5 jel, ami arra utal, hogy kutyánk depressziós

Ez az 5 jel arra utal, hogy a kutyád depressziós lehet

Kedvenceink testbeszédükkel üzennek nekünk.
  • A kutyák összetett kommunikációja csupa rejtély, de ha figyelünk, megtanulhatunk olvasni belőle.
  • A tévhitekkel ellentétben kiskedvencünk is lehet depressziós, bár ez nem olyan állapot, mint az embereknél.
  • Megváltozott szokások, evési problémák és eltűnt játékosság – mutatunk néhány jelet, amely arra utal, hogy kutyánk valószínűleg depresszióban szenved. 

Hányszor kívántuk már gazdiként, hogy bárcsak olvashatnánk szeretett kutyánk gondolataiban, hiszen mennyivel egyszerűbb lenne így a kedvére tennünk vagy megértenünk, mi zajlik benne pontosan. Néhanapján azért úgy tűnhet, tudjuk, mit is várnak tőlünk szőrös kis barátaink, de önbizalmunkat hamar eloszlatja néhány következetlen gesztus, és már el is tévedtünk a kutyakommunikáció labirintusában. 

Van azonban néhány bevett viselkedésforma, mely a segítségünkre lehet, például tudjuk, hogy a farokcsóválás az öröm és a barátkozás kifejezése, a fülek helyzete félénkségről vagy feszültségről árulkodhat, míg a testtartás a dominancia, valamint a bizalom tükre. A témában nemrég ezek alapján fel is fedtük, melyek a legbarátságosabb kutyafajták, ahogy azt is, mi állhat valójában a szomorú kutyaszemek mögött. 

A viselkedésbeli változások nem mindig utalnak pozitív érzelmekre, a kutyák ugyanis – az emberekhez hasonlóan – szenvedhetnek depressziótól és szorongástól.

Mivel rendkívül intelligens, együttérző lények, változatos érzelmi skálát tapasztalhatnak meg, így akár egy nagyobb változás vagy egy nyomasztó esemény hatására a kutya életében is megjelenhetnek a levertség tünetei. Ilyen negatív történés lehet például egy váratlan költözés, a társa vagy a gazdája elvesztése, de a környezetében élők gyásza is hatással lehet a kutya általános jóllétére. 

Kedvencünk testbeszédén keresztül többféleképp is jelezheti nekünk, hogy rosszul érzi magát, ezekből osztotta meg a legtipikusabb viselkedésmódokat a Dog Training Now kutyakiképző, amelyekre minden gazdinak érdemes odafigyelnie. 

Jelek, hogy a kutyád depressziós

1. Megváltozik a személyisége, viselkedése

Amennyiben sok időt töltünk kutyusunkkal, hamar észrevehetjük rajta, hogy valami nincs rendjén, sőt, akár már látható jelek nélkül is megérezhetjük a bajt. Gazdi ösztöneink valószínűleg nem csalnak, de az olyan szokások, mint a megváltozott étkezés, eltérő habitus vagy a különös arckifejezések valóban bizonyítják, hogy itt valami komolyabb dologról lehet szó.

Jó, ha tudjuk, hogy minden kutyusnál más-más a depresszió tünete, de mindenkor eltér kiskedvencünk szokásosnak vélt viselkedésétől.

Például ha kutyánk általában aktív, mozgékony és élénk, ennek az ellenkezőjét látva felmerülhet bennünk a gyanú, hogy boldogtalan. Hallgassunk megérzéseinkre és bízzunk bennünk, ha ilyen drasztikus változást tapasztalunk. 

Szerinted egészséges dolog kutyával aludni? Korábban pro és kontra érveket is összegyűjtöttünk ezt illetően.

5 jel kutya depresszió

Fotó: Canva

2. Nem érdekli a tevékenység, amit korábban szeretett

A megváltozott viselkedés az addig szeretett szokásoktól való elhatárolódásban mutatkozik meg leginkább. Olykor persze egy új környezet vagy új rutin kialakítása stresszt és szorongást okozhat a kutyáknál, ám ha ez a félénk viselkedés huzamosabb ideig fennmarad, az mélyebb problémára utalhat.

