kutya masszírozás

Királyoknak járó kényeztetés: így masszírozd otthon a kutyusodat

Nemcsak az emberek, de a kutyák is imádják, ha masszírozzák őket. Megmutatjuk, hogyan okozhatsz igazán kellemes perceket a kedvencednek!
  • Mi a különbség a dögönyözős simogatás és a masszírozás között?
  • Megmutatjuk, milyen egyszerű technikákat alkalmazhatsz otthon biztonságosan. 
  • A kutyamasszázs megnyugtatja, ellazítja a kutyusokat, persze csak ha jól csinálod. 

Ma már számtalan kutatás igazolja a kutyatartás általános fizikai- és mentális egészségre mért pozitív hatásait – a gazdik azonban e nélkül is nagyon jól ismerik az állattartás előnyeit. Nehéz szavakba önteni azt a feltétlen szeretetet, bizalmat és hűséget, amit négylábú társainktól kapunk, miközben felelősségre tanítanak, mozgásra sarkallnak, csökkentik bennünk a mindennapi feszültséget, megmentenek a magánytól (is), és egy percig sem hagyják, hogy unatkozzunk.

A simogatáson, az ölelgetésen, a finom falatokon és a játékon túl azonban mással is meghálálhatod azt a sok jót, amit a kutyusodtól kapsz. A masszázs nagyszerűen ellazít és feltölt  testileg-lelkileg. De tudtad, hogy a kutyákkal is csodát tehet? Olvass tovább, ha tudni szeretnéd, miként részesítheted királyoknak járó kényeztetésben a kedvencedet!

Ezért masszírozd a kutyádat otthon

A kutyamasszázs számtalan fizikai és érzelmi előnnyel jár, nem véletlenül vált egyre ismertebb és kedveltebb módszerré az állatorvoslásban és a kutyatartók körében. Az izomzatra gyakorolt óvatos mozdulatok javítják a véráramlást és az általános közérzetet, enyhítik a stresszt, csökkentik a fájdalmat, ellazítják a feszes és fájó izmokat, rugalmasságot kölcsönöznek az ízületeknek, sőt, még az immunrendszert is erősítik, miközben a gazdi és a kutyus közötti kötelék is erősödik.

Ha a masszírozást a heti rutin részévé teszed, az esetleges sérülések és ízületi gyulladások kockázatát is csökkentheted.

A masszázs emellett a kutyák esetében is endorfint, vagyis boldogsághormont szabadít fel, így keresve sem találhatnál ennél tökéletesebb relaxációs programot kedvenced számára.

Hogyan masszírozz?

Míg a teljes testet átmozgató, terápiás- és mélyszöveti masszázst a szakemberekre kell bízni, addig van néhány egyszerű technika, amit otthon is elsajátíthatsz. Azonban az egyik legfontosabb lépés, mielőtt ténylegesen megmasszíroznád a kutyádat, az az orrtól farokig terjedő alapos átvizsgálás, amit minden héten érdemes elvégezni a kedvenceden – akár masszírozol, akár nem.

Van fülszaga a kutyának, látsz-e szőrelváltozásokat, sebeket, csomókat vagy duzzanatokat valahol, változott-e az íny színe (aminek rózsaszínnek kell lennie), és épségben vannak a körmök is? Ha mindent rendben találsz, Buksinak már nincs is más dolga, mint hátradőlni.

Ezekből a jelekből ismerheted fel, hogy boldog a kutyád!

1. Bemelegítés

Gondoskodj a csendes, feszültségmentes légkörről, fektesd a kutyát egy puha takaróra, majd két kézzel, nyitott tenyérrel simogasd végig a fejtetőtől a lábakig.  

2. Passzív érintés

A passzív érintés egyszerű, mint a karikacsapás, és mégis nagyon hatásos. Csak helyezd finoman mindkét tenyered a kedvenced hátára, vállára vagy a csípőjére, és hagyd ott 10-30 másodpercig. A testedből áradó meleg a kutya bőrszövetein keresztül fokozza a keringést és enyhíti a feszültséget.

3. Homlok dörzsölése

A nyugtató pontok első sorban kedvenceink fején helyezkednek el, így biztos, hogy nagy sikert arathatsz ezzel a módszerrel. Kezd a mozdulatot az orr tetején, majd gyengéd nyomást gyakorolva, lassan húzd végig a hüvelykujjadat a homlokig és vissza.

4. Petrissage, a svéd relaxáló masszázs

A petrissage masszázst úgy képzeld el, mintha kenyeret gyúrnál. Ehhez keresd meg a kutya testén lévő leglazább bőrfelületet, például a nyak hátsó részét és a vállat, majd az ujjainkkal végezzünk nagyon gyengéd, lassú és gyúró mozdulatokat. Az enyhe dörzsölés segít oldani az izomfeszültséget, fokozza a vérkeringést, és nagyszerűen relaxálja a kutyust – sőt, még a gazdit is!

5. Ne hagyd ki a füleket sem!

A legtöbb kutya mindent megadna egy kis fülvakarásért, így ha nincs kedvenced ellenére, a videón látható fülmasszázst is kipróbálhatod.

A kutyádat kortól, mérettől függetlenül bármikor átmasszírozhatod, ugyanakkor érdemes nyomon követni a testbeszédét, hogy tényleg élvezetes-e számára a folyamat. Ha úgy látod, hogy kényelmesen fekszik és mélyeket sóhajt, minden bizonnyal jó úton jársz.

A szakértők szerint vannak olyan érzékeny területek, amelyeket kerülni kell az otthoni masszázs során, így a nyakra, a csontokra, a hónalj alatti részre, a könyökre és a térd mögötti területre soha ne mérj nyomást!

Mindig tartsd szem előtt, hogy a kevesebb néha több: maradj gyengéd, óvatos, és soha ne nyomd túl erősen! Emellett fokozottan figyelj kedvenced egészségi állapotára, betegség vagy bármilyen sérülés esetén pedig mindenképp kérd ki az állatorvos tanácsát is!

A kutyák híresek arról, hogy akár életük árán is megvédik választott családjukat, gazdájukat. Korábbi cikkünkben 3 olyan magyar kutyáról is olvashatsz, akik hősök lettek az egész világon. 

Kiemelt kép: Getty Images