál hirtelen „energiarohamot”? Tudod, olyat, amikor kedvenced fel-alá rohangál, nem tudja eldönteni, hogy megpróbáljon felugrani rád, elrohanjon tőled, visszaszaladjon hozzád, vagy épp nyalja meg az arcodat.

Ha egy hosszabb távollét után kutyád ilyen dilis rohangálással fogad, az azt jelenti, hogy szeret és nagyon hiányoztál neki. Az olyan kutya pedig, aki imádja a gazdáját, egészen biztos, hogy boldog!

Boldog kutya: mosoly

Ha a kutya boldog, szinte az arcára van írva. Nemcsak a szája formáján látszik, hogy jó a kedve, hanem azon is, ahogyan a szemei ragyognak, és a füleit is hegyezni kezdi. A boldog kutyák gyakran szinte mosolyogni látszanak, még a leghétköznapibb tevékenységek közben is.

 A szélesebb fejformájú kutyáknak egészen mókásan fülig érhet a szájuk, amikor boldogok.

boldog kutya jelei

Egy boldog kutya szinte mosolyog, mint ez a corgi (Fotó: Unsplash)

Boldog kutya: játékra hívó tartás

A kutyák mindenféle, sokszor vicces módon kezdeményeznek játékot más kutyusokkal és persze gazdájukkal is. Annak, hogy kutyád jó kedélyű, és örömmel játszana veled vagy egy másik kutyával, az egyik legismertebb jele az a tartás, amikor elülső lábai és a feje a földhöz simulnak, miközben feneke és lelkesen csóvált farka az égnek mered.

Ha ezt a mozdulatot minden nap (vagy naponta többször is) látod nála, biztos lehetsz benne, hogy boldog kutyád van, aki még boldogabb lenne, ha most azonnal ott hagynál csapot-papot és elkezdenél vele játszani.

Boldog kutya: simogatás

Bár sok múlik azon, hogy szoktatod kutyádat, vagy mit engedsz meg neki (felmehet-e a kanapéra, ne adj isten az ágyba), de a hálás és boldog kutya a lehető legközelebb férkőzik gazdájához, miközben az alszik vagy akár a kanapén pihen. A boldog kutya keresi a gazdájával való testi kontaktust, és amikor csak lehet, kiprovokál egy kis simogatást vagy összebújást. 

Hogy lehet még boldogabb a kutyád?

Egy kutya boldogsága szerencsére nem atomfizika. Ezek a hálás és szeretetteljes állatok a megfelelő gondoskodás mellett szinte kivirágoznak, és boldogan, kiegyensúlyozottan töltik napjaikat. Igazán nincsenek nagy igényeik. 

Rendszeres mozgás

Fáraszd le kutyádat életkorának és energiaszintjének megfelelő fizikai tevékenységekkel. Ilyen lehet a napi séta, az apportírozás, de akár a közös túrázás vagy agilityzés is. A napi aktivitás segíthet megőrizni kutyád egészségét, lehetővé teszi neki, hogy levezesse energiáit, és azonnal jobban érezze magát az (igen, mozgás hatására a kutyák szervezetében is termelődő) boldogsághormontól.

Mentális stimuláció

Az interaktív játékok, tréningek mind nagyszerű lehetőségek a kutya mentális stimulálására. Ezek a tevékenységek megelőzhetik az unalmat, és segítenek abban, hogy a kutya hasznosnak érezze magát. Akár hiszed, akár nem, erre nagyon nagy szüksége van kedvencednek, aki imádja, ha segíthet neked.

A különböző játékos-tanulós foglalkozások azért is nagyon fontosak, mert erősítik a gazdi és a kutya közötti köteléket, na és persze egyre okosabb lesz a kutyád.

Megfelelő táplálék

A kutyák mentális és fizikai jólétének támogatása szempontjából kulcsfontosságú, hogy tápláló és kiegyensúlyozott étrendet kapjanak. Tapasztald ki, milyen táppal vagy épp házikoszttal él a legegészségesebben, mert az egészséges kutya az igazán boldog kutya.

Minőségi idő

Ha láttál már hatalmas, gyönyörű kertbe kicsapott, egyébként jól táplált, gondozott kutyát, aki egész nap a kerítés mellett, szomorú szemmel figyelte az elhaladókat, rögtön megértheted, hogy miért fontos a kutyáknak a társaság.

A kutyák társas lények, ezért nagyon fontos a boldogságukhoz, hogy elegendő időt és megfelelő partnert is kapjanak a szocializációhoz. Tölts minőségi időt kutyáddal minden nap, figyelmet és szeretetet nyújtva neki. Ezek a tevékenységek erősíthetik a kötődést, és hozzájárulhatnak kutyád boldogságához.

Biztonság

Fontos, hogy biztonságos és kellemes életteret teremts kutyád számára. Biztosíts kényelmes fekhelyet, könnyű hozzáférést vízhez és ételhez, valamint rengeteg játékot, és a veszélyes tárgyakat tartsd távol tőle. A biztonságos, stresszmentes környezet (amiben például nem kell percenként rászólni, amiért valami rá nézve veszélyeshez megy közel) biztosítása hozzájárulhat ahhoz, hogy kutyád biztonságban érezze magát.

Ha biztonságban érzi magát, jó eséllyel boldog is. 

Fontos megjegyezni, hogy minden kutyának egyedi preferenciái, sajátosságai és igényei vannak, ezért a környezetét és a tevékenységeit is ennek megfelelően kell kialakítani. A szeretetteljes és gondoskodó környezet biztosításával hozzájárulhatsz kutyád általános jólétéhez, és biztosíthatod számára, hogy boldog életet éljen. Ha pedig a kedvenced boldog, te is az vagy, nem igaz? 

Kiderült, ezért teszi rá a kutya a mancsát a szeretett gazdájára.

Kiemelt kép: Getty Images