Az ember és kutya közti kommunikáció mindig is érdekelte a tudósokat, no és persze a gazdikat. Milyen jó lenne lefordítani, hogy a különféle ugatások pontosan mit is jelentenek emberi nyelven! A mesterséges intelligenciának hála talán már ez is lehetséges.

A kutatóknak gépi tanulási szoftverek segítségével sikerült megfejteniük a kutyák hangjainak jelentését. Ez egyfajta áttörést jelent, hiszen megnyitja az utat az új technológiák előtt, amelyek segíthetnek a konkrét kutya-ember fordításban. A tanulmány szerzői

74 házikedvenc ugatását, morgását, vonyítását és nyüszítését rögzítették

a mesterséges intelligencia segítségével. A kutyák eközben hol játszottak, hol azt figyeltették velük, hogy gazdájukat megtámadják. Igyekeztek sokféle helyzetben megfigyelni a hangadásukat. A felvételek alapján a hangok 14 különböző típusát azonosították, például a játék közbeni visítást, a szomorúsághoz, szorongáshoz köthető ugatást és az idegenekkel szemben bevetett, kifejezetten agresszív ugatást is.

kutyaugatas fordito

A kutyaugatást fordító mesterséges intelligencia azon dolgozik, hogy értsük, mit mond nekünk kedvencünk (Kép: Getty Images)

Így fordította le a gép a kutyaugatást

A mesterséges intelligencia segítségével elkezdték a kutyahangokat összepárosítani azok állati gazdáival, azaz megpróbálni csupán a hangja alapján felismerni az adott blökit. A gépet úgy programozzák, hogy ne csak az emberi, de az állati hangokat is képes legyen osztályozni, felismerni és értelmezést társítani hozzá. Szerencsére az emberi beszédből származó hangok és minták alapul szolgáltak az állatok mintáinak elemzéséhez és megértéséhez. 

A gép ezután különböző kutyafajtákat tudott megkülönböztetni egymástól.

 A tesztalanyok több, mint fele csivava fajtájú kutya volt, a mesterséges intelligencia pedig 75 százalékában helyesen tudta azonosítani az egyedeket az ugatásuk alapján. Ezután jött a következő fázis, azaz a szoftver értelmezni kezdte az állatok hanglejtéseinek jelentését azáltal, hogy a kutatók által felsorolt 14 kutyahangtípus valamelyikéhez rendelte őket. Az emberi beszéddel előzetesen ugyanerre betanított mesterséges intelligencia 62,2 százalékos sikerességi arányt ért el, bár bizonyos hangkategóriákat könnyebben meg tudott fejteni, mint másokat. Például a negatív érzelmet kifejező morgások 90 százalékát helyesen tudta azonosítani, de a vicsorgásoknak csak 45 százalékát.

A jövőben tényleg beszélgethetünk a kutyánkkal?

Ha minden így halad, nemsokára már lesz egy gép, ami fordít a kedvencünk és köztünk. Nagyon várjuk, vajon mit szeretnének mondani nekünk az állatok. Addig pedig azzal segítjük elő boldogságukat, ha a nonverbális jeleiket, vagy a különböző hangszíneiket megpróbáljuk megfigyelés útján dekódolni. Minél több időt töltünk együtt kutyánkkal, és minél inkább próbálunk ráhangolódni, annál gördülékenyebb lesz a kommunikációnk. Abban is szerencsénk van, hogy nem csak mi szeretnénk megérteni kutyánkat, de ő is arra törekszik, hogy felismerje a szavainkat, hanglejtésünket, mozdulatainkat.

Azt például lihegéssel jelzi, ha melege van. A nyári hónapokban így figyelj a jólétére!

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj

Kiemelt kép: Getty Images