kutya-gyerekbarat

Bővülne a család? – 6 kedves és türelmes, gyerekbarát kutya

Összeszedtük, milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani, ha gyerekbarát kutyát szeretnénk. Az is kiderül, mely kutyafajták valók igazán a családba!
  • Sokan szívesen fogadnának örökbe menhelyről is kutyát, de bizonytalanok, hogy az esetleg lelkileg és/vagy fizikailag sérült kutyus nem bántaná-e a gyereket.
  • A gyerekbarát kutyák türelmesek, szeretnek játszani (akár órákig), aktívak és védelmezők.
  • Az alábbi listában van kicsi, közepes és nagytestű kutyafajta is, de mindegyik jól kijön a gyerekekkel.

Amikor felmerül egy családban egy kutya befogadása, a legtöbben a gyerekek biztonságát szem előtt tartva választanak tenyészett, fajtatiszta, egészséges kölykök közül. Érthető, hogy kicsi gyerek mellé nem viszünk haza az út széléről összeszedett kutyát, hiszen veszélyes fertőzései lehetnek, valamint az sem biztos, hogy betegséget maga a gyorsan megszeretett kutya túlélné.

Tehát a szülők előtt két fontos szempont lebeg, amikor háziállatot választanak: először is, legyen gyerekbarát kutya, vagyis elviselje a kicsik okozta hangzavart, hirtelen mozdulatokat, a sok-sok szeretgetést. Másodsorban egészséges, hosszú ideig élő kutyafajtát szeretnének befogadni, hogy a négylábú kedvenc és a gyerek együtt nőjenek fel.

Így válassz gyerekbarát kutyát!

Kutya esetén, mielőtt kiválasztunk egy fajtát vagy egy konkrét kölyköt, a következő szempontokat tartsuk szem előtt! 

  • Méret: Ha szeretnénk, hogy majd a gyerek is sétáltassa, ne a legnagyobb testű kutyát válasszuk! Azt is vegyük figyelembe, mekkora területen él majd a kutya, és hogy van-e lépcső az otthonunkban. A kistestű kutyák gerincének árt a sok lépcsőzés.
  • Személyiség: Legyen könnyen alkalmazkodó, barátságos, nyugodt, türelmes és könnyen tanítható!
  • Aktivitás: A kutya kiválasztásánál vegyük figyelembe, milyen az életmódunk! Eleget vagyunk otthon? Sok kutya nagyon magányos, ha 1–2 óránál tovább magára hagyják, és ekkor nyüszíteni, ugatni kezd. Ha viszont sokat kirándulunk, akkor nagy mozgásigényű kutyát is bátran választhatunk.
  • Ugatás: Kicsi gyerekek mellett kifejezett hátrány, ha sokat ugat egy kutya. Márpedig a terelőkutyák, a terrierek, kotorékebek igen „szószátyárak”. Persze, ha nagy kertünk van, és nem egy garzonban tartjuk a kutyát, akkor az ugatás sem feltétlen probléma.

Inkább házőrző kutya kellene? Ezek a fajták tűzön-vízen át védelmezik a családot!

Találhatunk egészséges, mentett kölyköket is a menhelyeken, ideiglenes befogadóknál. Tehát, ha nem sietünk, hanem várunk az „igazira”, akkor érdemes rendszeren a kutyamentő alapítványok honlapjait nézegetni, hátha ott talál ránk a családhoz leginkább passzoló kutya. De nézzük, milyen fajtákra (vagy ezeknek keverékeire) bízhatjuk rá biztosan a kicsiket!

6 gyerekbarát kutya

Íme, 6 gyerekbarát kutya!

1. Gyerekbarát és könnyen tanítható: beagle

kutya-gyerekbarat

A beagle bármikor jókedvre deríti a gyerekeket és fáradhatatlan (Fotó: Getty Images)

A beagle-ök hihetetlen intelligens és kíváncsi kutyák, ezért a gyerekek legjobb társai a felfedezésben, nagy kirándulásokon vagy csak a rendszeres kerti játékban. Mivel a beagle kifejezetten vadászatra tenyésztett fajta, azt is vegyük figyelembe, hogy nagyon éber, élénk az összes érzéke, minden neszre, mozgásra felkapja a fejét, tehát nem a legnyugodtabb fajta.

Mivel jó jelzőkutya, ugathat, ha valamit felfedez, de nem egy folyamatosan csaholó típus.

A beagle egyik nagy előnye, hogy a rövid szőre miatt a gondozásával sem kell sokat törődni, nem szükséges rendszeresen kutyakozmetikushoz hordani. Ráadásul nem is egy betegeskedő kutyafajta.