Steffi Trott profi kutyakiképző szerint a depressziós kutyáknál általában csökken az izgalom- és boldogságérzet. 

Ez megmutatkozhat abban is, hogy például nem hajlandók sétálni menni. A szakértő megoldásként hozzáteszi, próbáljunk meg beiktatni eltérő útvonalakat, hiszen könnyen lehet, hogy kutyánknak csak egy kis változatosságra van szüksége. 

3. Változás áll be étkezési szokásaiban

A kutyáknál az étvágy megváltozása vagy az eledel megtagadása szintén árulkodó. Bár a különböző stresszforrások is étvágytalanságot okozhatnak, ha mindez úgy következik be, hogy semmilyen drasztikus változás nem állt be kutyusunk életében, akkor ez a depresszió egyik tünete is lehet. Bár sok esetben szorongásra vezethető vissza, az étvágytalanság nagyobb problémát is jelezhet, beleértve az egészségügyi rendellenességeket, ezért nem árt, ha mielőbb konzultálunk szakemberrel. 

4. Lógó fej és behúzott farok

A kutyák jellegzetes testbeszéddel kommunikálnak, hogy környezetük tudtára adják, mit is éreznek valójában. A leeresztett, maguk alá húzott farok és a lehajtott fej azt takarja, hogy a kutyusunk bizonytalan, kényelmetlenül érzi magát vagy fél. Ez a viselkedés ugyanúgy, ahogy az étkezési szokások megváltozása, komplexebb problémák indikátora lehet, de gyakran utalhat fizikai kényelmetlenségre, szorongásra és depresszióra is. A hosszú távon fennálló szokatlan viselkedés hátterének állatorvos segítségével járhatunk utána. 

5. Gyakori remegés

Persze vannak olyan kutyafajták, akiknél a remegés természetes, de ha négylábú barátunk egészen idáig nem produkált még csak hasonlót sem, az akár belső frusztrációjából is eredhet. A depressziós kutyák gyakran remegnek és rázzák a testüket, hogy kifejezzék negatív érzelmeiket, de a környezetükkel szembeni bizalmatlanság egyaránt válthat ki ilyen viselkedést. 

Így segíts a kutyádnak!

A jó hír az, hogy a kutyák gyakran maguktól is le tudják küzdeni a depressziót, bár ez a kutyától és az adott helyzettől függően hosszabb rövidebb ideig is eltarthat. Mindenesetre bármi történjék, fontos, hogy tudják, a gazdi szeretetére és gondoskodására bármikor számíthatnak, ahogy egy állatorvos bevonása ugyancsak útmutatást adhat a szomorúság leküzdésében.

Azzal mindenképp csak jót teszünk, ha a következő technikákkal próbálkozunk:

  1. Szenteljünk extra figyelmet kedvencünknek, de mindig várjuk ki türelemmel a pozitív válaszreakciót is és jutalmazzuk meg ezért a viselkedésért.
  2. Hozzuk mozgásba kutyusunkat rendszeres sétával, játékkal és olyan tevékenységekkel, melyekről tudjuk, hogy élvezni fogja. Ha kedvencünk szereti a kutyák társaságát, ismertessük össze négylábú játszótársakkal, ugyanis az aktív szocializáció is sokat segíthet hangulata javításában.
  3. A tünetek súlyosságától függően vigyük el állatorvoshoz, hogy szakszerű segítséget kapjon, és ha komolyabb probléma áll fenn, mihamarabb kiderüljön kutyánk esetleges alapbetegsége. 

Egy gazdi számára örök kérdés, hogy a kutyája a viselkedésével mit szeretne üzenni. Vajon a kutyák miért teszik ránk mindig a mancsukat?

Kiemelt kép: Getty Images