Ezt a 6 növényt ne ültessük, ha kutyabarát kertre vágyunk

Hiába csoda szépek ezek a virágzó növények, a kutyák számára ellenségek.

A napsütésnek és a természet újjáéledésének a kutyák és gazdáik egyaránt örülnek, hiszen ez egyet jelent azzal, hogy több időt tölthetnek a szabadban. A kertjüket szépítgetni kívánó kutyatulajdonosoknak azonban érdemes jól megfontolni, milyen növényeket költöztetnek a virágágyásokba – több ugyanis komoly veszélyforrás lehet a négylábúak számára. A mérgező növényeket felsoroló listánk nem teljes, csupán a legnépszerűbbeket gyűjtöttük egy csokorba, ezért mielőtt bármilyen virágot elültetnénk a kertünkben, tájékozódjunk róla, hogy ártalmas-e a kutyusok számára.

Azálea

Fotó: Getty Images

Ezek a lombhullató vagy örökzöld cserjék a melegebb hónapokban rózsaszínű és bíborszínű virágba borulnak. A szemet gyönyörködtető látvány ellenére mégsem ajánljuk kutyák mellé, hiszen az azálea hányást, hasmenést, gyengeséget és szívproblémákat is okozhat.

Begónia

Fotó: Getty Images

A Brazíliában őshonos kerti begónia kitűnő alkalmazkodóképességének köszönheti népszerűségét. Ha azonban egy kutyus belekóstol a csábító, fénylő levelébe, a mérgezés tüneteire – leggyakoribb a hányás – lehetünk figyelmesek.

Nárcisz

Fotó: Unsplash

A tavasz hírnöke, amely akár már az első márciusi napsütések hatására virágot bont, sajnos szintén mérgező a kutyákra. Az élénk sárga vagy fehér virágok kis mennyiségben hányást és hasmenést okozhatnak, míg ha többet fogyaszt belőle egy eb, az szívritmuszavarhoz is vezethet.

Hortenzia

Fotó: Unsplash

Japánban már akkor évszázadok óta kedvelt kerti növény volt, amikor az 1800-as években Európa még csak ismerkedett vele. A rózsaszín, lila, kék és még megannyi árnyalatban virágzó cserjével azonban jobb, ha nem barátkozik össze a kutyánk, különben hányás és hasmenés lehet a vége.

Liliom

Fotó: Unsplash

Látványos, trombita alakú virágával és magas szárával a liliom a kertünk királynője is lehet – ha jól választunk. Az elegáns növény bizonyos fajtái ugyanis mérgezőek, ezeket inkább hanyagoljuk: amarillisz, tölcsérvirág, kúszóliliom. A tüntetek fajtánként változhatnak, elfogyasztásuk hányást, hasmenést, kómát és görcsör rohamot is kiválthat.

Tulipán

Fotó: Unsplash

Bizony a tavasz vibráló színű kedvencei sem férnek össze a házi kedvencünkkel, ha ugyanis egy kutyusnak kedve szottyan a tulipán fejének megízleléséhez, a benne található toxinoktól meglehet, hogy hányni fog vagy hasmenése lesz, de a levertség sem kizárt.

(Kiemelt kép: Getty Images)