2. Gyerekbarát mókamester: boxer

kutya-gyerekbarat

A boxer végtelen energiával veti bele magát a közös játékba (Fotó: Getty Images)

Bár a boxert a stramm kiállása miatt sokan félelmetesnek tartják, valójában a legviccesebb, legjátékosabb és legbátrabb kutyafajták közé tartozik. Bohókás viselkedése miatt még egy előítéletet le kell győznie: bugyutának hiszik, pedig nagyon könnyen idomítható, tanítható.

A boxer nem csak, hogy gyerekbarát kutya, vele felnőni igazi ajándék!

Mivel bátor, élénk és gyors, de nem vad, védelmezi a kicsiket és vigyáz is rájuk. Magabiztosan jelez, ha veszélyben érzi a gyerekeket.

3. Gyerekbarát és zsebben is elfér: francia bulldog

kutya-gyerekbarat

A francia bulldog nagyon keresett kutya. Vigyázz, hogy ne szaporítótól vegyél kutyát, keress okleveles tenyésztőt! (Fotó: Getty Images)

A francia bulldog elsőre kicsit lomhának tűnhet, ráadásul még szuszog is a rövid orra miatt, de valójában egy igazán élénk, mozgékony, játékos és gyerekbarát kutya. Lakásban érdemes tartani, nem bírja a szélsőséges időjárást, és

idősebb korában hajlamos a hízásra is. Úgyhogy a legjobb, ha mindig gyerekek közelében van, mert ők fitten tartják!

Ez a kutyafajta mindig nagyon vágyik a figyelemre, szeretetre. Ne hagyjuk sokat egyedül! A legjobb helye olyan családban van, ahol délután már egy vagy több gyerek gondoskodik a szórakoztatásáról.

4. Gyerekbarát pótszülő: golden retriever

kutya-gyerekbarat

A golden retriever végtelen szeretete, mozgásigénye, remek ösztönei miatt remek családi kutya (Fotó: Getty Images)

A golden retrievernél jámborabb, kiszámíthatóbb, megbízhatóbb kutya talán nincs is – ezért a gyerekbarát kutyák királya. Nem véletlen, hogy a legtöbb segítő kutyát is közülük választják, hiszen jelleme mellett az intelligenciája is kiemelkedő.

Ez a kutyafajta szinte mindent elvisel: zajt, folytonos jövés-menést, túlszeretgetést, tehát könnyen alkalmazkodik a gyerekes családi élethez.

Mivel nagyon kedvelt fajta, érdemes arra ügyelni, hogy ne egy túltenyésztett alomból válasszunk (ez betegségekre hajlamosíthat). Inkább keressünk olyan tenyésztőt, aki keveri a külföldi és magyar vérvonalakat!

5. Gyerekbarát kirándulópartner: labrador

kutya-gyerekbarat

Remek segítő kutya a labrador is, hiszen okos, türelmes és figyelmes (Fotó: Getty Images)

A labradorok a golden retrieverekhez hasonlóan nagyon jó segítő kutyák, de talán kicsit élénkebbek a goldie-knál. A labrador játékos, kedves kutya, nagy a mozgásigénye, tehát őt nem elég csak pisilni levinni reggel és este (de ez egyébként egyetlen kutyának sem ideális). Hosszú sétákra, túrákra bátran mehetünk vele, és imádja a vizet is (egész biztosan úszni fog, ha vízpartra visszük). 

A labrador azért is kiemelten gyerekbarát kutya, mert a leghevesebb játék közben is gyengéd marad a gyerekekkel,

nem jellemző rá, hogy odakapna egy-egy hirtelen mozdulatra. Mivel társaságkedvelő kutya, mindig a gyerek sarkában lesz – akkor is, ha a kicsi rosszban sántikálna…

6. Gyerekbarát játszótárs: Cavalier King Charles spániel

kutya-gyerekbarat

A Cavalier King Charles spániel mozgékony, türelmes és nem túl ugatós. Szuper lehet kisbaba mellé is! (Fotó: Getty Images)

Ha kisbaba születik, az egész család élete felborul, a kutyák pedig ugyanúgy megérzik a nagy változásokat. A cavalier spániel azonban fantasztikusan alkalmazkodik az új helyzetekhez, érdeklődő, de nem tolakodó.

Állandóan készenlétben áll, hogy mikor van rá szükség, és bármikor kapható egy nagy sétára vagy játékra.

A cavalier spániel társaságkedvelő kutya, tehát még magunkkal is vihetjük olyan társaságba, ahol több gyerek van. Sőt, a spániel olyannyira gyerekbarát kutya, hogy, mondhatni, igazán sok gyerek között érzi magát csak a legjobban.

Korábban arra adtunk tippeket, hogyan hosszabbíthatod meg egy kutya életét.

Kiemelt kép: Getty Images