kutya mérgezés

9 kedvelt növény, amelyik veszélyes a kutyákra

Nem árt az óvatosság, amikor kutyásként kertet tervez az ember.
  • A kutyák hajlamosak bármit befalni, ami az útjukba kerül.
  • Ez a falánkság nagyon veszélyes lehet.
  • Egyes ismert szoba- vagy kerti növények akár halálos mérgezést is okozhatnak nekik.

A te kutyád is hajlamos mindent megrágni, sőt, meg is enni? Sétáláskor alig lehet odébb vonszolni, hogy ne csócsáljon meg bármit? Míg az, amikor más kutyák ürülékét eszi meg, simán csak nem gusztusos (ellenben állítólag még egészséges is: helló, székletátültetés), vannak olyan dolgok, amiket nagyon nem kellene lelegelnie. Tudtad például, hogy számos, akár ártalmatlannak tűnő növény (olyasmi, amit akár a kertben, akár a lakásban tartunk) lehet akár halálos is a számára, és ennél is több az olyan, ami nagyon kellemetlen emésztőrendszeri tüneteket okozhat?

Az állatorvosi vizitek nem elhanyagolható része éppen ilyen növények miatt következik be: az, hogy kutyánk számára mérgező növényt rág meg, sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Bár a teljes, a kutyákra mérgező növények listája jóval hosszabb – ezért

mielőtt a kertedbe telepítesz valamit, mindenképpen olvass utána a témának! –,

mint amit itt közlünk, érdemes végigböngészni ezt, a leggyakoribb a kutyákra mérgező növényeket gyűjtő listát is. Fontos azt is megjegyezni, hogy ezeknek a növényeknek egy része emberi fogyasztás esetén is mérgező, ezért a gyerekeseknek is fokozottan kell ügyelniük kertjük tervezésekor.

tulipán

Gyönyörű, de veszélyes a kutyákra (Fotó: Pexels)

1. Kutyáknak mérgező: tulipán

A tavasszal csodaszépen virágzó tulipánt sokan szeretik a kertjükben nevelgetni, hiszen nagyon kedves látványt nyújt egy színes tulipánágyás. Azoknak viszont, akik kutyát tartanak, nem érdemes kockáztatni velük, mivel ha kedvencünk megrágja a virágot, erős gyomorrontást kaphat,

az igazi veszélyt pedig az jelenti, ha kiássa és megeszi az újonnan ültetett hagymákat,

amelyek a legtöbb méreganyagot tartalmazzák. Ez utóbbi súlyos emésztőrendszeri tüneteket, étvágytalanságot és hangulatváltozást okozhat náluk.

2. Kutyákra mérgező: gyöngyvirág

A rendkívül illatos, kedves megjelenésű gyöngyvirág népszerű kerti növény, népszerűségét annak is köszönheti, hogy árnyékos helyen is megél, így igazán nincs rá nagy gond. Nem árt viszont tudni, hogy a kutyák számára ez a növény veszedelmes méreg:

a növény bármely részének elfogyasztása súlyos szívpanaszokat, hasmenést, hányást, alacsony vérnyomást, görcsöket és akár kómát is okozhat.

Mivel a növény fogyasztása emberre is ártalmas, a legjobban akkor járunk, ha meghagyjuk eredeti élőhelyén, az erdőben, és ott sem keverjük össze nagyon hasonló, ám fogyasztható, sőt finom medvehagymával. 

3. Kutyákra mérgező: leander

Gyönyörűnek gyönyörű, de sajnos e növény minden egyes centimétere mérgező a kutyák számára: ártalmas lehet minden egyes falat a virágszirmoktól a hegyes, hosszú levelekig. A gyöngyvirághoz hasonlóan a leander is tartalmaz a kutyák szívére nagyon ártalmas anyagokat, elfogyasztásuk pedig szívritmuszavarral, hasmenéssel, hasi fájdalommal, nyáladzással járhat, szélsőséges esetben pedig akár halált is okozhat. 

filodendron, szobanövény

Ne tartsuk, vagy tartsuk távol a kutyánktól (Fotó: Getty Images)

4. Kutyákra mérgező: filodendron 

Ezek az egyébként nagyon impozáns növények oldhatatlan kalcium-oxalát kristályokat tartalmaznak, amelyek erősen irritálhatják a kutya száját és ajkait. Ha kutyánk lenyelt egy-egy levelet, nyáladzani, öklendezni, és furcsán kapkodhat viszkető pofája felé. Mivel az allergiás jellegű reakciókat nem könnyű kiszámítani, inkább ne kockáztassuk, hogy kutyánk nagyon rosszul legyen.

5. Kutyákra mérgező: azálea

Ezeknek a virágzó szépségeknek minden része veszélyes toxinokat tartalmaz, amelyek (főleg kölyökkutyák esetében) komoly emésztési zavarokat okozhatnak, illetve nagyobb mennyiségben akár hirtelen vérnyomásesést is kiválthatnak.

Ha kutyát tartunk, tartsuk a növényt általa nem elérhető helyen,

vagy legalább addig mondjunk le róla, amíg kutyánk még nem érti világosan a nem parancsot.

6. Kutyákra mérgező: buzogányvirág

Ez a buja zöld-fehér szobanövény szintén veszélyes lehet a kutyádra, mivel a benne lévő anyagok erős allergiás reakciót válthatnak ki. Az enyhébb kellemetlenség, a nyelési nehézség, a hányás mellett nehéz légzés is felléphet, ami kifejezetten veszélyes és ijesztő tünet.

A tiszafa is mérgező a kutyák számára (Fotó: Getty Images)

7. Kutyákra mérgező: tiszafa

Ezeket a növényeket sokan szeretik sövényként ültetni, mert nemcsak szépek, de jól védenek a kíváncsi tekintetek elől is. Míg maguk a bogyók nem mérgezőek a kutyák számára, a levelek, a magok és a kéreg igen, és kifejezetten ijesztő idegrendszeri tüneteket okozhatnak, például ingadozó járást, letargiát, illetve hányást és súlyos, akár életveszélyes szívpanaszokat is.

8. Kutyákra mérgező: ciklámen

A lenyűgöző színű virágok az egyik legnépszerűbb szobanövénnyé teszik a cikláment, viszont fontos, hogy aki kutyát tart, fontolja meg, hogy inkább más növény válasszon, mert a kölyökkutyákra kifejezetten veszélyes lehet ez a növény. Ha egy kiskutya nagyobb mennyiséget rág meg belőle, nyáladzhat, hasmenése lehet, és

olyan szívproblémái lehetnek, amik akár a kutya elpusztulásához is vezethetnek. 

9. Kutyákra mérgező: krókusz

Ha kutyád akár csak egy kis darabot is megeszik a krókusz virágaiból, leveleiből vagy hagymáiból, hányást, hasmenést kaphat, ami már önmagában nagyon kellemetlen. De a rövid távú tüneteknél súlyosabb a többi: a kolhicin néven ismert méreganyagoknak hosszú távú hatásai is lehetnek, például csontvelő-betegséget és májelégtelenséget is okozhatnak.

Kutyát tartani nagy felelősség, gazdiként a mi feladatunk, hogy kedvencünk egészségét a lehető legtovább megőrizzük, és megvédjük őt a rá leselkedő veszélyektől. Figyeljünk rá, hogy a környezete biztonságos legyen a számára, és ha mégis valamilyen baleset érné, ne halogassuk, hogy orvoshoz forduljunk vele.

És mi van akkor, ha kutyánk csokit evett?

Kiemelt kép: Getty Images