furcsa viselkedés kutya

A te kedvenced is csinálja? – Magyarázatok a kutyád legfurcsább szokásaira

A fűevésnek és a kíváncsi fejdöntésnek is megvan az oka.
  • Egy kutyatartó életében örök kérdés, hogy kedvence bizonyos viselkedéseivel mit szeretne üzenni.
  • Az átlagos kutyamagatartáson túl van néhány különös szokás, mely még a gyakorlott gazdikat is meglepheti.
  • Fenékszaglászás, fű- és kakievés, farokkergetés – lerántjuk a leplet, mit jelentenek ezek a különös szokások.

Négylábú barátod viselkedése még akkor is örök rejtély maradhat, ha sok időt töltesz együtt kedvenceddel és igyekszel mindent megtenni jólléte érdekében. Persze jószándékod ellenére gyakran állhatsz értetlenül kutyád egyes szokásai előtt, közben pedig arra gondolsz, mennyivel könnyebb lenne, ha egyszerűen olvasni tudnál a gondolataiban.

Szerencsére azért van néhány gyakori, köztudott viselkedés, amit már könnyen dekódolhatsz. Például a az alvás közbeni akaratlan mozgást az álmok váltják ki, a lefekvés előtti körözés pedig kényelmi szempontokat szolgál.

A farkcsóválás az öröm jele, a fülek helyzete félénkséget vagy feszültséget tükröz, míg a testtartás, az indokolatlan hágó mozdulatok a dominanciáról árulkodnak.

Legutóbb annak is utánajártunk, mit jelent pontosan, ha kutyánk ránk teszi a mancsát, mely mögött egyébként több releváns tényező is húzódhat. 

De mi a helyzet a kifejezetten zavarba ejtő magatartásformákkal? Vannak ugyanis olyan ösztönös viselkedési formák, melyek az általános kutyaszokásoknál is különösebbnek hatnak, és akkor is meglephetnek, ha már gyakorlott gazdinak számítasz. Fenékszaglászás, kakievés, váratlan energialöketek – csupán néhány azok közül a szokások közül, melyek szakértői magyarázatra szorulnak. Ezeknek jártunk utána az alábbiakban.

Fűevés

Ez még a kevésbé frusztráló szokások közé tartozik, mely a legtöbb, megmagyarázhatatlannak tűnő magatartáshoz hasonlóan valamilyen ősi ösztönhöz nyúlik vissza.

A fű magas rosttartalma miatt segíti a kutyád anyagcsere-folyamatait,

valószínűleg régebben is emiatt ették, vagyis gyakorlatilag béltisztító tápanyagként fogyasztották. Bár az is könnyen lehet, hogy egyes kutyák csak egyszerűen szeretik a friss ízét. Viszont ha túl gyakran tapasztalod ezt a magatartást kedvencednél, próbáld meg kontrollálni, nehogy a túlzott fűevés hosszú távon gyomorproblémákat okozzon.

Tálkahordozás

kutya furcsa szokás

Fotó: Canva

Rendre az udvar legváratlanabb helyein bukkan fel kutyád ételes tálkája? Nem egy láthatatlan kerti szellem az elkövető, sok négylábú hordja el a kapott eleséget, mely mögött szintén evolúciós indokok állnak. Kutyád valójában azért hordja ide-oda a csemegéjét vagy ételes tálkáját, hogy megvédje azt, és ezzel összezavarja a lopni szándékozó vetélytársakat. 

Fűben forgolódás

A tálkahordásnál már jóval kevésbé szokás szokás, ha a kutya azonosítatlan, nem mellesleg bűzös dolgokba, elhullott állatokba, vizeletbe vagy más undorító furcsaságokba dörgölőzik. Ennél valamivel jobb, ha ezt csak a tiszta fűben teszi, de a hempergést így sem tudod megakadályozni, és a szakértők szerint nem is kell. A kutyák valójában szeretik a furcsa szagokat – sőt, ezzel tulajdonképpen a sajátjukat is ott hagyják a helyszínen, megjelölve azt a magukénak–, de a fűben forgolódással egyben hűtik is a testüket. 

És azt tudod, vajon miért tűnnek a kutyák mindig olyan szomorúnak? 

Fenékszaglászás

Melyik gazdi számára nem okoztak még bizarr pillanatokat a váratlan fenékszaglászós esetek? Valószínűleg nincs is ilyen, vagy az a kutyatulajdonos nagyon szerencsés a kedvencével, ugyanis a fenékszaglászás gyakorlatilag elengedhetetlen információcsere. Mintha kutyád csak felnyitná a másik eb Facebook-profilját – mivel 300 millió receptor van egy kutya orrában – egyetlen szippantással megannyi tudnivaló kerül a birtokába a másik állatról, többek között az is, hogy baráttal vagy ellenséggel van dolga. 

Farokkergetés

Némivel baljósabb okokra vezethető vissza, ha kutyádat rendszeresen azon kapod, hogy kergeti a saját farkát. Bár ez lehet szimplán a boldogság, az öröm és az izgatottság jele is,

a túl sok pörgés-forgás egészségügyi problémákra egyaránt figyelmeztethet.

Belső fülfertőzés, agyi elváltozások állhatnak a kényszeres szokás mögött, ezért jobb, ha minél hamarabb állatorvoshoz viszed a négylábú barátodat.

Váratlan energialöket

Mintha ágyúból lőtték volna ki őket, úgy tudnak a kutyusok fel-alá futkosni a kertben vagy a parkban, de a jó hír az, hogy ez a cirkuszi viselkedés valójában normálisnak mondható. Olyan egyszerű érzelem okozza ezt a váratlan energialöketet, mint a boldogság, kutyád pedig egyszerűen így szabadítja fel az elfojtott energiákat. Mivel csak a boldog, egészséges ebek hajlamosak erre a magatartásra, még örülhetünk is a hirtelen jött sebességnek – csak még véletlenül se álljunk kutyusunk útjába. 

Kakievés

Van rosszabb a bűzös dolgokban hempergésnél, méghozzá a kakievés, ami valószínűleg a legtöbb gazdi rémálma. Azon túl, hogy gyomorforgató, emberként érthetetlen is, a kutyák vajon miért csinálják ezt, de a tudomány azt mondja, ez a furcsa viselkedés ősi túlélési ösztönök számlájára írható.

Amikor a farkasok táplálékot kerestek, megesett, hogy csak széklet állt a rendelkezésükre, de a kutyák amiatt is elfogyaszthatják saját ürüléküket, mert félnek a következményektől (pl. a kanapéra ürítettek). Hasonló baleset esetén ne bánj vele keményen, helyette inkább tartsd tisztán kedvenced környezetét, hogy elkerüld a bajt. 

Fejdöntés

Úgy tűnik, mintha kutyád kíváncsian méregetne? Esetleg még a fejét is okosan oldalra billenti? Kedvenced azért csinálja ezt a gyakori kutyamozdulatot, mert magas hangot, valamilyen zajt vagy izgalmas dolgot hallott. A fejdöntés olyan, mintha kihúznád a rádióantennát, a kutyák füle így jobban be tudja fogadni az ingereket, élesebben szűrődnek be az őket körülvevő hangok.

Persze az is lehet, hogy négylábú társad csupán egy kis szeretetért, figyelemért vagy jutalomfalatért dönti meg a fejét, főleg, ha korábban már megjutalmaztad pár finomsággal ezt a kíváncsi, kedves gesztust. 

Szerinted egészséges dolog a kutyával aludni? Korábban pro és kontra érveket is összegyűjtöttünk ezt illetően.

Kiemelt kép: Getty Images