A szexuális visszaélésekkel vádolt András herceg címei visszaállítását követeli

A herceg helyzete kétségbeejtő, pattanásig feszül a húr a királyi családban.

A 62 éves András II. Erzsébet harmadik gyermeke, akit a királynő még az év elején fosztott meg királyi teendőitől és katonai státuszától, miután fény derült a Jeffrey Epstein-botrány kapcsán betöltött szerepére. (Jeffrey Epstein szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata, a floridai Virginia Giuffre szerint Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel. Virginia Giuffre 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított.) A vádakat a herceg azóta is hevesen tagadja. Arról már korábban írtunk, hogy februárban peren kívüli egyezségre jutott András és Giuffre. Egyelőre nem ismert, hogy a megegyezés nyomán András herceg visszakapja-e a tőle megvont titulusokat, azonban legújabb értesülések szerint a yorki herceg kitartóan lobbizik édesanyjánál, hogy újra gyakorolhassa a királyi gárda (Grenadier Guards) ezredeseként betöltött szerepét. A yorki herceg azt is szorgalmazza, hogy lányai, Beatrix és Eugénia is a királyi család aktívan dolgozó tagjai lehessenek, valamint továbbra is igényt tart a hivatalos eseményeken történő nyilvános megjelenéseire is.

Követeléseinek ellenére a kegyvesztett herceg – aki koronavírus-fertőzés miatt kihagyta az egy héttel ezelőtti jubileumi rendezvényeket – tegnap este azonban visszalépett a windsori kastélyban tartott Hagyományőrző Rend ünnepségéről. A Sun értesülései szerint Károly és Vilmos voltak azok, akik megakadályozhatták a herceg megjelenését, attól tartva, hogy a tömeg kifütyülheti a herceget. Károly és Vilmos azok közé tartoznak, akik úgy vélik, hogy távol kell tartani Andrást a nyilvánosságtól, megjelenésével ugyanis óriási károkat okozhat a brit monarchia intézményének, a tegnapi esemény kapcsán pedig félő volt, hogy András jelenléte közfelháborodás tárgyát képezné az Epsteinhez fűződő kapcsolatai miatt.

II Erzsebet

II. Erzsébet és András herceg az Investec Derby Fesztiválon 2013. június 1-jén Epsomban, Angliában. (Fotó: Mark Cuthbert/UK Press/Getty Images)

Mindezek fényében – és feltehetően családi nyomás hatására – a herceg visszalépett a Windsorban évente megrendezésre kerülő ceremónia nyilvános részétől, a palota azonban ragaszkodott ahhoz, hogy a királynővel és a rend többi tagjával közösen tartott magánebéden részt vegyen. András herceg a windsori kastély területén él, és állítólag napi kapcsolatot ápol édesanyjával, II. Erzsébettel, valamint továbbra is ő tölti be a brit trónutódlási sorrend kilencedik helyét. Különböző információk szerint a királynő titkos tárgyalásokat folytat a yorki herceggel és a királyi család magas rangú tagjaival arról, hogyan tudnák András herceg életét újraépíteni, és mi lenne az a szerep, ami a nyilvánosság számára is elfogadható lenne.

András 22 évet töltött a brit királyi haditengerészetnél, 2015 óta altengernagyi rendfokozatot viselt, emellett a brit királyi légierő, illetve a szárazföldi hadsereg nyolc különböző egységének volt tiszteletbeli vagy tényleges parancsnoka. Öt évvel ezelőtt lett a királyi gárda ezredese, miután apja, Fülöp herceg visszavonult a közéletből – András pedig különösen élvezte ezt a szerepet. A királyi gárda ezredesi rangja volt a leginkább áhított titulusa, egy királyi informátor szerint pedig közel sem biztos, hogy visszaszerezheti:

„Mivel továbbra is államtanácsos maradt, úgy véli, hogy a királyi és állami eseményeken is részt kellene vennie. Számára az a legfontosabb, hogy vérbeli pozícióját elismerjék és tiszteletben tartsák.”

A palota és András szóvivője tegnap este nem kívánták kommentálni az állításokat. Egy bennfentes azonban azt állítja, hogy a hercegnek – akár kérte, akár nem – a történtek fényében nem lenne etikus kérvényeznie a titulusok visszaállítását, a színfalak mögött pedig mélységes aggodalmat kelt II. Erzsébetben András herceg jövője.

Kiemelt kép: Getty Images