A világ legdrágább kutyafajtáinak akár több millió forintba is kerülhet egy-egy példánya, és sokan státusszimbólumnak tartják őket.
  • Minden gazdinak a maga kutyája a legdrágább.
  • Legalábbis érzelmileg, mert ha pénzről van szó, mások a szempontok.
  • Íme néhány kifejezetten drága kutyafajta!

Annyi mindenért lehet szeretni a kutyákat! Hű társak, remek játszópajtások, ráadásul olyan érzelemmel teli lények, akik a legnehezebb időszakban is felvidítják gazdáikat. Az, hogy egy gazda és kutyája közt milyen kapcsolat alakul ki, jellemzően független a kutya fajtájától: egy nemes vérvonalú, fajtatiszta ebből éppen úgy lehet családi kedvenc, mint egy olyan keverékből, akiről elsőre meg se igen lehet mondani, vajon milyen szülők vonásai keverednek rajta.

Ezzel együtt mindig is voltak és lesznek olyan kutyatartók is, akiknek kiemelkedően fontos, hogy kutyájuk fajtatiszta legyen, és közülük sokan vannak, akik nagy hangsúlyt fektetnek arra is, hogy ha lehet, értékes is legyen a jószáguk. Egy kutya pénzben mért értékét sok minden felsrófolhatja: annak meghatározását éppen úgy befolyásolja fajtája, mint kora, tenyésztőjének kiléte, egészségi állapota vagy éppen különleges kiképzése. Van néhány olyan kutyafajta, aminek az egyedei jellemzően igen borsos áron kelnek el világszerte. 

6. Akita Inu

A Japánban őshonos Akita Inu egy igazán kedves megjelenésű jószág, akinek a gondozása ugyanakkor igényel némi tapasztalatot. Nemcsak testi ápolására kell nagy gondot fordítani (speciálisan kell kezelni például sűrű szőrzetét), de az is kihívás lehet, hogy a rajzfilmfigura-szerű külső mögött egy kifejezetten karakán temperamentum lakik.

Milyen kis drága! (Fotó: Getty Images)

Az akitát független természete kapcsán nem véletlenül hívják hazájában macskakutyának. Világszerte nagy a kereslet erre a fajtára, ugyanakkor jelenleg még kevés az igazán hozzáértő tenyésztő, így ennek a kutyának az ára sokszázezer és akár több millió forint között is mozoghat attól függően, hogy milyen kennelből származik.

5. Csau csau

Ez a mackós megjelenésű, sűrű bundás, hazájában oroszlánkutyának is nevezett jószág szintén nem annyira simulékony fajta, mint ahogyan arra kedves megjelenéséből következtetnénk. A csau csau olyan kutya, akinek határozott elképzelése van a dolgok menetéről.

Amilyen impozáns, olyan drága (Fotó: Getty Images)

Ez a Kínából származó kutya sokféle szőrszínben létezik, a jellegzetes kékes nyelv azonban minden szín esetén közös ismertetőjel. A csau csau mackós megjelenése megtévesztő lehet, mert ez a kutya nem arra való, hogy hozzá bújjanak, vagy álló nap tutujgassák: sok mozgásra, határozott gazdára, és jó kiképzésre van szüksége. Na meg egy olyan gazdira is, aki mélyen a zsebébe tud nyúlni, mert ára az akitáéval vetekszik.

4. Szamojéd 

A többféle világos szőrárnyalatban (a legkeresettebb az elegáns hófehér, mert ezt tartják a legősibb verziónak) tenyésztett szamojéd nemcsak gyönyörű megjelenésű kutya, de annak köszönhetően, hogy őseit a nyenyec népcsoport tagjai szoros közelségben tartották maguk mellett, ez a kutya túlzás nélkül az egyik legbarátságosabb, legszeretetreméltóbb fajta, aki ugyanakkor a munkát is bírja, hiszen őseit sokáig szánhúzásra használták.

szamojéd

Nem csodálkozunk az árán: a szamojéd az egyik legdrágább kutyafajta (Fotó: Getty Images)

Érdemes azonban számolni vele, hogy a szamojéd rendkívül okos kutya, olyannyira, hogy akár még gazdája parancsait is felülbírálja egy adott helyzetben. E gyönyörű kutya ára ráadásul igen borsos: a legjobb családból származó állatoké akár a hárommillió forintot is elérheti.

