Erzsébet nyitó

Ezek voltak II. Erzsébet uralkodásának legkedvesebb pillanatai

Örömteli és emlékezetes pillanatokkal tisztelgünk a 96 évesen elhunyt brit királynő emléke előtt.

Az Egyesült Királyság leghosszabb ideig trónon lévő, a 20. és a 21. század egyik legikonikusabb uralkodójának halálhírére gyászba borult a világ. Erzsébetet apja, VI. György király halála után, mindössze 25 évesen koronázták királynővé, ezzel pedig kezdetét vette egy olyan történelmi jelentőségű uralkodás, amelyre aligha akadt példa a világon. A királynőt legidősebb fia, Károly követi majd az uralkodói székben.

Halála, valamint páratlan, gazdag életútjának vége nemcsak a királyi családot, de magát az Egyesült Királyságot is bizonytalan időszak elé állítja. Hosszú uralkodásának idején 15 brit miniszterelnök és 14 amerikai elnök szolgált, Winston Churchilltől egészen az újonnan megválasztott brit miniszterelnökig, Liz Trussig. Élete során a szüntelen figyelem középpontjában állt, királyi kötelezettségei komolyságot, fegyelmet és ünnepélyes megjelenést követeltek, életét pedig számtalan más magánéleti válság is nehezítette. A királyi családot övező botrányok és személyes tragédiák terhét azonban megingathatatlan méltósággal viselte – mindeközben pedig nemcsak nevetni, de nevettetni sem felejtett el. Összegyűjtöttünk néhány emlékezetes, de annál örömtelibb pillanatot őfelsége életéből. 

Mosolyra fakasztotta Harry herceget

A brit hadseregben eltöltött 10 éve alatt Harry herceg két alkalommal is szolgált Afganisztánban. A Sandhurst Királyi Katonai Akadémián tartott uralkodói ünnepségen Erzsébet királynő is részt vett. Ahogy elhaladt a katonák sora mellett – komolyságot megkövetelő ceremónia ide vagy oda – Harry herceg nem tudta megállni, hogy ne mosolyogjon nagymamája jelenlétében.

Harry híres mosolya az említett katonai ceremónián 2006-ban. Fotó: Tim Ockenden – PA Images/Getty Images

Híresen csípős humorérzéke volt

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Nemzetközösségi Kormányfők Találkozójának gáláján koccintott a királynővel, kiemelve, hogy ő volt a 12. kanadai miniszterelnök, aki a királynő uralkodása alatt töltötte be hivatalát. Erzsébet királynő válaszul viszont azzal viccelődött, hogy éppen emiatt érzi magát igazán öregnek.

„Köszönöm, miniszterelnök úr, hogy ilyen öregnek érezhetem magam” – felelte nevetve.

Erzsébet

Trudeau és Erzsébet a 2015-ös Nemzetközösségi Kormányfők Találkozóján Fotó: Matt Dunham – WPA Pool/Getty Images

Az a fránya kés

A Női Intézet 100 éves fennállásának ünnepségén Erzsébet királynőt kérték fel az első szelet ünnepi torta felvágására – a képek alapján pedig nagyon úgy fest, hogy sikertelenül. A kés „megtagadta” a királyi parancsot, és élét vesztve, igencsak szerencsétlen módon szorult a tortába. Chris Jackson királyi fotósnak sikerült lencsevégre kapnia a vidám pillanatot.

Erzsébet

Vidám pillanatok Zsófia wessexi grófné és Anna brit királyi hercegnő társaságában. Fotó: Chris Jackson – WPA Pool/Getty Images

Donna, az éhes elefánt

Jackson Erzsébet királynő és Fülöp herceg állatkerti látogatásán is részt vett. Donna, az elefánt nagy örömmel fogadta a királynőt, kiváltképp a kezében lévő banánnak köszönhetően. A királyi fotós elmondása alapján Donna túlzott lelkesedése aggasztotta az állatkerti gondozókat, de szerencsére megtartotta a tisztes távot, és végig tisztelettudóan kunyerált a királynőtől.

Erzsébet

Erzsébet, Fülöp és Donna a Whipsnade állatkertben 2017-ben. Fotó: Karwai Tang – WireImage/Getty Images

James Bond még a királynőt is megmentette

A kisfilm a 2012-es, Londonban megrendezésre kerülő olimpiai játékok alkalmából készült. Erzsébet a James Bond címszerepét alakító Daniel Craig mellett tűnik fel, a szerepre pedig habozás nélkül igent mondott. A királynő még egy helikopterből is kiugrott a film kedvéért – bár utóbbi jelenetet természetesen kaszkadőre, Gary Connery hajtotta végre. Íme:

Daniel Craig utóbb elmesélte, hogy a királynő nem volt rest az ő kárára gúnyolódni. Amikor a forgatás után megkérték őkat, hogy álljanak össze egy közös fotóra, a királynő megjegyezte:„Ó, ne, ez az a figura, aki soha nem mosolyog, ugye?!”

A fekete humor sem állt távol tőle

Egy 2016-os virágkiállításon Jekka McVicar gyógynövénykertész a korábban méregként is használt gyöngyvirágról mesélt Erzsébet királynőnek.

„A héten két csokorral is kaptam. Ez talán nem lehet véletlen” – jegyezte meg a királynő.

Amikor a királyné 2016-ban Írországba látogatott, Martin McGuinness első miniszter-helyettest – aki kíváncsian érdeklődött őfelsége hogyléte felől – is sikerült meglepnie válaszával:

„Köszönöm szépen, jól. Hát, legalábbis még élek.” 

Erzsébet

II. Erzsébet a Chelsea Flower Show megnyitóján 2016. május 23-án Londonban. Fotó: Adrian Dennis – WP Pool/Getty Images

Kíméletlen őszinteség

Egy G7-csúcstalálkozón Angela Merkel német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Emmanuel Macron francia elnök, Yoshihide Suga japán miniszterelnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Boris Johnson egykori brit miniszterelnök, Mario Draghi olasz miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, valamint Joe Biden amerikai elnök is részt vettek 2021-ben. Erzsébet mindenkit megnevettetett a közös fotózáson:

„Akkor most úgy kellene kinéznünk, mintha jól éreznénk magunkat?”

– kérdezte a királynő.

Erzsébet

A bizonyos fotón senki sem ok nélkül mosolyog. Fotó: Jack Hill – WPA Pool/Getty Images

Mókás pillanatok George Bush egykori amerikai elnökkel

2007-ben Bush elnök nyelvbotlása késztette nevetésre a királynőt, valamint a brit nagykövet washingtoni rezidenciáján tartózkodó résztvevőket. Történt ugyanis, hogy az egykori elnök beszédében azt mondta, megtiszteltetésnek érzi, hogy a királynő a Függetlenségi Nyilatkozat aláírásának 200. évfordulójából rendezett ünnepségen is tiszteletét tette 1776-ban. 

„Illetve 1976-ban”

– javította ki magát az elnök. A cirka 200 évvel megöregbített királynőnek sem kellett több, pohárköszöntőjében pedig nevetve jegyezte meg, milyen is volt legutóbb, amikor 1776-ban járt az Amerikai Egyesült Államokban.

A királynő Sir David Attenborough-val is jókat nevetgélt a The Queen’s Green Planet (A királynő zöld bolygója) című dokumentumfilmben, melyben nemcsak a Buckingham-palota növényeiről és egy furcsa módon árnyékba helyezett napóráról, de még Donald Trump egykori amerikai elnökről is elsütnek néhány viccet. A film ritkaságnak számít, Erzsébetet ugyanis uralkodása során ritkán lehetett látni hosszasan, fesztelenül beszélgetni. 

Három hónappal ezelőtt a gyerekek kedvenc mesehősével, Paddington Macival is teázott

II. Erzsébet platinajubileumának alkalmából a közkedvelt mesehőst, Paddington Macit is vendégül látta a Buckingham-palotában. A teázásról készült videó óriási sikert aratott, melyben a királynő azt is elárulta, hogy végszükség esetére mindig tartogat a retiküljében egy kis lekváros kenyeret, a mackó pedig köszönetet mondott a királynő 70 éve tartó munkásságáért. Erzsébetet sokak szerint színészi tehetséggel is megáldotta a sors – a videót elnézve pedig egyáltalán nem neveznénk meglepőnek a feltételezést.  

A királynőtől számos híresség mellett pedig Paddington Mackó is búcsút vett hivatalos Twitter-oldalán:

„Köszönök mindent, asszonyom.”

Kiemelt kép: Getty Images