3. Perzsa agár

A Perzsiából származó szaluki (azaz perzsa agár) szintén a legdrágább kutyafajták közé tartozik, nemcsak lenyűgözően elegáns megjelenése miatt, de azért is, mert egyszerre nyugodt és nagyon gyors, miközben nagyon érzékeny jószág is, aki az idegenekkel inkább elutasító, gazdájához viszont alkalmazkodó, simulékony és kedves.

Szépnek szép, kedvesnek is kedves, drágának is drága ez a kutyafajta (Fotó: Getty Images)

Az agárversenyek és reprezentatív események sztárja, akinek mozgékonysága azzal is jár, hogy verseny híján bizony nagyon alaposan le kell fárasztani. Igaz, ezzel a nehézséggel inkább egy viszonylag szűk, kiváltságos réteg szembesül, mert ez a kutyafajta hihetetlenül drága: a legjobb családból származó állatok ára több mint ötmillió forintnak megfelelő összeg is lehet.

2. Fáraókutya

Ezt a Máltáról származó, elegáns vadászkutyát, amelynek nemes megjelenése sokakat az egyiptomi Anúbisz isten ábrázolására emlékeztet, korábban nyúlvadászatra tenyésztették ki és nagy hatékonysággal használták is. Rövid, sima, vöröses árnyalatú, világos pigmentációjú szőrzete van, szúrós fülekkel és hosszú pofával, és állítólag ez az egyetlen olyan kutyafajta, amelyik képes elpirulni.

Tényleg fáraói eleganciával bír a világ egyik legdrágább kutyája (Fotó: Getty Images)

Gyors futó, és kifejezetten kecses megjelenésű, rendkívül energikus, de igazán ragaszkodó és kedves fajta. Mivel kifejezetten ritka kutyafajtáról van szó, aminek megőrzését a máltai kormány is a zászlajára tűzte, természetesen több millió forint is lehet az ára, beszerzését viszont még csak nem is ez, de korlátozott hozzáférhetősége nehezíti meg.

1. Tibeti masztiff

A világ legdrágább kutyafajtái listájának első helyezettje a tibeti masztiff, más néven tibeti Do Khyi. Ez a Himalájából származó őrző-védő kutyafajta méretének és erejének, valamint impozáns, sűrű szőrzetének köszönhetően oroszlánszerű fenséggel rendelkezik.

Talán nem is tudják, milyen sokba kerülnek (Fotó: VCG/VCG via Getty Images)

A tibeti kolostorokban őrző-védő kutyaként tenyésztett példányért még ma is igen magas árat kérnek, és a gazdag ázsiaiak gyakorlatilag vagyontárgynak tekintik őket. Néhány évvel ezelőtt egy hím tibeti masztiff hihetetlen összegért, körülbelül 1,4 millió dollárért (mintegy félmilliárd forint!) cserélt gazdát.

A kutya értéke

Természetesen egy kutya valódi értékét nem a fajta vagy a vételár határozza meg, hanem az, hogy temperamentumában hogyan illeszkedik a családhoz vagy gazdájához, és milyen nagyszerű közös élményeket szerez egymásnak gazda és kutya.

Sok nagyon érdekes és különleges kutyafajta létezik, és bár cikkeinkben mi mindig az örökbefogadásra biztatjuk olvasóinkat, aki megengedheti magának, és aki szeretne is egy különleges kutyafajtát, bátran válasszon a fentiek közül.

Érdemes figyelni ugyanakkor, hogy ezeknél a kutyáknál nagyon nem mindegy, hogy milyen helyről származnak, a gyanúsan olcsó forrásokat mindenképpen érdemes kerülni, mert a szaporítóknál sokszor méltatlan körülmények között tartják az eladásra váró, vagy épp vemhes állatokat is. És végül: érdemes észben tartani, hogy bármilyen drága is volt, a kutya egy érző lény, nem pedig státuszszimbólum.

Azt tudod, hogy melyek a legjobb házőrző kutyák?

Kiemelt kép: Getty Images